Κλείστε ραντεβού για δωρεάν δερματοσκόπηση

Λίγες μέρες πριν την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, που ξεκινά στις 27 Μαΐου, πήγα και έκανα την εξέταση στην οποία πρέπει όλοι απαραιτήτως να υποβληθούμε. Σειρά σας!

 

Elle 20 Μαΐ. 13
Κλείστε ραντεβού για δωρεάν δερματοσκόπηση

Τα μάτια μου είναι ανοιχτόχρωμα, όπως και το δέρμα μου, στο οποίο υπάρχουν δεκάδες σπίλοι. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, ανήκω σε μια ομάδα ατόμων που κινδυνεύει περισσότερο από την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Δυστυχώς, η ασθένεια χτυπά όλο και περισσότερους ανθρώπους πλέον λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών. Η ετήσια αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη αγγίζει το 8%. Έτσι, με αφορμή την ελληνική εβδομάδα κατά της νόσου (27-31 Μαΐου), έκλεισα ραντεβού στο ιατρείο της δερματολόγου Αμαλίας Τσιατούρα, η οποία μαζί με άλλους γιατρούς θα προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα δωρεάν δερματοσκόπησης εκείνες τις μέρες.

Η γιατρός αρχικά φωτογράφισε με το δερματοσκόπιο τη γυμνή μου πλάτη και στη συνέχεια παρατήρησε σε μεγέθυνση τις ελιές, μία μία (δερματοσκόπηση). Στο τέλος έκανε χαρτογράφηση (καταγραφή) στον υπολογιστή, ώστε την επόμενη φορά να δει αν κάποιες μεγάλωσαν στο μεταξύ ή αν εμφανίστηκε νέος σπίλος. 

«Αν μια ελιά παρουσιάζει ανομοιομορφία στα όρια, το χρώμα -δηλαδή είναι ταυτόχρονα μαύρη, καφέ και μπλε-, έχει μέγεθος  μεγαλύτερο από 6 εκ. και ακτινωτές γραμμές προς τα έξω, πρέπει να ανησυχήσουμε» μου εξηγεί η κ. Τσιατούρα. Οι κρεατοελιές είναι ύποπτες; «Συνήθως δεν είναι επικίνδυνες και αφαιρούνται κυρίως για αισθητικούς λόγους ή για να μην τραυματίζονται (με τις κινήσεις, τα ρούχα κ.λπ.). Αντίθετα οι επίπεδες με ανομοιογενή όρια, σχήμα, μέγεθος και χρώμα είναι εκείνες που μας προβληματίζουν» απάντησε η γιατρός. 

Αφού η κ. Τσιατούρα παρατήρησε την πλάτη μου, επανέλαβε την ίδια διαδικασία στα χέρια και τον κορμό, χωρίς να παραλείψει να κοιτάξει και τις παλάμες. Μάλιστα, μου είπε ότι αυτές και τα πέλματα θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές εξαιτίας των πολλών αγγείων που έχουν. Γι' αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε να απλώνουμε κι εκεί αντιηλιακό! Επίσης εξέτασε το πρόσωπό μου και το τριχωτό της κεφαλής.

«Τι πρέπει να με κινητοποιήσει για να πάω άμεσα στο δερματολόγο;» τη ρώτησα. Εκείνη μου απάντησε: «Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να έχει ίδιο χρώμα με την επιδερμίδα, να μοιάζει με σπυράκι, να ματώνει, να μεγαλώνει και δεν ξεκινά από τις ελιές, σε αντίθεση με το μελάνωμα». Οι συμβουλές που μου έδωσε; Να εξακολουθήσω να χρησιμοποιώ αντιηλιακό, να εξετάζομαι μια φορά το χρόνο και να μην κάνω σολάριουμ (δεν κάνω!). Λοιπόν, σειρά σας! 

Info: Κλείστε από τώρα ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο ή ιδιωτικό ιατρείο για δωρεάν δερματοσκόπηση (δεν περιλαμβάνει και χαρτογράφηση). Πληροφορίες για το δίκτυο των γιατρών που συμμετέχουν στην Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος, την οποία διοργανώνουν η La Roche-Posay και η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, θα βρείτε στο www.myskincheck.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: