Φωτοθεραπεία: η θεραπεία προσώπου από το διάστημα

Μάθε ποια φώτα σβήνουν λιπαρότητα και ακμή, ποια τις ρυτίδες και ποια χαρίζουν ανανέωση.

Elle 26 Φεβ. 19
Φωτοθεραπεία: η θεραπεία προσώπου από το διάστημα

φωτοθεραπεία

Φωτογράφος: Philippe Salomon

Τι σχέση έχει η φωτοθεραπεία προσώπου με το κβαντικό μπλε; Καταρχήν το κβαντικό μπλε είναι το χρώμα του ουρανού μετά τη δύση του ήλιου ή πριν από την ανατολή και θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά με ακρίβεια διεθνώς σε πίνακα της ζωγράφου Όλγας Αλεξοπούλου. Οι αποχρώσεις του φωτός έχουν επηρεάσει και την αισθητική ιατρική.

Τα φώτα, όπως το μπλε και το κόκκινο, σε διάφορα μήκη κύματος, γίνονται η βάση για την φωτοθεραπεία προσώπου στην αισθητική και κλινική δερματολογία. Οι δραστικές ουσίες που ενεργοποιούν τα φώτα, αφήνουν λάμψη στην επιδερμίδα μας. Πώς μπορούμε να κάνουμε φωτοθεραπεία αυτή την εποχή;

Η φωτοθεραπεία

Υπάρχει χρωματοθεραπεία με φυσικές ουσίες; Όπως αναφέρει η δερματολόγος Μάργκη Καπελλάρη: «Η νέα τεχνολογία μας δίνει ένα φυσικό τρόπο για να έχουμε αποτέλεσμα σε ακμή, πανάδες, ρυτίδες ακόμα και σε ευαίσθητα δέρματα. Χρησιμοποιούμε φυτικές ουσίες, κλεισμένες σε λιποσώματα για να εισχωρήσουν βαθιά στο δέρμα και μετά διαλέγουμε και το αντίστοιχο χρώμα (μήκος κύματος) φωτός για να την ενεργοποιήσουμε». Με ποιο τρόπο;

Μπλε φως με κουρκουμά

Ειδικότερα, σε δέρμα με ακμή και ουλές η ειδικός απλώνει κρέμα με κουρκουμά (έχει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη και αναπλαστική δράση) και τον ενεργοποιεί με μπλε φως. «Έτσι καταστρέφω το βακτηρίδιο της ακμής, μειώνω το σμήγμα και ξεμπλοκάρω τους φραγμένους πόρους ομαλοποιώντας την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας». Θα χρειαστούν 6-8 συνεδρίες που συνοδεύονται από ελαφριά απολέπιση.

φωτοθεραπεία

Φωτό: Κβαντικό μπλε. Πηγή: @olgaalexopoulou

Κίτρινο φως με χλωροφύλλη

Αν το πρόβλημα είναι η ροδόχρους νόσος με κοκκινίλες και σπυράκια η φωτοδυναμική θεραπεία γίνεται με κίτρινο φως που αποσυμφορίζει, μειώνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή και ενεργοποιεί την ουσία χλωροφύλλη. Αρκούν 4-6 μηνιαίες συνεδρίες.

Κόκκινο με ALA

«Στις ρυτίδες και τους μεγάλους πόρους ή στην επίμονη ακμή το κόκκινο φως ενεργοποιεί την ουσία ALA, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης». Συνήθως αρκούν 4 συνεδρίες.

Πράσινο με αναστολείς τυροσινάσης

«Στις επίμονες πανάδες συνδυάζουμε τη δύναμη του πράσινου φωτός με αναστολείς της τυροσινασης και μεταφοράς της μελανίνης, όπως μελανοστατίνη, κολλοειδής χρυσός, τρανεξαμικό οξύ και γλουταθειόνη». Χρειάζονται έξι συνεδρίες, ενώ έχουμε ήπια απολέπιση για 3 μέρες.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: