Black Light Project: Κι αν ποίηση σώσει τον κόσμο;

Οι Black Light Project έρχονται από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα στον πολυχώρο Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. POWERED BY BOOZE COOPERATIVA, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου για να μας δείξουν πως η ποίηση μπορεί να ζεστάνει την καρδιά, τα μάτια και την ψυχή μας με ψηφιακά μέσα. Με αυτή την ευκαιρία μιλήσαμε με τον Νίκο Ευθυμιάδη.

Elle 22 Ιαν. 20
Black Light Project: Κι αν ποίηση σώσει τον κόσμο;

Πίσω από το Black Light Project κρύβονται και δημιουργούν τέσσερις μουσικοί. Οι Θανάσης Dzingovic, Κατερίνα Μακαβού, Γιάννης Ευθυμιάδης και Εύα Ντούρου ενώθηκαν για να… ενώσουν τον λόγο, την ποίηση, τη μουσική και την εικόνα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα; Video poetry. Η ιδέα για το project ξεκίνησε το 2017 και βασίστηκε πάνω στην ποιητική συλλογή του Νίκου Ευθυμιάδη, με τίτλο “Μαύρο Φως”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. Αυτός είναι που μας λύνει μερικές απορίες για το Black Light Project.

Η ποίηση της καθημερινότητας με τι γράφεται;
Με τις εικόνες της καθημερινότητας και τα συναισθήματα που αυτές προκαλούν. Κάποιες φορές όμως και με την εσκεμμένη αποστασιοποίηση από τα καθημερινά πράγματα.

Μήπως η ποίηση εξημερώνει την σκληρότητα της καθημερινότητας;
Κάποιες φορές ναι, αν το ποίημα είναι ρομαντικό ή υπερρεαλιστικό. Αν η καθημερινότητα είναι όμως σκληρή και η ποίηση ρεαλιστική, τότε μάλλον τη δραματοποιεί. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η ποίηση σου θυμίζει τη μαγεία και την ευλογία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ποίηση και Μουσική. Με τι δεν θα αντέχατε αν το έχανε ο κόσμος;
Η ποίηση είναι ένα γραπτό κείμενο με μουσικότητα. Και η μουσική όμως ένα κείμενο είναι, που αντί για λέξεις έχει νότες. Ο λόγος απαιτεί σκέψη και η σκέψη ταξιδεύει με τη μουσική. Είναι αλληλένδετα. Χωρίς αυτά η ζωή είναι βουβή.

Μπορούν όλοι να δουν και να ακούσουν ποίηση;
Εννοείται. Φτάνει να το θέλουν. Και για να το θέλουν, πρέπει να αφεθούν, να σταματήσουν να κινούνται ακατάπαυστα και να κοιτάξουν μέσα τους. Εκεί θα ανακαλύψουν τον υπέροχο εαυτό τους, αυτόν που έτσι κι αλλιώς πάντα αναζητούν.

Η μεγαλύτερη παρεξήγηση όσον αφορά στην ποίηση ποια είναι;
Ο ποιητής Φανφάρας. Επίσης, ότι η ποίηση είναι μια νυσταλέα μορφή τέχνης.

Πείτε μας με δυο προτάσεις τι είναι το video poetry;
Η ποίηση επενδυμένη με εικόνες και ήχο. Είναι ένα μουσικό κομμάτι με εικόνα και αφήγηση.

Είναι πιο δύσκολο να γράψεις ή να οπτικοποιήσεις ποίηση;
Η γραφή απαιτεί έμπνευση, παρατήρηση, χρόνο, σκέψη και συστηματική δουλειά. Η μαγεία της γραφής βρίσκεται στον τρόπο που χρησιμοποιείς τη γλώσσα, για να πλάσεις την εικονική σου πραγματικότητα. Την οπτικοποίηση θα πρέπει να την δούμε ως μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική δημιουργία. Αποτελεί την παρουσίαση του κόσμου του σκηνοθέτη, έτσι όπως τον φαντάστηκε διαβάζοντας ένα ποίημα. Σίγουρα είναι μια απαιτητική πνευματική δουλειά, που έχει ως πρώτη ύλη την ποίηση, αλλά και πάλι χρειάζεται έμπνευση και φυσικά τεχνικές γνώσεις.

Στο σύμπαν των επιρροών, των αναφορών και των δικών σας πραγμάτων, ιδανικά ποιος θα έγραφε ποίημα και ποιος θα οπτικοποιούσε;
Τα Τέσσερα Κουαρτέτα του T.S Eliot σε σκηνοθεσία του Stanley Kubrick και σε μουσική επένδυση Brian Eno.

Πάρτε μια γεύση από το Black Light Project


Info:
Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. powered by BOOZE COOPERATIVA
Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα
Έναρξη: 21:30
Εισιτήριο: 8 ευρώ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: