Διάσημοι καλλιτέχνες λένε «όχι» σε μια επιστροφή στην παλιά κανονικότητα

Με επιστολή τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, πάνω από 200 καλλιτέχνες και επιστήμονες ζητούν από τους ηγέτες να πάρουν μέτρα για μια αλλαγή τρόπου ζωής την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Elle 07 Μαΐ. 20
Διάσημοι καλλιτέχνες λένε «όχι» σε μια επιστροφή στην παλιά κανονικότητα

Πάνω από διακόσιες προσωπικότητες του κινηματογράφου, της μουσικής, της επιστήμης, εκφράζουν την αγωνία τους για την ζωή μετά τον κορονοϊό και απορρίπτουν την επιστροφή στην παλιά κανονικότητα, ζητώντας από τους ηγέτες, αλλά και τους πολίτες να αναθεωρήσουν τον τρόπο ζωής τους. Την επιστολή-μανιφέστο προς την εφημερίδα Le Monde, υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Robert DeNiro, Cate Blanchett, Marion Cotillard, Monica Bellucci, Madona, οι νομπελίστες της Ιατρικής, της Χημείας και της Φυσικής, όπως ο Τζέιμς Πιμπλς και ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς αλλά και οι Νανά Μούσχουρη από τον χώρο της μουσικής και ο Πάνου Χ. Κούτρα από τον χώρο του κινηματογράφου.

Όπως αναφέρουν: «Για τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες, η πανδημία του κορονοϊού είναι μια «τραγωδία», αλλά «η κρίση μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τα ουσιώδη ζητήματα. Το πρόβλημα είναι συστημικό. Η οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μια “μετα-κρίση”», διότι «ο καταναλωτισμός μας οδήγησε στο να αρνηθούμε τη ζωή καθαυτή: αυτή των φυτών, αυτή των ζώων και αυτή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των φυσικών χώρων που έχουν απομείνει έφερε τον κόσμο σε κρίσιμο σημείο. Για τους λόγους αυτούς, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, θεωρούμε αδιανόητο να ”επιστρέψουμε στην κανονικότητα”» τονίζεται. «Ο ριζικός μετασχηματισμός που χρειαζόμαστε – σε όλα τα επίπεδα – χρειάζεται τόλμη και θάρρος. Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς μαζική και αποφασιστική δέσμευση. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Είναι τόσο θέμα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνέπειας»,

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT