Chloé Zhao: Ποια είναι η πρώτη Ασιάτισσα γυναίκα που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες;

Η Chloé Zhao, έγραψε ιστορία, όντας η πρώτη Ασιάτισσα γυναίκα- και η δεύτερη γυναίκα γενικά- που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στις φετινές Χρυσές Σφαίρες. Εμείς συγκεντρώσαμε 3+1 σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για εκείνη και την πορεία της.

Σοφία Δρούγκα 05 Μαρ. 21
Chloé Zhao: Ποια είναι η πρώτη Ασιάτισσα γυναίκα που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες;
Πήγη εικόνας: Vanity Fair

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την 78η απονομή των Golden Globes το παγκόσμιο ενδιαφέρον στράφηκε στην Chloé Zhao η οποία για την ταινία Nomadland κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας και έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κέρδισε στην κατηγορία. Στην ιστορία του θεσμού είναι η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει ποτέ το βραβείο, μετά τη νίκη της Barbra Streisand για το Yentl το 1983. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που προτάθηκε για το βραβείο. Το Nomadland, κέρδισε επίσης το βραβείο Best Motion Picture – Drama, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα που κερδίζει στην εν λόγω κατηγορία.

Η ίδια η ταινία, πήρε τις καλύτερες κριτικές και μάλιστα από ευυπόληπτους κριτικούς κινηματογράφου. Αυτές που ξεχώρισαν για τα επαινετικά τους λόγια προς την σκηνοθεσία της Zhao, ήταν του Peter Bradshaw- The Guardian που χαρακτηριστικά ανέφερε πως «Το Nomadland της Chloé Zhao είναι ένα εντελώς εμπνευσμένο έργο με χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ και φαντασίας, όπως και το προηγούμενο χαρακτηριστικό της έργο The Rider. Είναι μια ευγενική, συμπονετική, ταινία που εγείρει εσωτερικές σκέψεις για την αμερικανική ψυχή» καθώς και του Zhao-Ning – Awards Daily που αναφέρεται στην Chloé Zhao ως «μια από τους πιο ενθουσιώδης σκηνοθέτες της γενιάς της»

Τα επαινετικά σχόλια δεν έλειψαν βέβαια και για την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Frances McDormand η οποία έχοντας ήδη κατακτήσει 2 Όσκαρ στην πολύχρονη υποκριτική της καριέρα, κατάφερε να μας καθηλώσει για ακόμα μια φορά υποδυώμενη μια χωρισμένη, άνεργη γυναίκα η οποία ξεκινάει μια νέα ζωή ως νομάς ταξιδεύοντας στην Αμερικανική Δύση, αφότου έχασε τα πάντα στη Μεγάλη Ύφεση. Προσπαθώντας να ορθοποδήσει, ανακαλύπτει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, ο οποίος της δίνει μαθήματα ανθρωπιάς, καθώς παράλληλα αναδεικνύει τη δύναμη της κοινότητας και των ανθρώπων που συναντά στη διαδρομή της.

https://www.instagram.com/p/CL4cNb7FRrK/

Η χρονιά αυτή ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο για την Zhao, η οποία είναι ένα πρόσωπο που σίγουρα θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει με το ταλέντο της. Ας δούμε λοιπόν τα 3+1 πιο ενδιαφέροντα πράγματα για την ζωή και το έργο της πολυσυζητημένης πλέον σκηνοθέτριας.

1. Πολυπολιτισμικό background

H Zhao γεννήθηκε στο Πεκίνο με το όνομα Zhao Ting. Σε μια παλαιότερη συνέντευξή της, είπε πως οι γονείς της την έστειλαν «σε μια ιδιωτική σχολή τύπου Hogwarts» στην Μεγάλη Βρετανία, όπου και έμαθε αγγλικά. Τελείωσε το σχολείο στο Los Angeles ενώ ζούσε μόνη στην ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή του L.A. Koreatown. Μετά την αποφοίτησή της, η Zhao μετακόμισε στη Μασαχουσέτη για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Mount Holyoke, ένα ιδιωτικό γυναικείο κολέγιο τεχνών προτού ακολουθήσει εν τέλη τις σπουδές σκηνοθεσίας στη Νέα Υόρκη.

https://www.instagram.com/p/CL4Ta-0FWUo/

2. Τα πρώτα της σκηνοθετικά βήματα 

Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών της σπουδών, η Zhao εγγράφηκε στο πρόγραμμα ταινιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ενόσω φοιτούσε εκεί, έφτιαξε και την πρώτη της ταινία. Η ταινία Daughters κατάφερε να κερδίσει το Βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας μικρού μήκους στο PalmFest International ShortFest 2010, αλλά και το Special Jury Prize στο Cinequest Film Festival 2020.

Έκανε τη διατριβή και το ντεμπούτο της με την μεγάλου μήκους ταινία, το Song My Brother Taught Me (2015), ένα αμερικανικό ιθαγενές δράμα στο οποίο συνεργάστηκε με έναν άλλον μαθητή και συνεργάτη ταινιών, ονόματι Joshua Hames Richards. Η ταινία επαινέθηκε απο κριτικούς και μάλιστα έλαβε υποψηφιότητα Best First Feature στα Independent Spirit Awards. Την ίδια χρονιά μάλιστα, ήταν η ταινία που έκανε την έναρξη του Sundance Film Festival.

Για την είσοδό της στον κόσμο της σκηνοθεσίας κατόπιν πολιτικών σπουδών, η Zhao είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Tatler, «Όταν ήμουν στο κολέγιο, ήθελα να καταλάβω πολλά από τα πράγματα για την Αμερική [που] δεν κατάλαβα όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ. Έπειτα, μου πήρε δυο χρόνια χωρίς να κάνω τίποτα ουσιαστικό στη Νέα Υόρκη, απλώς δουλεύοντας περίεργες δουλειές, για να συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να κάνω κάτι με τη ζωή μου. Κατ’αυτόν τον τρόπο πολλοί άνθρωποι, όπως και εγώ καταλήξαμε στη σχολή σκηνοθεσίας.» 

https://www.instagram.com/p/Bmv1F2fnv6p/

3. Βραβεύσεις 

Πριν το Nomadland, το ντεμπούτο της Zhao που ήταν η ταινία Songs My Brothers Taught Me (2015), εκτός από το Sundance Film Festival, έπαιξε λίγο αργότερα και στο Φεστιβάλ των Καννών. Ακολούθησε το The Rider (2017) ένα δράμα που ακολουθεί το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης ενός νεαρού καουμπόη μετά από ένα ατύχημα που σήμανε το τέλος της καριέρας του. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών και κέρδισε το βραβείο Art Cinema. Η ίδια ταινία αργότερα, κέρδισε υποψηφιότητες για την Zhao στα 33α Independent Spirit Awards για Best Feature και καλύτερη σκηνοθεσία.

Τρία χρόνια αργότερα, η Zhao σκηνοθέτησε το Nomadland, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, κερδίζοντας έτσι το βραβείο Golden Lion και στη συνέχεια το People’s Choice Award, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2020. Κέρδισε επίσης το Best Feature και το Gotham Audience Award στα Gotham Awards και ερχόμαστε στις Χρυσές Σφαίρες 2021 όπου τόσο η ταινία όσο και οι Zhao έγραψαν ιστορία με τις 2 Χρυσές Σφαίρες που κατέκτησαν.

Σύμφωνα με το Variety, τον Φεβρουάριο του 2021, η Zhao ξεπέρασε τον Alexander Payne ως το πιο βραβευμένο άτομο σε μία μόνο σεζόν βραβείων στη σύγχρονη εποχή με 34 τρόπαια βραβείων για σκηνοθεσία, 13 για σενάριο και 9 για μοντάζ. Το Nomadland είναι επίσης ανάμεσα στις ταινίες που αναμένεται να λάβει κάποιο βραβείο Όσκαρ.

https://www.instagram.com/p/CL3mE2PBLdN/

4. Τι αναμένουμε να δούμε από την Zhao στη συνέχεια

Η επόμενη πολυαναμενόμενη ταινία της Zhao είναι το Eternals, μια ταινία της Marvel με την οποία ήθελε πολύ να συνεργαστεί. Η ταινία αναμένεται τον Νοέμβριο και είναι βασισμένη σε μια σειρά comic της Marvel, με το ίδιο όνομα. Ενώ οι προηγούμενες ταινίες της ήταν -ως επί το πλείστον- έργα με indie χαρακτήρα, το Eternals πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη της με ένα συγκλονιστικό cast που συμπεριλαμβάνει την Angelina Jolie, Kumail Nanjiani, Kit Harrington, Gemma Chan και Ma Dong-seok. Εκτός από το Etenals, το Amazon Studios ανακοίνωσε το 2018 πως έδωσε το πράσινο φως σε ένα επερχόμενο project της Zhao, που αφορά την αυτοβιογραφία του Bass Reeves, του πρώτου μαύρου Αμερικανού Αναπληρωτή Στρατηγού των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνίες, σίγουρα η Zhao θα βρίσκεται σε ρόλο σκηνοθέτριας και σεναριογράφου, κι εμείς θα περιμένουμε με ανυπομονησία να το δούμε.

https://www.instagram.com/p/CLxRre9DyeQ/

 

Στον απόηχο της ταινίας Nomadland, μπορούμε να είμαστε μόνο ενθουσιασμένοι για τα επόμενα έργα που έχει αναλάβει να σκηνοθετήσει η Chloe Zhao, και σίγουρα περήφανοι που η σκληρή δουλειά και το ταλέντο μιας ακόμη γυναίκας -και δη Ασιατικής καταγωγής- αναγνωρίζονται στο χώρο του κινηματογράφου.«Ήρθε η ώρα να ξαναγραφτεί οι ιστορία από εμάς για εμάς».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

«Είμαι επικίνδυνη»: Οι ιστορίες 100 γυναικών σε ένα βιβλίο που συγκλονίζει με την επικαιρότητά του!

Αφιέρωμα: Αληθινές Γυναίκες- `Φωνές Γυναικών 

Χρυσές Σφαίρες: Ρεκόρ χαμηλής τηλεθέασης σημείωσαν τα φετινά βραβεία

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT