Η Ελλάδα πάει… Μιλάνο: Οι φωτογραφίες που διαφημίζουν τις Κυκλάδες

Ο Βρετανός φωτογράφος Mark Wilman μιλά στο ELLE.gr για το φωτογραφικό πρότζεκτ του που διαφημίζει την ομορφιά του Αιγαίου στην Ιταλία.

Elle 26 Φεβ. 19
Η Ελλάδα πάει… Μιλάνο: Οι φωτογραφίες που διαφημίζουν τις Κυκλάδες

φωτογραφία

Ίος, παραλία Κουμπάρα

Το ηλιοβασίλεμα, η ανατολή του ήλιου, το μπλε της θάλασσας, τα άγονα, ηφαιστειογενή τοπία της Σαντορίνης μυρίζουν καλοκαίρι. Μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας, μεταφέρουν στο εξωτερικό τη μαγεία που κρύβουν τα νησιά των Κυκλάδων. Ονομάζεται Discovering the Beauty of the Cyclades (Ανακαλύπτοντας την Ομορφιά των Κυκλάδων) και θα γίνει την ερχόμενη άνοιξη στο ενυδρείο του Μιλάνο.

Τα ταξίδια στο Αιγαίο

Το φωτογραφικό πρότζεκτ ανήκει στον Mark Wilman. Για να αποτυπώσει τις ομορφιές της φύσης, ο Βρετανός φωτογράφος ταξίδεψε από το 2014 έως το φθινόπωρο του 2018 στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Στα κλικ του αιχμαλώτισε δημοφιλή νησιά όπως η Σαντορίνη, η Ίος, η Μήλος και η Σέριφος και λιγότερο προβεβλημένα όπως, η Σίκινος, η Φολέγανδρος, ο Πολύαιγος, η Κίμωλος.

φωτογραφίαΣίκινος, Επισκοπή

«Ταξιδεύω στις Κυκλάδες από το 1974, όταν σε ηλικία 10 ετών έφτασα μια καλοκαιρινή νύχτα με τους γονείς και τις 3 αδερφές μου στο λιμάνι της Ίου. Από τότε είμαι τακτικός επισκέπτης. Απολαμβάνω να εξερευνώ τα νησιά πεζοπορώντας στις υψηλότερες κορυφές τους και κάνοντας ελεύθερη κατάδυση μέχρι και τα 30 μ. Θυμάμαι να επιστρέφω από περιπέτειες και να μοιράζομαι ιστορίες με φίλους. Με την άφιξη της ψηφιακής φωτογραφίας έγινε πιο εύκολο να εκφράζω τις εμπειρίες αυτές. Το πρότζεκτ μου είναι μια εξέλιξη όλων των εμπειριών που έζησα στα νησιά, ένα βιβλίο με φωτογραφίες».

φωτογραφία

Σίκινος, Επισκοπή

Η Σίκινος

Από τις φωτογραφίες που έβγαλε ιδιαίτερη θέση έχει και η Επισκοπή της Σικίνου, ο χώρος όπου πέρυσι αποκαλύφθηκε ο ασύλητος τάφος της αρχόντισσας Νεικώ. Τι τον μάγεψε; «Η αρχαία εκκλησία στην Επισκοπή, στη Σίκινο, όπου βρέθηκε η χαμένη αρχόντισσα. Φτάσαμε πριν την ανατολή του ήλιου και είδαμε τις πρώτες ακτίνες να αγγίζουν τη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, ενώ θαυμάσαμε και την αρχιτεκτονική της εκκλησίας».

φωτογραφία

Μήλος

Μήλος & Σέριφος

«Μέρη που θα μου μείνουν στη μνήμη από το πρότζεκτ είναι και τα παρατημένα λατομεία στη Σέριφο και τη Μήλο, είναι φανταστικά και μυστηριώδη. Κάποια μας ταξιδεύουν στα αρχαία χρόνια και είναι απίστευτο να βλέπει κανείς σημάδια στα βράχια που έκαναν οι μεταλλωρύχοι πάνω από 1000 χρόνια πριν».

φωτογραφίαΣαντορίνη

Η θάλασσα και η γη πρωταγωνιστούν στην έκθεση φωτογραφίας που εξερευνά τοπία που μαγεύουν το μάτι.

φωτογραφία

Ίος, Μαγγανάρι

Η Ίος που τον μάγεψε

«Ο κόλπος στο Μαγγανάρι είναι κάτι που θυμάμαι έντονα. Η Ίος είναι πολύ ιδιαίτερη. Έχω κάνει ορειβασία στις κορυφές της, έχω πεζοπορήσει στις ακτές της για ώρες και έχω ανακαλύψει την ομορφιά του βυθού της. Μια φορά ένας τόνος 100 kg κολυμπούσε κάνοντας κύκλους γύρω μου στην περιοχή, όπου βρίσκεται το Βαρβαρονήσι».

φωτογραφία

Τέλος, ο φωτογράφος θυμάται και έναν Έλληνα που είχε μεγάλη επίδραση πάνω του και είδε δική του έκθεση στην Ίο. «Είναι ο καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, πρώην διευθυντής στο μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα που έφυγε από τη ζωή πέρυσι. Στις πολλές συζητήσεις που είχαμε, μου γνώρισε τον κόσμο της αρχαιότητας και μου έδειξε πώς να κατανοώ καλύτερα όσα βλέπω στις εξερευνήσεις μου στις Κυκλάδες. Τον είχαν ενθουσιάσει οι πανοραμικές εικόνες της Ίου σε εκείνη την έκθεση και με ενθάρρυνε να κάνω κάποια στιγμή κάτι και στην Αθήνα, κάτι που ελπίζω να γίνει».

Η έκθεση φωτογραφίας θα πραγματοποιηθεί 10 Μαίου-5 Ιουνίου στο ενυδρείο του Μιλάνο. Info: Mark Wilman.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT