Ωκεανός & Αντιγήρανση: Τα ελιξίρια του βυθού

Μας γαληνεύει, μας γεμίζει ενέργεια, μας ταξιδεύει. Ο λόγος για τη θάλασσα η οποία αποτελεί επιπλέον ανεκτίμητο θησαυρό για την επιδερμίδα μας. Εμείς βουτήξαμε στον βυθό της και βγάλαμε στην επιφάνεια τα καλά κρυμμένα μυστικά της.

Elle 17 Αυγ. 22
Ωκεανός & Αντιγήρανση: Τα ελιξίρια του βυθού

Thanassis Krikis10/AM

Το θαλάσσιο μικροβίωμα

Είναι γεγονός: η θάλασσα έχει μια ήρεμη δύναμη που μας συνεπαίρνει και μας παρασύρει σε έναν κόσμο μαγικό. Το θαλάσσιο βασίλειο, άλλωστε, είναι απέραντο! Οι ιαματικές ιδιότητες της θάλασσας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, με τον Ευριπίδη, το έργο του οποίου σφράγισε καθοριστικά η αγάπη που έτρεφε γι’ αυτή, να λέει ότι η απεραντοσύνη της θεραπεύει τις αρρώστιες των ανθρώπων. Στις μέρες μας γνωρίζουμε πλέον μέσα από μελέτες ότι η θαλάσσια χλωρίδα αποτελεί βασική πηγή άντλησης των πιο αγνών αντιγηραντικών συστατικών με αξιοθαύμαστες ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες για το δέρμα και ευεργετική δράση για τον οργανισμό συνολικά. “Φανταστείτε ότι μέχρι και τα περίφημα τεστ PCR που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της Covid-19 δημιουργήθηκαν χάρη σε ένα ένζυμο που εντοπίστηκε στο θαλάσσιο μικροβίωμα», εξηγεί ο Chris Bower, διευθυντής έρευνας του γαλλικού κέντρου επιστημονικής έρευνας CNRS (Centre National de la Reherche Scientifique) και μέλος του ιδρύματος Tara Ocean Foundation. Όντως τα φύκη, τα μικροφύκη, ή άλγη και μικροάλγη, όπως αποκαλούνται πιο επιστημονικά, εμπεριέχοντας όλα τα θρεπτικά στοιχεία του θαλασσινού νερού σε συγκεντρώσεις 50 με 100 φορές περισσότερο, αποτελούν εξαιρετικό μέσο διατήρησης και ενίσχυσης της φυσικής ομορφιάς. Γι’ αυτό, άλλωστε, πολλά brands καλλυντικών, αντιλαμβανόμενα την αξία τους, τα έχουν συμπεριλάβει στις συνταγές περιποίησης της επιδερμίδας του προσώπου αλλά και του σώματος. Ίσως, μάλιστα, και να αποτελούν το μέλλον της βιομηχανίας καλλυντικών. Και το καλύτερο; Eίναι εύκολο να τα αποκτήσουμε μέσω “πράσινης” τεχνολογίας από τοπικούς παραγωγούς, με τις βραχώδεις ακτές της Γαλλικής Βρετάνης που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό να αποτελούν τη βασική παγκόσμια δεξαμενή. “Σήμερα, μιλάμε πια για το θαλάσσιο μικροβίωμα, δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που εμπεριέχονται στο θαλασσινό νερό. Αναλογιστείτε ότι μία σταγόνα περιέχει ένα εκατομμύριο ζωντανά όντα – μικροφύκη, αλλά και βακτήρια, αβλαβείς ιούς, πλαγκτόν κ.λπ. Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα μόρια, έναν «αόρατο λαό» που είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία του μικροβιώματος των ωκεανών, όπως και η εντερική μικροχλωρίδα είναι υπεύθυνη για την υγεία ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού” λέει ο Βower.

αντιγήρανση
Vegan ανάλαφρη ενυδατική κρέμα σε μορφή τζελ Botanical Kinetics™ Hydrating Water Gel με υαλουρονικό οξύ φυτικής προέλευσης, ιχνοστοιχεία θαλασσινού νερού και αμινοξέα θαλάσσιων φυκιών της Aveda aveda.gr

Φύκη: ποικιλομορφία & δράσεις

Γνωρίζουμε μόνο ένα μικρό κλάσμα του είδους τους. Ο συνολικός αριθμός τους ποικίλλει -ανάλογα με τις εκτιμήσεις-, από τριάντα χιλιάδες έως πολλά εκατομμύρια, ωστόσο μιλάμε για ένα “φουσκωτό” πεδίο μελέτης. Επιχειρήσεις και εξειδικευμένα εργαστήρια, στη Βρετάνη και τη Σκανδιναβία μελετούν εκατοντάδες από αυτά αποθηκεύοντας όλα τους τα στοιχεία σε «τράπεζες». Τα φύκια που τελικά χρησιμοποιούνται, υποβάλλονται σε ακραίες συνθήκες, αναπτύσσοντας ενδιαφέρουσες αμυντικές ικανότητες. Σε γενικές γραμμές κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα τους: υπάρχουν τα πράσινα φύκια, που συναντώνται κυρίως στα γλυκά νερά, τα καφέ που είναι πλούσια σε πολύτιμες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα, τα κόκκινα -που χρησιμοποιούνται κυρίως στο σούσι-, και τα πρασινομπλέ, η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα, τα οποία εμφανίστηκαν στα βάθη των ωκεανών πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και έχουν αντιοξειδωτική δράση, αφού εμποδίζουν την ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών, βάζοντας φρένο στην πρόωρη γήρανση.

αντιγήρανση
Κρέμα εντατικής ενυδάτωσης σε συλλεκτική συσκευασία Blue Heart Crème de la Mer, με τα χρυσά-πράσινα φύκη Giant Sea Kelp της La Mer.

Από τα βάθη των ωκεανών στα βαζάκια της ομορφιάς

Η πρώτη εταιρεία καλλυντικών που επένδυσε στις ευεργετικές δράσεις των θαλάσσιων φυκιών ήταν η La Mer. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50, όταν ο φυσικός αεροδιαστημικής και ιδρυτής της μάρκας Dr. Max Huber θέλησε να φτιάξει ο ίδιος μια κρέμα που θα επούλωνε τις ουλές που του είχαν αφήσει κάποια εγκαύματα στο πρόσωπο έπειτα από ένα ατύχημα. Στους περιπάτους του στις ακτές του Βανκούβερ όπου διέμενε, παρατήρησε ότι οι ψαράδες τύλιγαν τα χέρια τους με τα πράσινα φύλλα από τα τεράστια χρυσοπράσινα φύκια της θαλάσσιας περιοχής για να καταπραΰνουν τις εκδορές που προκαλούσαν τα δίχτυα στο δέρμα τους. Αυτό στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του Miracle Broth™, ενός κοκτέιλ πολύτιμων συστατικών με βάση αυτά τα συγκεκριμένα φύκη από το Βανκούβερ με τις αναγεννητικές ιδιότητες. Ο λόγος για τα φύκη Macrocystis Pyrifera, γνωστά ως giant kelps (γιγάντια καφέ άλγη) τα οποία φύονται στις ακτές του Ειρηνικού. Ο θρυλικός αυτός ζωμός πήρε το όνομα Miracle Broth™ ακριβώς γιατί ήταν σαν να έχει μια μαγική επίδραση στο δέρμα και πρωταγωνιστεί μέχρι σήμερα στην καρδιά της σύνθεσης όλων των προϊόντων της μάρκας.
Την ίδια χρονική περίοδο, η Biotherm ανακάλυπτε ένα συστατικό με θαυματουργές, θεραπευτικές ιδιότητες, το Life Plankton™ που αποτελεί το DNA του brand και προέρχεται από τις ιαματικές πηγές των γαλλικών Πυρηναίων. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1952, όταν ο Dr. Jos ταξίδεψε στη συγκεκριμένη περιοχή και εντόπισε μια πηγή στην οποία κατέφευγαν οι Ρωμαίοι μετά τις μάχες για να γιατρέψουν τις πληγές τους. Σε αυτή την πηγή ανακάλυψε το Life Plankton™. Το καθαρό αυτό θερμικό πλαγκτόν περιέχει 35 θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, λιπίδια και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην αναζωογόνηση των ζωτικών λειτουργιών του δέρματος και τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του.

αντιγήρανση

Σέρουμ αναζωογόνησης Life Plankton Elixir της Biotherm σε συλλεκτική συσκευασία που σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Pablo Rochat.

Με τη σειρά της, η γαλλική μάρκα Phytomer, εδώ και είκοσι χρόνια εκμεταλλεύεται τα φύκια για τις οργανικές συνταγές ομορφιάς της. “Δεν χρησιμοποιούμε πολλά άγρια φύκια”, λέει ο Romuald Vallée, διευθυντής επιστημονικής επικοινωνίας του brand, και συνεχίζει: “Κόβουμε μόνο ένα μέρος του φυτού χωρίς να το καταστρέφουμε, ενώ όταν είναι πολύ μικρά και ανακατεύονται με άλλα, δεν τα συλλέγουμε για να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα”.

αντιγήρανση
Αναζωογονητικό νερό σε σπρέι Marine Mist Scented Water με ολιγομερή, το αποκλειστικό συμπύκνωμα με θαλασσινό νερό της Phytomer phytomer.fr

Πιο πρόσφατα, η Nuxe επένδυσε στο Chlorella Vulgaris για την ολοκαίνουρια σειρά Merveillance Lift. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό πράσινο φύκι γλυκού νερού το οποίο εμφανίστηκε πριν από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια και υπάρχει μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται στην απίστευτη ανθεκτικότητα που του προσδίδει μια μεμβράνη πλούσια σε δραστικά μόρια (λουτείνη) που το κάνουν στην κυριολεξία άτρωτο, αφού δεν μπορεί να το διαπεράσει κανένας ιός. Επιπλέον, το πανάρχαιο αυτό φύκι φημίζεται για την εξαιρετική αναπαραγωγική του ικανότητα γεννώντας καθημερινά τέσσερα νέα κύτταρα. Τα μικροφύκη χλωρέλλα καλλιεργούνται στη Βρετάνη σε βιοαντιδραστήρες που βελτιστοποιούν τις συνθήκες καλλιέργειας και εγγυώνται ανιχνευσιμότητα και σταθερή ποιότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αγνό και σταθερό εκχύλισμα ελαίου από μικροφύκη συμπυκνωμένο σε βασικά λιπαρά οξέα και βασικά αντιοξειδωτικά.

αντιγήρανση
Κρέμα σύσφιγξης Merveillance Lift Firming Powdery Cream με το αρχαίο φύκι Chlorella Vulgaris της Nuxe (σε επιλεγμένα φαρμακεία).

Η γαλλική μάρκα Diadermine, πάλι, προσφέρει την εναλλακτική της ρετινόλης με τη νέα αντιγηραντική σειρά Diadermine Lift+ Phytoretinol, στην οποία χρησιμοποιεί φύκια αναμεμειγμένα με κρίταμο που φυτρώνει σε βράχους που βρέχονται από την αλμύρα της θάλασσας και αντικρίζουν τον άνεμο. Αυτή η ισχυρή αντίσταση που έχει απέναντι στα στοιχεία της φύσης προσδίδει στο συστατικό ιδιότητες παρόμοιες με τη ρετινόλη, καθώς προάγει την κυτταρική ανανέωση όπως εκείνη, χωρίς όμως την ερεθιστική της δράση. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για τη φυσική εναλλακτική στη διάσημη αυτή αντιγηραντική ουσία.

αντιγήρανση
Κρέμα νύχτας Diadermine Lift+ Phytoretinol με εκχυλίσματα φυκιών και κρίταμο.

Τέλος, η ελληνική μάρκα φυσικών καλλυντικών Apivita συνδύασε στη σειρά αντιηλιακών Bee Sun Safe που λάνσαρε πέρυσι θαλάσσια φύκη με πατενταρισμένη πρόπολη. Συγκεκριμένα, επένδυσε στο πολυδύναμο Laminaria Digitata το οποίο αναπτύσσεται κάτω από βράχους και συνεχώς παρασύρεται από θαλάσσια ρεύματα, ενώ αναδύεται μόνο κατά την παλίρροια και εκκρίνει ολιγοσακχαρίτες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα δεύτερο “σούπερ προστατευτικό δέρμα’’ που δρα κατά της αφυδάτωσης κάτω από τον ήλιο, ενώ αναπληρώνει τα αποθέματα νερού της επιδερμίδας και συμβάλλει στην ανάπλαση του επιδερμικού φραγμού. Και με τα αντιηλιακά τι γίνεται; Σύμφωνα με τον Bower, οι ειδικοί είναι σύμφωνοι: μια μέρα θα βρεθεί ένα ένα θαλάσσιο φυτό που θα μπορεί να λειτουργήσει ως ηλιακό φίλτρο.

αντιγήρανση
Αντιηλιακό προσώπου κατά των πανάδων και της γήρανσης με θαλάσσια φύκη και πατενταρισμένη πρόπολη SPF 50& SPF 30 από την αντιηλιακή σειρά Bee Sun Safe της Apivita (στα φαρμακεία).
αντιγήρανση
Ενυδατική κρέμα-τζελ ματιών με δραστικό σύμπλεγμα μικροφυκών & μήλου και εκχύλισμα από κοράλλι της Fresh Line.
αντιγήρανση
Βιολογικό λάδι αναπλήρωσης της υγρασίας για το πρόσωπο με θαλάσσια φύκια padina pavonica, χρυσοφύκι, φύκι Roaring Water και έλαιο παπαρουνόσπορου, Pro-Collagen Marine Oil της Elemis lookfantastic.gr

Οι σωματοφύλακες

Τα εκχυλίσματα φυκιών ενεργοποιούν, επίσης, τις καύσεις διεγείροντας τη λιπόλυση. Συγκεκριμένα, παρεμποδίζουν τη συσσώρευση υγρών και λίπους, αποσυμφορώντας και καταπολεμώντας την κατακράτηση που οδηγεί στην εμφάνιση κυτταρίτιδας, τη γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού που κάθε γυναίκα βλέπει σαν εχθρό της ομορφιάς της.

αντιγήρανση
Χαλαρωτικό Αφρόλουτρο με έλαιο μικροφυκών και εκχύλισμα πλαγκτόν Atlantic Kelp and Microalgae Anti-Fatigue Bath Oil της REN usa.renskincare.com.
αντιγήρανση
Καταπραϋντικό νερό σε σπρέι για πρόσωπο & σώμα με ενυδατικούς παράγοντες που δροσίζουν και εκχύλισμα φυκιών από τη γαλλική Βρετάνη που ενισχύει την άμυνα του δέρματος απέναντι στον ήλιο, Anti- Thermal Spring Sea Water Mist της Frezyderm (στα φαρμακεία).
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT