Τα πρώτα, δυνατά βιβλία που μπήκαν στη συλλογή μας για το 2021

Ευτυχώς, έχουμε τα βιβλία, και τους ήρωες τους. Ευτυχώς έχουμε τα εξώφυλλα και τους συγγραφείς. Έχουμε τις ιστορίες για να πάμε εκεί που δεν μας επιτρέπεται, για να μάθουμε όσα δεν θα μπορούσαμε αλλιώς, για να φανταστούμε όσα δεν θα έφτανε η φαντασία μας.

Elle 24 Φεβ. 21
Τα πρώτα, δυνατά βιβλία που μπήκαν στη συλλογή μας για το 2021

Καταγωγή του Saša Stanišić (εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας)
Ένα καλειδοσκοπικό βιβλίο γεμάτο μικρά ή μεγαλύτερα κείμενα. Ένα γοητευτικό παζλ από θραύσματα που σε κάνουν να αναρωτηθείς για τη μνήμη, την καταγωγή, την εφηβεία, την προσφυγιά, την έννοια της πατρίδας και της ταυτότητας μέσα από το φίλτρο του μαγικού ρεαλισμού. Στο κέντρο της ιστορίας, ένα Βόσνιο αγόρι που μεγαλώνει στην Γερμανία και η γιαγιά του που έχει μείνει πίσω. Η γιαγιά που ξεχνά και θυμάται. Η γιαγιά που όμως όσο και αν ξεχνά η καταγωγή είναι η κατασκευή της. Και η κατασκευή δεν ξεχνά και δεν ξεχνιέται. Και αυτό ο βόσνιος Σάσα Στάνισιτς το μεταφέρει συγκινητικά, ουσιαστικά και το κεντά με μικρά τρυπήματα καρφίτσες χιούμορ, ελαφράδας και γλυκιάς μελαγχολίας. Δύσκολο να το καταφέρει κανείς όταν έχει επιλέξει να γράψει ένα τέτοιο ψηφιδωτό, αυτοβιογραφικό κείμενο που αφορά την διαμόρφωση της ταυτότητας, το προσωπικό καταφύγιο της καταγωγής και πως αυτό το καταφύγιο δεν σταματά ποτέ να είναι απαραίτητο. Δεν σταματά ποτέ να επηρεάζει. Δεν σταματά ποτέ να πληγώνεται το ίδιο το καταφύγιο επειδή έχει υπάρξει καταφύγιο. Γιατί το καταφύγιο θα μαρτυρά πάντα μια φυγή.

βιβλία

Μνήματα καουμπόυδων • Πατρίδα • Γαλλική κωμωδία τρόμου του Bolaño Roberto (εκδ. Άγρα)
Όποιος αγαπά τον Χιλιανό συγγραφέα θα θέλει σίγουρα να έχει στη συλλογή του αυτές τις τρεις ανέκδοτες νουβέλες του από τις οποίες δεν λείπει τίποτα από όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τις ιστορίες του. Φαντασία, συναισθήματα και πυρετώδεις ρυθμός.

βιβλία

Αυτοί που έχουν χαθεί του Μπέκετ Σάμιουελ Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Πάντα ένα κείμενο του Μπέκετ έχει μέσα του δύναμη που έχουμε ανάγκη. Αυτό είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και αριστοτεχνικά κείμενα του. Εδώ γράφει έναν κόσμο μυθοπλασίας που γίνεται ρεαλιστικός μέσα από την ακριβή και πολύτιμη λογοτεχνική αρχιτεκτονική του συγγραφέα.

βιβλία

Η Λόττε στη Βαιμάρη του Τόμαν Μαν, (εκδ. Πατάκη)
Ένα ταξίδι πίσω στη νιότη και στον αγαπημένο της Γκαίτε κάνει η Λόττε Κέστνερ φτάνοντας στη Βαϊμάρη. Εκεί όμως πρώτα συναντά την εικόνα του που προκύπτει από τις αφηγήσεις των άλλων.Ο Τόμας Μαν έγραψε το συγκεκριμένο έργο του αφού είχε ήδη τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ήδη διάσημος του Μαγικού βουνού.

βιβλία

Δον Υπαστυνόμος του Δημήτρη Καρακίτσου (εκδ. Αντίποδες)
Αν δεν αγαπάτε τα αστυνομικά μυθιστορήματα επειδή τους λείπει ο σουρεαλισμός, τότε αυτό είναι ένα βιβλίο για εσάς. Ο Καρακίτσος έχει δημιουργήσει ένα απολαυστικό, ιδιαίτερο λογοτεχνικό σκάκι λέξεων που σε παίρνει μαζί του από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

βιβλία

Η Αστυνομία της Μνήμης της Yôko Ogawa (εκδ. Πατάκη)
Σ’ ένα νησί κάθε πρωί εξαφανίζεται και από κάτι. Οι άνθρωποι οφείλουν να το ξεχάσουν για πάντα. Όσοι δεν το κάνουν συλλαμβάνονται. Μια νεαρή συγγραφέας κρύβει τον επιμελητή των βιβλίων της μαζί φοβούνται, ερωτεύονται, αλλά κυρίως προσπαθούν να αντέξουν τον πόνο της ίδια της απώλειας και να τον συνηθίσουν. Αλλά αυτός δεν συνηθίζεται. Η ιδέα της Γιόκο Ογκαούα είναι φοβερή και πανέξυπνη, δεν αποδείχτηκε σε όλα τα σημεία τόσο ικανή να την αξιοποιήσει αυτή την ιδέα, αλλά και πάλι η ιδέα είναι φοβερή. Φοβερή είναι η σκέψη ότι μπορεί και να γινόμαστε στο τέλος οι απώλειες μας, αυτά που χάνουμε, αυτά που χάνουμε και τα ξεχνάμε.

βιβλία

 

Ηθικές Επιστήμες του Μαρτίν Κόαν (εκδ. Κίχλη)
Γράφτηκε το 2007 και μας μεταφέρει στην Αργεντινή του 1982, η οποία τελεί υπό στρατιωτική δικτατορία. Πρωταγωνίστρια είναι η Μαρία Τερέζα, μια νεαρή επιτηρήτρια στο κολέγιο της χώρας. Μέσα από τη δική της καθημερινότητα, ο Κόαν βρίσκει την ελευθερία να φτιάξει ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα, κάνοντας ανάγλυφο το κοινωνικό τραύμα που μπορεί να προκύψει από ένα στρατιωτικό καθεστώς. Κυρίως όμως, αξίζει τον κόπο να διαβάσετε για τη Μαρία Τερέζα γιατί της αξίζει. Είναι μια γυναίκα στην σκληρή Αργεντινή του 1982 που αδίδακτη λύνει-ενώ νομίζει ότι επιτηρεί-σωματικές, συναισθηματικές και ηθικές εξισώσεις στους τοίχους ανδρικών καμπινέδων χρησιμοποιώντας για μελάνι τα άγνωστα σε αυτή υγρά της.

βιβλία

 

Όλιβ Κίτριτζ της Elisabeth Strout (εκδ. Άγρα)
Η ηρωίδα που χάρισε στη Strout το Βραβείο Pulitzer το 2009 ζει σε ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριό της Νέας Αγγλίας. Άλλοτε πρωταγωνιστεί και άλλοτε όχι σε ένα ψηφιδωτό από ιστορίες που λειτουργούν σαν μεγεθυντικός φακός για την ιδιαίτερη προσωπικότητα της Όλιβ.
βιβλία

Sapiens – Μια εικονογραφημένη ιστορία του Yuval Noah Harari (εκδ. Αλεξάνδρεια)
Μέσα από μια σειρά κόμικς μαθαίνουμε με τον πιο απολαυστικό τρόπο το πώς ένας πίθηκος κατάφερε να γίνει το κυρίαρχο πλάσμα πάνω στη Γη. Τόσο κυρίαρχο που κατάφερε να βγει και έξω από αυτή και να φτάσει στο φεγγάρι. Πρόκειται για μεταφορά του εκδοτικού φαινομένου Sapiens: Μια Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου, που έχει πουλήσει πάνω από16 εκατ. αντίτυπα σε 60 χώρες.

βιβλία

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT