Δύο Έλληνες υποψήφιοι για Όσκαρ στα φετινά βραβεία

Η ιστορία των Ελλήνων στα βραβεία Όσκαρ είναι μεγάλη τόσο σε υποψηφιότητες, όσο και σε νίκες, Φέτος, δύο Έλληνες τιμήθηκαν με υποψηφιότητες και η εκπροσώπηση και το κινηματογραφικό ταλέντο της Ελλάδος είναι εμφανής για ακόμη μια χρονιά.

Σοφία Δρούγκα 18 Μαρ. 21
Δύο Έλληνες υποψήφιοι για Όσκαρ στα φετινά βραβεία

Πολλοί οπαδοί των βραβείων Όσκαρ μπορεί ακόμη να θυμούνται την ιστορική στιγμή που η ταινία “12 χρόνια σκλαβος” κέρδισε -δικαίως- το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2013 και μέσα στα ονόματα που βραβεύτηκαν ήταν και ο Ελληνο-Αμερικάνος παραγωγός Anthony Katagas. Η Ελλάδα έχει μια συνεχόμενη παρουσία στα Όσκαρ και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κερδίσει υποψηφιότητες αλλά και βραβεία.  Μεταξύ άλλων τα φετινά Όσκαρ, ήδη από την ανακοίνωση των  υποψηφίων έχουν ιστορικές πρωτιές.  Όχι μόνο έσπασε το ρεκόρ των υποψηφίων γυναικών με 76 συνολικά συμμετοχές, αλλά και δύο γυναίκες είναι πλέον στον αγώνα για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Επιπλέον ανάμεσα στις υποψηφιότητες ξεχωρίζουμε και δύο Έλληνες.

Φαίδων Παπαμιχαήλ

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, είναι υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία “Καλύτερη Κινηματογραφία” για το έργο του “The Trial of the Chicago 7”. Η συγκεκριμένη ταινία έχει λάβει πολυάριθμες υποψηφιότητες και βραβεύσεις μεταξύ των οποίων και 6 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ. Ο Παπαμιχαήλ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα και μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γερμανία, όπου το 1982 ολοκλήρωσε σπουδές Καλών Τεχνών στο Μόναχο. Η δουλειά ως φωτορεπόρτερ έφερε τον Φαίδων στη Νέα Υόρκη το 1983, όπου άρχισε και η καριέρα του στην κινηματογραφία. Μεταξύ άλλων ο Παπαμιχαήλ έχει συμμετάσχει σε 42 ταινίες ως Director of Photography με αξιόλογες αναφορές όπως το Moonlight Mile , The Weatherman, και Walk the Line με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στο block-buster Pursuit of Happiness. Για το φετινό βραβείο Κινηματογραφίας, συναγωνίζεται με τους:  Sean Bobbitt (Judas and the Black Messiah), Erik Messerschmidt (Mank), Dariusz Wolski (News of the World), και Joshua James Richards (Nomadland).

https://www.instagram.com/p/CMcQdXTL8tW/

Γιώργος Λαμπρινός

Ο Έλληνας μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός μόλις κέρδισε το Σεζάρ Καλύτερου Μοντάζ για την ταινία “Μετά το Χωρισμό” του Ξαβιέ Λεγκράν στη λαμπερή τελετή απονομής των “γαλλικών Όσκαρ” που έγιναν στο Παρίσι. Γιος του επιτυχημένου σκηνοθέτη Φώτου Λαμπρινού, διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ, για την ταινία “The Father” με τους Άντονι Χόπκινς και Ολίβια Κόλμαν. Μάλιστα, για την ίδια ταινία έχει κερδίσει και το βραβείο των κριτικών του Λος Αντζελες. Η πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Σεζάρ ήρθε μετά από την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά ως μοντέρ στο “Κεφάλαιο” του Κώστα Γαβρά, και έχει υπάρξει ξανά υποψήφιος για Οσκαρ με την ταινία μικρού μήκους  “Avant que de Tout Perdre”, ενώ πήγε και στο Φεστιβάλ Καννών με την ταινία “Xenia” του Πάνου Χ. Κούτρα.

https://www.instagram.com/p/CFJr8pYnRJR/

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Oscars 2021: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα 93α βραβεία κινηματογράφου

Oscars 2021: Δύο γυναίκες σκηνοθέτες και εννέα έγχρωμοι ηθοποιοί έλαβαν υποψηφιότητες, αυτή την ιστορική χρονιά!

Chloé Zhao: Ποια είναι η πρώτη Ασιάτισσα γυναίκα που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες;

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT