«Ακάκιε»: Ένα βιβλίο για τη συγκινητική ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα

Ο Κώστας Κρομμύδας για άλλη μια φορά μας συγκινεί με το ταλέντο του. Ένα βιβλίο των εκδόσεων Διόπτρα που ακολουθεί τη ζωή του ιδρυτή της Misko, Λευτέρη Μαντζίκα και μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Δεν είναι να απορούμε που ενώ το βιβλίο έχει ήδη μεγάλη αναγνώριση στα βιβλιοπωλεία, και αναμένεται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

Σοφία Δρούγκα 11 Ιουν. 21
«Ακάκιε»: Ένα βιβλίο για τη συγκινητική ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα

Η μεγάλη “νίκη” για ένα διήγημα και τον συγγραφέα που βρίσκεται απο πίσω, είναι να σε μεταφέρει νοερά σε μια άλλη εποχή και μέσω των προσεκτικά επιλεγμένων λέξεων, να σου περάσει νοήματα και συναισθήματα μεγαλύτερα απο αυτά που πίστευες πως χωρούν σε λίγες σελίδες χαρτί. Και αυτό ακριβώς κάνει ο Κώστας Κρομμύδας με το μυθιστόρημά του “Ακάκιε” όπου εξιστορεί συναρπαστικά την αληθινή ιστορία ζωής του Λευτέρη Μαντζίκα.

 misko

Με ζωηρή περιγραφή που σου σχηματίζει μια ολοζώντανη εικόνα και με έναν εξαιρετικό χειρισμό της ελληνικής γλώσσας που σφύζει απο συναισθήματα, ο συγγραφέας μας παίρνει μαζί του στο ταξίδι ζωής του πρωταγωνιστή. Και αυτό είναι που μας κρατάει σε αυτό το βιβλίο. Η αυθεντικότητα και η παραστατικότητα της ιστορίας του.

Ο νεαρός Λευτέρης, ξεκίνησε με μια χρυσή λίρα και μια σοφή συμβουλή όταν έφυγε πια απο το χωριό του στην Ήπειρο για να μετακομίσει στην Αθήνα. Είχε μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες. Ήθελε να φροντίσει να γεμίσει τη σωματική και ψυχική πείνα όλων των ανθρώπων. Όμως στα χρόνια του πολέμου, τίποτα δεν ήταν όπως το νόμιζε. Ο πόλεμος δοκιμάζει και αλλοιώνει τις ψυχές των ανθρώπων. Όχι όμως και του Λευτέρη.

Με πυγμή και αποφασιστικότητα, με το που καταλάγιασε το σκοτάδι που άπλωσε ο πόλεμος, ο Λευτέρης άρπαξε την ευκαιρία που είδε μπροστά του. Αγωνίστηκε για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του. Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα. Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

misko

Η ζωή του πρωταγωνιστή σίγουρα αξίζει να γίνει και ταινία μιας και ο Λευτέρης Μαντζίκας δεν έπαψε ποτέ να προσφέρει στην χώρα του. Ο αγώνας του σε προσωπικό επίπεδο, ξεκινά με την απώλεια της μητέρας του, την περιπλάνηση, τον έρωτα και τον πόλεμο. Η φτώχια ποτέ δε βοήθησε σε τίποτα και μάλιστα έκανε όλες τις δυσκολίες λίγο πιο επώδυνες… όμως με λίγη τύχη και θέληση, η ζωή του μετά τον πόλεμο άλλαξε δραστικά και κατάφερε, παραμένοντας πιστός στις αρχές του και κυρίως κατακλυσμένος απο ανθρωπιά να γίνει ο ιδρυτής της μεγάλης εταιρείας ζυμαρικών MISKO. Γιατί καλά πράγματα έρχονται σε καλούς ανθρώπους. Και αυτό είναι γεγονός.

Έτσι, η ιστορία του “Ακάκιου” θα ζωντανέψει και στη μεγάλη οθόνη από την εταιρία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών «Αργοναύτες» που απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό τη διασκευή και μεταφορά του στον κινηματογράφο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 2003 από τον παραγωγό Πάνο Παπαχατζή.

misko

Δε θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη περίοδος για την κυκλοφορία αυτού του μυθιστορήματος, αφού η εποχή του θερισμού είναι εδώ και εκτός απο εσένα, η ιστορία αυτή μπορεί να αγγίξει και τους αγαπημένους σου φίλους ή την οικογένειά σου. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα απο τον καλοκαιρινό ήλιο και τους ήχους της θάλασσας, να συντροφεύουν ρυθμικά μια συναισθηματική αφήγηση που σε βάζει σε διαδικασίες σκέψης και αναδρομής.

Αν και η πρεμιέρα της κινηματογραφικής ταινίας βρίσκεται ακόμη μακριά, αυτό το τόσο ζωντανό και απολαυστικό βιβλίο είναι ήδη διαθέσιμο για όλους εμάς τους κλασικούς βιβλιοφάγους απο τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: