12 βιβλία με τα οποία θα ταξιδέψεις μακριά αυτό το καλοκαίρι

Συγκεντρώσαμε εκδόσεις για διαφορετικά γούστα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου, ενώ απολαμβάνεις τις διακοπές σου.

Elle 10 Αυγ. 20
12 βιβλία με τα οποία θα ταξιδέψεις μακριά αυτό το καλοκαίρι

Ο τρόπος που θα βιώσουμε το καλοκαίρι μας φέτος για πολλούς αλλάζει. Κάποιοι θα περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, θα προτιμήσουν το εξοχικό τους, θα ποντάρουν σε λύσεις που φαίνονται πιο «ασφαλείς», ειδικά αν μένουν με ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες. Ωστόσο, έχουμε όλοι μια επιλογή που πάντα μας ταξιδεύει μακριά, σε τοπία άγνωστα, μας κάνει κοινωνούς σε ιστορίες που διεγείρουν τη φαντασία, μας αφήνει να συμπάσχουμε με τους ήρωες και να μεταφερθούμε σε μια άλλη εποχή μέσα στο χρόνο. Η επιλογή αυτή είναι τα βιβλία, γι’ αυτό κι εμείς σου προτείνουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις που ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο. Θα χαθείς μέσα στις σελίδες τους και θα ξεχαστείς για ώρες κάτω από τα αλμυρίκια της παραλίας ή στη βεράντα του σπιτιού σου. Καλή ανάγνωση!

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΥΣΥ ΜΠΑΡΤΟΝ
της Elizabeth Strout (εκδ. Άγρα)
Σε αυτό το βιβλίο που χαρακτηρίστηκε αριστούργημα από τη λογοτεχνική κριτική των ΗΠΑ, η συγγραφέας φωτίζει μέσα από την αποξένωση μιας μητέρας με την κόρη της που έρχονται πιο κοντά κατά τη νοσηλεία της δεύτερης στο νοσοκομείο, ζητήματα όπως η μοναξιά, η επιθυμία και η αγάπη αλλά και η ανάγκη για επικοινωνία.

ΌΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ
της Victoria Hislop (εκδ. Ψυχογιός)
Αθήνα, 1941. Η σύγχρονη ελληνική ιστορία εμπνέει τη Hislop που σε αυτό το μυθιστόρημα έχει για πρωταγωνίστριά της μια γυναίκα που βιώνει την ανέχεια κατά την κατοχή, μπαίνει στην εθνική αντίσταση, εντάσσεται στον Δημοκρατικό στρατό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και πηγαίνει εξορία στη Μακρόνησο και στο νησί Τρίκερι. Όμως στη ζωή της το προσωπικό και το πολιτικό συνδέονται…

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

ΡΟΥΣΤΕΡ ΜΠΑΡ
του John Grisham (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)
Τρεις φίλοι, φοιτητές νομικής, συνειδητοποιούν ότι επιβαρύνθηκαν με τεράστια δάνεια για τις σπουδές τους σε μια σχολή κακής ποιότητας που δεν τους εξασφαλίζει επαγγελματικό μέλλον. Όταν μαθαίνουν ότι αυτή ανήκει σε έναν ύποπτο διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων και μεγαλομέτοχο μιας τράπεζας που ειδικεύεται στα φοιτητικά δάνεια, αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να αποκαλύψουν την απάτη και να βγάλουν χρήματα.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
του Πιέρο Μαρτινέτι (εκδ. Κυαναυγή)
Ο Ιταλός φιλόσοφος αναφέρει όλες εκείνες τις αποδείξεις της νοημοσύνης που μας παρέχουν ζώα όπως το σκυλί και το άλογο, αλλά και την εκπληκτική οργανωτική ικανότητα των μυρμηγκιών και άλλων μικρών εντόμων, τα οποία ο άνθρωπος έχει την υποχρέωση να σέβεται. Ένα φιλοσοφικό βιβλίο για την ηθική που δεν πρέπει να περιορίζεται στη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, αλλά οφείλει να επεκτείνει τα όριά της και να επιδιώκει την ευημερία και την ευτυχία κάθε ζωντανού πλάσματος.

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
του Βίκτορ Φρανκλ (εκδ. Ψυχογιός)
Ο συγγραφέας περιγράφει τις εμπειρίες του στα στρατόπεδα αφανισμού από το 1942 οπότε εκείνος και η οικογένειά του εκτοπίστηκαν και ο ίδιος πέρασε τα επόμενα 3 χρόνια σε 4 διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι την απελευθέρωσή του. Ο έρωτας και η γνώση είναι για εκείνον το νόημα της ζωής που τον κράτησαν ζωντανό. Ένα βιβλίο-ύμνος στον άνθρωπο. Ακόμα, σε αυτό ο ίδιος αναλύει την ψυχοθεραπευτική του μέθοδο της λογοθεραπείας. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1946 και έχει αναδειχθεί ένα από τα δέκα πιο σπουδαία βιβλία των καιρών μας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΝΗΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ
της Τέτας Παπαδοπούλου (εκδ. Κριτική)
Το συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνει τρεις μεγάλες συνεντεύξεις του Κορνήλιου Καστοριάδη, ομιλίες και παρεμβάσεις του, καθώς και κείμενα που έχουν γράψει για αυτόν προσωπικότητες όπως οι Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Άνταμ Μίχνικ, Εντγκάρ Μορέν, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, Άκι Ορρ, Οκτάβιο Πας, Λάκης Προγκίδης, Γεράσιμος Στεφανάτος και Τζόελ Γουάιτμπουκ. Ακρογωνιαίος λίθος της σκέψης του Καστοριάδη υπήρξε η έννοια της αυτονομίας. Στον βαθμό που μιλάμε για δημοκρατία, ο ίδιος πίστευε ότι πρέπει να εννοούμε ένα πολίτευμα που αποβλέπει στην κοινωνική και στην ατομική αυτονομία.

ΠΟΙΗΣΗ

 

ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ
του Μιχάλη Γκανά (εκδ. Μεταίχμιο)
Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και παρουσιάζει την Ιλιάδα του Ομήρου με τον δικό του τρόπο, εντάσσοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική και ποιητική μας παράδοση. Μια πρωτότυπη νέα Ιλιάδα ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό.

ΠΟΙΗΣΗ 1963-2011
της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ (εκδ. Καστανιώτη)
Ο συγκεκριμένος τόμος συγκεντρώνει τα άπαντα της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας. Η ίδια αναφέρει μέσα στις σελίδες του: «Μικρή, μου διάβαζε ποίηση η μητέρα μου και, βέβαια, μεγάλωσα στη σκιά του νονού μου, του Νίκου Καζαντζάκη. Ήξερα πώς γράφονται τα ποιήματα, δηλαδή ότι δεν μπορείς να τα προγραμματίσεις. Εκείνα αποφασίζουν πότε θα σε κατακτήσουν. Αρκεί να ’χεις την όσφρηση που χρειάζεται για να τα συλλάβεις».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΡΑ
του Πέτρου Λινάρδου-Ρυλμόν (εκδ. Νήσος)
Ο συγγραφέας αναλύει μια στρατηγική που κατά τη γνώμη του θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμαστεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μετά την εκλογική του ήττα το καλοκαίρι του 2019. Όπως αναφέρει «πρέπει να έχει το θάρρος και την προνοητικότητα να εξετάσει κριτικά τις ελλείψεις της προηγούμενης κυβερνητικής του θητείας (…) Πρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη μετάβαση σε ένα μετακαπιταλιστικό καθεστώς, όπου ηγεμονική θα είναι μια συμμαχία των λαϊκών τάξεων και όχι ένα παρακμιακό και τροφοδοτούμενο από δημόσιους πόρους κεφάλαιο, όπου η νέα φεουδαρχία θα έχει παραμεριστεί από θεσμούς συμμετοχής των εργαζομένων και των πολιτών στον δημοκρατικό σχεδιασμό».

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
του Edward Snowden (εκδ. Ψυχογιός)
«Καθώς προχωρούσα στη Στοά, το συνειδητοποίησα: μπροστά μου απλωνόταν το μέλλον μου. Δε λέω ότι πήρα την απόφασή μου εκείνη τη στιγμή. Οι πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή δε λαμβάνονται ποτέ έτσι. Λαμβάνονται υποσυνείδητα και εκφράζονται μόνον όταν έχουν παγιωθεί: όταν είσαι επιτέλους αρκετά δυνατός για να παραδεχτείς ότι αυτή είναι η πορεία που θα ακολουθήσουν οι πεποιθήσεις σου». Το 2013 ο εικοσιεννιάχρονος Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε ολόκληρο τον κόσμο να παγώσει όταν αποκάλυψε τις διαδικασίες που ακολουθούσε η αμερικανική κυβέρνηση για να υποκλέπτει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα, sms και e-mail. Το 2019 ο Σνόουντεν αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς βοήθησε να φτιαχτεί το σύστημα και τι τον οδήγησε τελικά στο να το αποκαλύψει στο παγκόσμιο κοινό.

 

ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΟΥΜΕ
του Bruno Latour (εκδ. Πόλις)
Τι κοινό μπορούν να έχουν η πτώση του κομμουνισμού, η «απορρύθμιση» και η άρνηση της κλιματικής αλλαγής; Σε αυτό το δοκίμιο, ο Latour προτείνει να ερμηνεύσουμε τα τρία αυτά φαινόμενα ως συμπτώματα της ίδιας ιστορικής συνθήκης, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνώντες αποφάσισαν ότι πλέον η ευημερία δεν είναι κάτι στο οποίο έχουν όλοι πρόσβαση.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
του Νίκου Λιάπη (εκδ. Ιβίσκος)
Η Ιπποκράτειος Διατροφή είναι ένα ολοκληρωμένο διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται στις αρχές του Ιπποκράτη, του μεγάλου Έλληνα γιατρού, για την πρόληψη και τη θεραπεία μέσω των τροφών, αλλά και στη σοφία της ελληνικής παράδοσης. Στηρίζεται στην κατανάλωση των ζωντανών, πλήρων, ανεπεξέργαστων τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα βότανα και ορίζει με σαφήνεια το «τι δεν πρέπει» αλλά και το «τι πρέπει» να τρώμε.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT