Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας

Διεθνείς προσωπικότητες, σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί, πολλά διαφορετικά είδη σύγχρονου χορού και ισχυρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες πρωταγωνιστούν στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που δίνει και φέτος το παρόν.

Elle 29 Ιουν. 20
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας
Με 21 ελληνικές και ξένες παραγωγές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών και, συνεπώς, μόνο σε ανοικτούς χώρους, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μεταθέτει για πρώτη φορά το καθιερωμένο ραντεβού του από τον Ιούλιο στο δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου 2020, διατηρώντας όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του. Διεθνείς προσωπικότητες, σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί, πολλά διαφορετικά είδη σύγχρονου χορού και ισχυρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες πρωταγωνιστούν στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που δίνει και φέτος το παρόν στην πιο δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία των 26 χρόνων λειτουργίας του.

 

Η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Καλαμάτας κου Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου, του Προέδρου Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» κου Παντελή Δρούγα και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Λίντας Καπετανέα, οδήγησαν στο πλέον θετικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Οι 21 συνολικά παραγωγές θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και σε έναν τρίτο χώρο, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζόμενούς του, καλλιτέχνες και μη.
11 ξένες ομάδες, εκ των οποίων οι 7 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 10 ελληνικές ομάδες, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη –από το σύγχρονο και το hip hop μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο– και ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καταστήσουν την Καλαμάτα διεθνές σημείο αναφοράς του σύγχρονου χορού για το δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου. Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Σλοβακία. Στο Κάστρο πρωταγωνιστούν σπουδαίοι δημιουργοί και καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού, με έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως ο Wim Vandekeybus με την ομάδα Ultima Vez και το τελευταίο έργο τους TRACES, ο Israel Galván με το σόλο του Revolution Without Music και οι Peeping Tom επίσης με το τελευταίο τους έργο Diptych, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι ελληνικές συμμετοχές με το KAOS της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón Dance Company, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα ΤΑΜΑΤΑ του Φώτη Νικολάου και την παράσταση ὕλη των kóka&panú (Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη), σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει:
– 9 παραγωγές, εκ των οποίων 4 θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας και 5 σε νέο χώρο, που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.
– 12 παραγωγές στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino και μία στην Προκυμαία.
– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τρία επαγγελματικά σεμινάρια, ένα masterclass και μία διάλεξη ανοιχτή για το κοινό.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και γεννήθηκε υπό παράδοξες συνθήκες. Το φετινό Φεστιβάλ έχει στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε και να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση με την τέχνη και, κυρίως, την τέχνη του χορού, που βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή και στο ανθρώπινο σώμα.

Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη. Εν μέσω μιας ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας, που δεν αφορά μόνο την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να διαισθανθούν οι θεατές τί έχει να μας διδάξει ο χορός. Οι φετινές παραστάσεις μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας και αφουγκράσματος του εσωτερικού μας ρυθμού. Πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί και δημιουργοί με ιστορική πορεία στο σύγχρονο χορό θα μοιραστούν με το κοινό την προσδοκία για αλλαγή, για ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες, για αναθεώρηση της σχέσης με τη μητέρα Φύση, με τον Εαυτό και με τον Άλλο. Αλλιώς το ανθρώπινο σώμα, αδιαχώριστο από το ανθρώπινο πνεύμα, θα βρίσκεται πάντα σε κρίση και θα νοσεί. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους της πόλης για να παρουσιάσουν 10 ελληνικές και 11 ξένες παραγωγές αντίστοιχα και να μιλήσουν μέσα από τα έργα τους για βαθιές και αληθινές ανθρώπινες ανάγκες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ένας από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ είναι η διοργάνωση σεμιναρίων χορού για επαγγελματίες αλλά και για όλους όσους αγαπούν τον χορό, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ηλικίες, από παιδιά ηλικίας πέντε ετών έως ενήλικες άνω των 70 ετών, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία. Φέτος, ωστόσο, λόγω της συγκυρίας και στο πλαίσιο προστασίας των ευπαθών ομάδων, θα πραγματοποιηθούν μόνο τα επαγγελματικά σεμινάρια με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Στα επαγγελματικά σεμινάρια, το Φεστιβάλ επιδιώκει σταθερά να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, ένα δεκαήμερο «σχολείο», με εντατική καθημερινή εξάσκηση, όπου μαθήματα και παρακολούθηση παραστάσεων αποτελούν μια ενιαία εκπαιδευτική διαδικασία. Yπό το γενικό τίτλο Electric Matter, το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλεί τους συμμετέχοντες να εργαστούν πάνω σε νέες και ανεξερεύνητες δυνατότητες των ερμηνευτικών τους μέσων με στόχο την ενδυνάμωση της σκηνικής τους παρουσίας. Οι σπουδαστές, εκτός από τα μαθήματα κίνησης και χοροθεάτρου από διακεκριμένους καθηγητές, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δίωρη διάλεξη με τίτλο Risk and Uncertainty: Fundamental Aspects of Human Development, κατά την οποία ο Jozef Fruček, προσκεκλημένος καθηγητής, θα μιλήσει για τον ρόλο της αβεβαιότητας στη δημιουργική διαδικασία, στην έρευνα και την καθημερινή εξάσκηση.

Από το 2018 η Λίντα Καπετανέα έθεσε ως στόχο τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και την επέκταση του Φεστιβάλ σε όλη τη διάρκεια του έτους, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών, ώστε το δεκαήμερο του καλοκαιριού να αποτελεί την κορύφωση της εντατικής προετοιμασίας του χειμώνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, την περίοδο 2018-2019 εγκαινιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Keep Dancing, το οποίο συνεχίστηκε με επιτυχία το 2019-2020. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας και περιελάμβανε διήμερα ανοιχτά σεμινάρια για μαθητές της Δημοτικής Σχολής Χορού αλλά και για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου εκτός Σχολής, που έγιναν με την καθοδήγηση φιλοξενούμενων καθηγητών σύγχρονου χορού και κλασικού μπαλέτου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού περιεχομένου, η τροφοδότηση του νέου καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης με σημαντικά ερεθίσματα, καθώς και η υποστήριξη των ταλέντων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Keep Dancing θα συνεχιστεί και κατά την περίοδο 2020-2021.
Επίσης, στις αρχές του 2020 το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συμμετείχε, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας, στο πρόγραμμα Dancing to Connect (Χορεύω άρα επικοινωνώ), που πραγματοποίησε για όγδοη χρονιά η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πέντε γυμνάσια και λύκεια από την Καλαμάτα άφησαν τη δύναμη του σύγχρονου χορού να εισβάλει στις τάξεις, τα γυμναστήρια, τους διαδρόμους και τα προαύλια. Για δύο εβδομάδες, από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου 2020, επαγγελματίες χορευτές μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τους μαθητές της Καλαμάτας και τους καθοδήγησαν στο πώς να εκφραστούν μέσα από την κίνηση, ώστε να χτίσουν τη δική τους χορογραφία. Οι μαθητές παρουσίασαν τις χορογραφίες τους στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 7 Μαρτίου 2020, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάστηκε φέτος για πρώτη φορά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η συνεργασία αφορούσε τον έβδομο διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά 4-15 ετών του Μουσείου με τίτλο «ΕΙΜΑΙ… Πώς βλέπω τον εαυτό μου». Το Φεστιβάλ κινητοποίησε παιδιά από την τοπική κοινωνία να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα 775 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας να αποστείλλουν τα έργα τους στο Μουσείο! Αρχικός προγραμματισμός ήταν τα παιδιά της Καλαμάτας να δουν τα έργα τους σε έκθεση ζωγραφικής στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Λόγω της συγκυρίας, η έκθεση ακυρώθηκε, τα παιδιά όμως μπορούν να δουν τα έργα τους στην οnline έκθεση παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου με τίτλο: «ΕΙΜΑΙ…Πώς βλέπω τον εαυτό μου».

Δείτε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: