Οι celebrities παίρνουν επιτέλους(!) θέση για τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Μπορεί να έμειναν σιωπηλοί για ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο πελώριες φλόγες «αγκάλιαζαν» το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας, ωστόσο τώρα αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βήμα που του δίδεται μέσα από τα social media και ευαισθητοποιούν το κοινό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ δεν λένε;

Elle 08 Ιαν. 20
Οι celebrities παίρνουν επιτέλους(!) θέση για τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Η πραγματικότητα

Για μήνες, η Αυστραλία-στο μεγαλύτερο μέρος της-έχει παραδοθεί στις φλόγες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι πυρκαγιές έχουν καταλάβει σχεδόν τις 4 από τις 6 πολιτείες της ηπείρου, μια έκταση περίπου 2 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που καταλαμβάνει η χώρα του Βελγίου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την New York Times ήδη έχουν καταστραφεί περίπου 15 εκατομμύρια στρέμματα κυρίως στις ανατολικές αλλά και νότιες ακτές- εκεί δηλαδή που κατοικεί το μεγαλύτερο ποσοστό των Αυστραλέζων. Για να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής, το τμήμα του δάσους του Αμαζονίου, που παραδόθηκε στις φλόγες μέσα στο 2019, ήταν μόλις 2.3 εκατομμύρια στρέμματα. Από τον Σεπτέμβριο, έχουν καταστραφεί αμέτρητα σπίτια, αναγκάζοντας ένα τεράστιο μέρος των μόνιμων κατοίκων αλλά και των τουριστών (να σημειωθεί πως εκεί είναι μια από τις πιο ισχυρές τουριστικές περιόδους) σε άτακτη φυγή, με βασικότερο καταφύγιο το νερό. Και η καταστροφή δεν περιορίζεται εκεί… Εξαιτίας του αποπνικτικού καπνού που παράγεται από τις εκατοντάδες, ενεργές εστίες, η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Αυστραλίας έχει επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον μπορεί να θεωρηθεί πως η ήπειρος έχει την χειρότερη ποιότητα αέρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι ώρας οι νεκροί ανέρχονται στους 26, ενώ ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στην αυστραλιανή πανίδα, με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ζώα να έχουν «χαθεί».

Έλλειψη ενσυνείδησης;

Και αν πρώτη φορά ακούς όλα αυτά τα στοιχεία σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία, πίστεψέ μας(!) δεν είναι ο/η μόνος/η. Η έλλειψη ενσυνείδησης σχετικά με την τεράστια οικολογική καταστροφή που βιώνει η Αυστραλία -όχι τις τελευταίες μέρες, αλλά για περισσότερους από τρεις μήνες- είναι αξιοπερίεργη, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς το μέγεθός της. Πιθανότατα εξαιτίας της πολιτικής και κοινωνικής ειδησεογραφίας που διαρκώς εξελίσσεται, τα στοιχεία δεν προβλήθηκαν όσο θα έπρεπε ώστε να έχει το κοινό μια σαφή εικόνα της κατάστασης. Ακόμα και μερικά ισχυρά, πολιτικά πρόσωπα της Αυστραλίας ίσως αρχικά να υποβάθμισαν το μέγεθος της καταστροφής, χωρίς φυσικά να αρνούνται την ύπαρξη των πολλαπλών πυρκαγιών. Ωστόσο ιδιαίτερα αισθητή έγινε η «σιωπή» των celebrities σχετικά με τα γεγονότα στην μακρινή ήπειρο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είχε ανταποκριθεί σε τεράστιο βαθμό στην αρκετά μικρότερη καταστροφή που είχε πλήξει τη California το περασμένο έτος. Αντιδράσεις μάλιστα προκάλεσε το παρακάτω tweet της Kim Kardashian, το οποίο πόσταρε το περασμένο Νοέμβριο με αφορμή το λανσάρισμα της νέας της σειράς αρωμάτων στην χώρα, η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στροφή 180 μοιρών έγινε με την αλλαγή του χρόνου. Με την είσοδο στο 2020 και τη νέα δεκαετία, οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες της καταστροφής ξεκίνησαν να κάνουν το γύρο του κόσμου και μερικοί από τους πιο δημοφιλείς σταρ απέκτησαν ξανά φωνή. Μόλις λίγες μέρες πριν, επανήλθε και η Kim δημοσιεύοντας αυτή τη φορά ένα tweet πιο κοντά στα γεγονότα.

Παράλληλα με την διάσημη εκατομμυριούχο και άλλες λαμπερές προσωπικότητες του χώρου, μέσα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Twitter αναφέρθηκαν στην Αυστραλία. Πάρε μια γεύση από τα παρακάτω tweets:

Αντίστοιχη ήταν και η κινητοποίηση στο Instagram, με την Margot Robbie, την Kylie Minogue, τον Leonardo Di Caprio και πολλούς άλλους να δίνουν το παρόν με post, video και ισχυρά λόγια, ορισμένα από τα οποία μας κάνουν να δακρύζουμε. Μάλιστα ο τελευταίος δεν έχει αναφερθεί μία μόνο φορά στην τραγική καταστροφή της μακρινής ηπείρου μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στη δημοφιλή πλατφόρμα, αφού έχει επιλέξει να αφιερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα λίγο χώρο σε αυτήν για τις φονικές πυρκαγιές, επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό.

https://www.instagram.com/p/B40DN5UFlZ4/?utm_source=ig_embed

Η Αυστραλή ηθοποιός, Margot Robbie ανάρτησε ένα ολιγόλεπτο βίντεο στο Instagram, μέσα από το οποίο μοιράστηκε με τους followers της, προσωπικές φωτογραφίες από την παιδική της ηλικία στην Αυστραλία, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση.

https://www.instagram.com/p/B689UOeDtSj/

Ακόμα μεγαλύτερη αγωνία για την τροπή των πραγμάτων από τον Leonardo Di Caprio παρουσιάζει ο Russel Crowe, οι ρίζες του οποίου κρατούν από την συγκεκριμένη ήπειρο.

https://www.instagram.com/p/B5EFdaWhyAv/

Μάλιστα ο διάσημος ηθοποιός δεν κατάφερε να παρευρεθεί τις Χρυσές Σφαίρες, που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου στο Los Angeles, αφού βρίσκεται στην πατρίδα του για να βοηθήσει την οικογένειά του όπως μπορεί. Η Jennifer Aniston αναφέρθηκε στην απουσία του επί σκηνής ενώ στη συνέχεια διάβασε ένα σημείωμα που ο ίδιος της ζήτησε, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε «Μην κάνετε κανένα λάθος, η τραγωδία στην Αυστραλία είναι βασισμένη στην κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δράσουμε βασιζόμενοι στην επιστήμη. Να ωθήσουμε την παγκόσμια δύναμη σε ανανεώσιμη ενέργεια και να τιμήσουμε το μοναδικό και όμορφο μέρος έτσι ώστε όλοι να έχουμε ένα μέλλον».

Στις Χρυσές Σφαίρες ωστόσο δεν ακούσθηκαν μόνο τα λόγια του Russel Crowe σχετικά με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία… Πολλοί επίτιμοι καλεσμένοι της λαμπερής βραδιάς αναφέρθηκαν στα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται εκεί, όπως o Pierce Brosnan, η Cate Blanchett και ο Joaquin Phoenix.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT