Αναστασία Τσιλιµπίου: «Ονειρεύομαι έναν κόσμο που να µη νιώθουµε διαρκώς ευάλωτες και τροµαγµένες»

Την Αναστασία Τσιλιµπίου την παρακολουθήσαµε να µεγαλώνει µέσα από την τηλεόραση. Τώρα εκείνη µας προτρέπει να πάρουµε τα µάτια µας για λίγο από την οθόνη για να αντικρίσουµε έναν παράδεισο από συναισθήµατα, µυρωδιές και χρώµατα. Το ίδιο µήνυµα κρύβεται και στο πολυαναµενόµενο σίριαλ Kοµάντα και Δράκοι, στο οποίο θα τη δούµε το φθινόπωρο και κάνει πρεμιέρα στο Mega την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου.

Elle 19 Σεπ. 21
Αναστασία Τσιλιµπίου: «Ονειρεύομαι έναν κόσμο που να µη νιώθουµε διαρκώς ευάλωτες και τροµαγµένες»

Η Αναστασία σίγουρα σας θυµίζει κάτι. Δύσκολα ξεχνάς ένα πρόσωπο και ένα βλέµµα σαν το δικό της. Ανάµεσα στις πολλές τηλεοπτικές της εµφανίσεις ξεχωρίζει εκείνη στο Νησί. Από την επόµενη τηλεοπτική σεζόν θα τη βλέπουµε σε ένα νέο σίριαλ γυρισµένο στην Κρήτη, το Κοµάντα και Δράκοι, που θα προβάλλεται στο MEGA. Πρόκειται για µια µεταφυσική περιπέτεια µυστηρίου που προσπαθεί να βάλει -ή να µη βάλει- τα όρια µεταξύ ψηφιακού και αναλογικού κόσµου. Από τις περιγραφές µάς φέρνει στον νου το Stranger Things και αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που της κάναµε σε ένα διάλειµµα από τα γυρίσµατα. Στα κενά της φωνής της, από το τηλέφωνο ακούγονταν τζιτζίκια.

Πολλοί λένε ότι η ιδέα της σειράς θυµίζει το Stranger Things.
Θα µπορούσε να είναι το δικό µας Stranger Things, όµως έχει τη δική του ταυτότητα. Είναι περισσότερο µια νεανική µεταφυσική περιπέτεια µυστηρίου, µε φόντο το ελληνικό καλοκαίρι, την πανέµορφη Κρήτη, επιρροές από ταινίες western και πολλά ακόµη που θα τα ανακαλύψουµε µαζί.

Τι συµβολίζει αυτή η σύγκρουση µεταξύ αναλογικού και ψηφιακού κόσµου που κρύβεται στον πυρήνα της σειράς;
Ότι ο ψηφιακός κόσµος που αποτελεί ψευτοδιέξοδο για τους ανθρώπους σήµερα, καταλήγει σε ένα είδος εθισµού που µας εγκλωβίζει µακριά από την πραγµατική ζωή.

Η ηρωίδα σας, η Ναυσικά, τι κορίτσι είναι; Τι αγαπάτε πιο πολύ σε αυτή;
Η Ναυσικά αντιµετωπίζει τα γνωστά προβλήµατα µιας έφηβης. Είναι εθισµένη στον ψηφιακό κόσµο και βρίσκει εκεί καταφύγιο από τα προβλήµατα της αληθινής ζωής. Σε αυτήν αγαπώ τον δυναµισµό της. Βάζει στη θέση του όποιον ξεπερνάει τα όριά της και δεν διστάζει να πει την άποψή της.

Αν φορούσε, δηλαδή, συνεχώς ένα µόνο T-shirt, τι µήνυµα θα θέλατε να γράφει;
Πολλά µηνύµατα θα ήθελα να περάσω. Όπως ότι ο πραγµατικός κόσµος κρύβει πολλές οµορφιές. Ότι αν τραβήξουµε για λίγο τα µάτια µας από την οθόνη θα αντικρίσουµε έναν παράδεισο από συναισθήµατα, µυρωδιές και χρώµατα. Κάτι σηµαντικό, επίσης, που θα ήθελα να µεταδώσω στα νέα παιδιά είναι να είναι ο εαυτός τους. Να µην αφήνουν κανέναν να το καταπατήσει αυτό. Αν όντως η Ναυσικά φόραγε ένα T-shirt όλη την ώρα, θα ήθελα να γράφει «Believe in yourself».

Τι θα λέγατε στα κορίτσια τη δεδοµένη χρονική στιγµή, µε όλα αυτά που συµβαίνουν γύρω µας;
Σίγουρα πρέπει όλες να µάθουµε να υπερασπιζόµαστε τον εαυτό µας. Σε όλα τα επίπεδα. Να µην αφήνουµε κανέναν να επηρεάσει αυτό που είµαστε και τη δύναµη που κουβαλάµε µέσα µας. Ονειρεύομαι ένα κόσμου που να µη νιώθουµε διαρκώς ευάλωτες και τροµαγµένες. Να ξυπνάµε τη βασίλισσα µέσα µας και να δείχνουµε τον κατάλληλο σεβασµό στον εαυτό µας, ώστε να πιστεύουµε σε εµάς και τις δυνατότητές µας.

Αν δεν κάνω λάθος, η Ναυσικά ξαφνικά πρέπει να παίξει τον ρόλο της µητέρας. Είναι επιφορτισµένα τα κορίτσια ακόµη και σήµερα µε την υποχρέωση να παίξουν αυτόν το ρόλο και να είναι και καλές;
Αυτό πιστεύω αφορά το status µιας οικογένειας. Η Ναυσικά είναι µία από αυτές τις περιπτώσεις. Στις µέρες µας υπάρχουν οικογένειες µε γονείς που έχουν χωρίσει ή έχει φύγει ο ένας από τη ζωή. Επίσης αρκετοί γονείς έχουν πολλές υποχρεώσεις, µε αποτέλεσµα να επιβάλλεται αυτός ο ρόλος στα παιδιά. Δεν νοµίζω ότι κάτι τέτοιο συµβαίνει µόνο στα κορίτσια. Υπάρχουν περιπτώσεις που και αγόρια έχουν βρεθεί στη θέση του γονέα. Ανεξαρτήτως φύλου, αυτά τα παιδιά αξίζουν πολλά «µπράβο» για τη δύναµη και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν αυτόν το ρόλο. Είναι ήρωες της καθηµερινότητας.

Αναφερόµουν περισσότερο στην πίεση που αντιµετωπίζουν τα κορίτσια απέναντι στο «χρέος» της µητρότητας.
Εγώ προσωπικά δεν έχω δεχτεί αυτή την πίεση. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς υπάρχουν ακόµα στις µέρες µας κατάλοιπα παλαιότερων εποχών. Ακόµα φορτωνόµαστε µε στερεότυπα και ενοχοποιούµαστε από ταµπού για πράγµατα απόλυτα φυσιολογικά, όπως την εµφάνισή µας ή κάποιες συνήθειές µας. Ή ακόµη και για τον τρόπο που ντυνόµαστε, το πώς περιποιούµαστε τον εαυτό µας, τις σωµατικές ανάγκες µας, την περίοδό µας, τη γονιµότητά µας και πότε θα την «αξιοποιήσουµε». Δυστυχώς, ακόµα αιωρείται πάνω από τα κεφάλια πολλών ανθρώπων η εικόνα της τέλειας, αψεγάδιαστης γυναίκας, θεωρώντας έτσι οτιδήποτε άλλο αποκρουστικό ή αφύσικο. Πράγµα που είναι λυπηρό να στοιχειώνει τις νέες κοπέλες εν έτει 2021.

Σε σχέση µε τις προηγούµενες εµπειρίες σας, τι έχει αλλάξει τώρα στην τηλεόραση;
Σίγουρα από το 2007, στην πρώτη µου δουλειά ως ηθοποιός, µέχρι σήµερα έχουν αλλάξει πολλά. Αντιλαµβάνοµαι την υποκριτική αλλιώς και νοµίζω ότι µια ολόκληρη ζωή θα την ανακαλύπτω. Αυτό όµως που έχω σίγουρα καταλάβει είναι ότι η υποκριτική είναι ο καθρέφτης της αληθινής ζωής. Το µόνο που έχεις να κάνεις είναι να την παρατηρήσεις µε πάθος. Να βλέπεις πρόσωπα, συµπεριφορές, ήχους, χρώµατα και να αφεθείς σε αυτό. Προσπαθώ να είµαι φυσική, λοιπόν. Όσο πιο αληθινή γίνεται.
Αν στο µέλλον µπορούσατε να κλείσετε ένα ραντεβού µε την υποκριτική, πού θα τη συναντούσατε; Σε ποιο έργο, µε ποια ηρωίδα, σε ποιον χώρο;
Δεν θα ήθελα να κλείσω ένα ραντεβού. Θα ήθελα να µε φέρει η ζωή εκεί που θέλει εκείνη, µαζί µε την προσπάθεια και το κυνήγι που θα κάνω εγώ. Δεν θα ήθελα να µου βάλω ταµπέλες. Δεν θέλω να περιοριστώ σε έναν συγκεκριµένο τύπο ρόλων, λόγω της εµφάνισής µου ή λόγω του τι εµπνέω στους άλλους. Θα ήθελα να τσαλακώσω τον εαυτό µου, να γίνω και κάτι που δεν θα περίµενα, κάτι που δεν είµαι. Να δοκιµάσω πράγµατα και να γίνοµαι κάθε φορά κάποια άλλη.
Η Αναστασία του Instagram ποια είναι; Είναι ένας ψηφιακός καθρέφτης σας;
Νοµίζω ότι στα κοινωνικά δίκτυα είµαι πάνω κάτω όπως και στην πραγµατικότητα. Προσπαθώ να µην έχω το τέλειο προφίλ, µε τα τέλεια χρώµατα και την ιδανική συνοχή στις φωτογραφίες µου. Δεν θέλω κάποιος να µπαίνει στο προφίλ µου και να εύχεται να ήταν εγώ. Θέλω να είµαι ένας µέσος χρήστης, ένα απλό κορίτσι που απλά τυχαίνει να αγαπάει την υποκριτική και να ασχολείται µε αυτήν. Σίγουρα τα social media είναι ένα µεγάλο συν στη δουλειά µου και αποτελεί σηµαντικό εργαλείο για πολλά πράγµατα. Αν βρεις τη χρυσή τοµή, όλα είναι ευχάριστα και ποτέ δεν νιώθεις να πνίγεσαι µε αυτό που κάνεις.

Νιώθετε ότι µας αγχώνει η διατήρηση των προφίλ στα social media;
Δυστυχώς τείνουµε να δείχνουµε τις τέλειες ζωές µας, τις τέλειες διακοπές µας, τις στυλάτες επιλογές µας, τα καλά εστιατόρια που πηγαίνουµε. Σίγουρα το να προσπαθείς πολύ, προκαλεί άγχος. Το να απελευθερωθείς από την προσπάθεια και να καταλάβεις ότι η ευαλωτότητα δεν είναι αδυναµία, το να δείχνεις τα αληθινά σου συναισθήµατα και τις πραγµατικές στιγµές της ζωής σου, αυτό νοµίζω ότι θα σου επιτρέψει να είσαι ο εαυτός σου στα κοινωνικά δίκτυα και θα σε σώσει από το άγχος.

Εκτός από το ταλέντο στην υποκριτική, στην καθηµερινότητά σας, ποιο ταλέντο θα θέλατε να βελτιώσετε;
Με ενδιαφέρει το ταλέντο της προσωπικής ανάπτυξης. Να έχω ενσυναίσθηση, να εξελίξω τη συναισθηµατική νοηµοσύνη µου, να καταργήσω το άγχος στη ζωή µου και να βελτιώσω στο έπακρο την αυτοεκτίµησή µου. Αυτά είναι τα ταλέντα που θα έπρεπε να θεωρούµε σηµαντικά στη ζωή. Αυτά είναι που θα µας πάνε µπροστά και θα µας κάνουν ταλαντούχους.

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να έχει όλος ο κόσµος;
Εκείνο της αυτοεκτίµησης. Αυτό που θα τους κάνει να αγαπήσουν τον εαυτό τους αρκετά ώστε να µη σπέρνουν και να µη θερίζουν µίσος. Θα ήθελα να σταµατήσουµε να είµαστε τοξικοί µε τους άλλους και κυρίως µε τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουµε. Ζούµε σε µια εποχή που πίσω από την ασφάλεια της οθόνης µας µπορούµε να σχολιάζουµε αγνώστους µε λόγια σκληρά που δεν ξέρουµε πώς µπορούν να τους επηρεάσουν. Αλλά, αν το καλοσκεφτούµε, στην πραγµατικότητα τα σχόλια που κάνουµε για τους άλλους λένε πολλά για εµάς τους ίδιους. Όταν, λοιπόν, πρόκειται να κριτικάρουµε κάποιον, καλό θα είναι πρώτα να κοιτάµε τον εαυτό µας στον καθρέφτη και να αναρωτιόµαστε τι πρέπει να αλλάξουµε εµείς οι ίδιοι για να γίνουµε καλύτεροι. Πρέπει να αναπτυχθούµε εσωτερικά για να αρχίσουµε να βλέπουµε και τα πάντα γύρω µας διαφορετικά και όχι σαν απειλή.

* Το σίριαλ Κοµάντα και Δράκοι θα κάνει πρεµιέρα το φθινόπωρο στο Mega. 

Φωτογραφία: Νίκος Κουστένης

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT