Γκρέτα Τούνμπεργκ: Παρούσα και στην πορεία του Montreal για το Κλίμα

Η αυλαία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με το κλίμα έπεσε αλλά το ενδιαφέρον για τον σκοπό που μας αφορά όλους παραμένει άσβεστο. Στην πρώτη γραμμή κάθε σημαντικής πορείας συναντά κανείς την Γκρέτα Τούνμπεργκ, την νεαρή ακτιβίστρια από την Σουηδία που με το πάθος και το λέγειν της έχει ξεσηκώσει την κοινή γνώμη. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω της με μια ελπίδα: να καταφέρει τελικά να ευαισθητοποιήσει τους παγκόσμιους ηγέτες και να σωθεί ο πλανήτης.

Elle 27 Σεπ. 19
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Παρούσα και στην πορεία του Montreal για το Κλίμα

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος, ανάμεσα τους και η 16άχρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κατέκλυσαν τους δρόμους του Μόντρεαλ σε πορεία διαμαρτυρίας για τις κλιματικές αλλαγές, μια πορεία που είναι ίσως η μεγαλύτερη στην ιστορία της πόλης.

Κινητήρια δύναμη πίσω από την πορεία είναι και στην περίπτωση αυτή, μαθητές και φοιτητές με πολλά σχολεία και πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο κέντρο της Αθήνας έγινε νέα σχολική απεργία με μαθητές, καθηγητές και γονείς να διαμαρτύρονται στην πλατεία Συντάγματος κρατώντας πλακάτ με σύνθημα “αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα”.

Η παρουσία της Γκρέτα Τούνμπεργκ έπαιξε σίγουρα σημαντικό ρόλο αφού έχει εμπνεύσει και αφυπνίσει εκατομμύρια κόσμο με τις ομιλίες και το θάρρος της. Η ίδια, που στα τέλη Αυγούστου ολοκλήρωσε ταξίδι δύο εβδομάδων με ιστιοφόρο μέχρι την Νέα Υόρκη με στόχο μηδενικές εκπομπές ρύπων, απευθήνθηκε με πάθος και δυναμισμό στους ξένους ηγέτες που παρευρέθηκαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κλίμα. «Πώς τολμάτε; Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τα κούφια λόγια σας», τους είπε. «Τα μάτια όλων των επόμενων γενεών είναι στραμμένα πάνω σας.» «Αν αποφασίσετε να μας απογοητεύσετε, δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ» προειδοποίησε.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η νεαρή ακτιβίστρια έχει γίνει σύμβολο των παγκόσμιων ειρηνικών διαμαρτυριών που λαμβάνουν χώρα από τότε που ξεκίνησε το #FridaysForFuture στην Σουηδία. Μέσα σε αυτό το πλάισιο η Γκρέτα καλεί τους μαθητές όλου του κόσμου να “απεργούν” από τα σχολεία τους ώστε να καταφέρουν μαζικά να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη. Φαίνεται, όμως, να κατάφερε να “ταρακουνήσει” και τους μεγαλύτερους, γεγονός που δεν την άφησε ασυγκίνητη: “Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς τόσο παθιασμένο κόσμο να απεργεί και να διαμαρτύρεται, κόσμο κάθε ηλικίας και από κάθε γενιά,” δήλωσε στο Montreal.

Πριν την μεγάλη πορεία η Γκρέτα συναντήθηκε με νεαρούς αυτόχθονες της χώρας καθώς και με τον πρωθυπουργό Justin Trudeau, για τον οποίο μάλιστα δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρο πως δεν είχε κάνει αρκετά στον τομέα του κλίματος.

Το μήνυμα της είναι απλό, τόσο απλό που ίσως γι’αυτό τρομάζει πολιτικούς και μεγιστάνες που καθοδηγούνται από μεγάλα συμφέροντα: Ακούστε απλά την επιστήμη και δράστε με βάση αυτήν.

Δείτε εδώ την ομιλία της Greta Thunberg στην πορεία του Montreal:

Δείτε εδώ την ομιλία της στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κλίμα:

https://www.instagram.com/p/B2w-0NsCkXp/

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT