Ταξιδεύοντας με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ

Ταξιδιωτικές εντυπώσεις από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Μάνη και τη Ρούμελη, με την πένα του μεγαλύτερου, σύμφωνα με πολλούς, ταξιδιωτικού συγγραφέα αλλά και δύο βιβλία που έγραψαν άλλοι για εκείνον.

Elle 29 Νοε. 19
Ταξιδεύοντας με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ

Το σπίτι του Λη Φέρμορ που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στην Καρδαμύλη.

Αγάπησε τη χώρα μας και πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στη Μάνη, όπου σήμερα μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την οικία του που λειτουργεί σαν μουσείο. Ξεφυλλίζουμε τα πιο γνωστά βιβλία του Βρετανού Πάτρικ Λη Φέρμορ που έγραψε για την Ελλάδα μερικές από τις ωραιότερες ταξιδιωτικές εντυπώσεις.

ΜΑΝΗ
του Πάτρικ Λη Φέρμορ (εκδ. Κέδρος)
Η Μάνη μέσα από τα μάτια του φιλέλληνα και μεγαλύτερου ταξιδιωτικού συγγραφέα της εποχής μας Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011), του κυρ Μιχάλη για τους φίλους του στη Μάνη, καθώς έζησε στην περιοχή μέχρι το τέλος της ζωής του, σε ένα σπίτι που σχεδίασε μαζί με τη γυναίκα του. Το βιβλίο περιλαμβάνει προσθήκη υλικού που δεν βρίσκουμε στο αγγλικό πρωτότυπο, μαζί με διασκευές και διορθώσεις.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
του Πάτρικ Λη Φέρμορ (εκδ. Μεταίχμιο)
Σε αυτό το βιβλίο, ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλόφωνης μεταπολεμικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, ο Φέρμορ κάνει μια περιήγηση από τις πύλες του Δούναβη έως τον Άθω. Πρόκειται για το τελευταίο μέρος της Τριλογίας του που αποτελείται από τα βιβλία Η εποχή της δωρεάς και Ανάμεσα στα δάση.

ΡΟΥΜΕΛΗ: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
του Πάτρικ Λη Φέρμορ (εκδ. Κέδρος)
Η Ρούμελη είναι μια περιοχή που μάγεψε τον ταξιδιωτικό συγγραφέα. Σε αυτό το βιβλίο θυμάται τους ανθρώπους που γνώρισε, τον σαρακατσάνικο γάμο όπου βρέθηκε, τη Μονή Βαρλαάμ, ψηλά στο βράχο των Μετεώρων, όπου πέρασε τη νύχτα, το γευστικό κατσίκι που απόλαυσε μαζί με ούζο και μήλα ποτισμένα στο κρασί.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
του Πάτρικ Λη Φέρμορ (εκδ. Μεταίχμιο)
Στα 18 του χρόνια ο Βρετανός Λη Φέρμορ ξεκινά μια περιπλάνηση στην Ευρώπη, αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν. Προορισμός του η Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, πραγματοποίησε αυτό το μυθικό κατόρθωμα περπατώντας, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες.

Έγραψαν για εκείνον:


ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ
της Dolores Payas (εκδ. Key Books)
Η Ισπανίδα μεταφράστρια του Πάτρικ Λη Φέρμορ γνώρισε τον συγγραφέα το 2009, όταν τον επισκέφθηκε στο σπίτι του στην Καρδαμύλη. Η πρώτη αυτή συνάντησή τους σφράγισε μια δυνατή φιλία που διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του Φέρμορ. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε μέσα από τις συζητήσεις τους και σκιαγραφεί τον Βρετανό ταξιδιωτικό συγγραφέα.

ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ
της Άρτεμις Κούπερ (εκδ. Μεταίχμιο)
Η περιπέτεια του μεγάλου ταξιδιωτικού συγγραφέα που έφτασε από τη Μάγχη μέχρι την Κωνσταντινούπολη με τα πόδια και στην συνέχεια έκανε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του περνώντας πολλά χρόνια της ζωής του στη Μάνη. Μια ακαταμάχητη αφήγηση μιας ζωής περιπέτειας, πολυμάθειας, γενναιότητας και γοητείας δοσμένη με βαθιά γνώση και αγάπη από την προσωπική φίλη του Πάτρικ Λη Φέρμορ Άρτεμις Κούπερ.

Το σπίτι-μουσείο του Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη της Μάνης.

Για να επισκεφτείτε την Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη επικοινωνήστε με το μουσείο Μπενάκη, τηλ.: 210 3671090. Απαραίτητη η προσυνεννόηση μέσω του email: leighfermorhouse@benaki.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT