Ηλιοδώρα Μαργέλλου:«Θα ήθελα να συνεχιστούν οι προσπάθειες που ήδη γίνονται τα τελευταία χρόνια για την εναρμόνιση του ανθρώπου με τη φύση»

Τα έργα της εικαστικού Ηλιοδώρα Μαργέλλου ξεχώρισαν για τον τρόπο που διερευνούν την εξέλιξη της γυναίκας.

Elle 30 Δεκ. 21
Ηλιοδώρα Μαργέλλου:«Θα ήθελα να συνεχιστούν οι προσπάθειες που ήδη γίνονται τα τελευταία χρόνια για την εναρμόνιση του ανθρώπου με τη φύση»

«Το 2021 έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου. Αποτελεί πλέον ένα σημείο αναφοράς για το πώς αξιολογώ τις εμπειρίες που βιώνω καθημερινά στον επαγγελματικό και προσωπικό χώρο.
Η χρονιά που αφήνουμε πίσω μάς έχει επιβάλλει με κατηγορηματικό τρόπο τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της ατομικότητας και της λειτουργίας του κοινωνικού συνόλου. Είναι πολλές οι κλωστές που καλούμαστε να τραβήξουμε και να επιδιορθώσουμε, ώστε να ενταχθούμε στον ρυθμό μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης κοινωνίας. Στον διεθνή καμβά έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί πολλές αντιθέσεις χρωμάτων που διεκδικούν ταυτόχρονα τη θέση τους και εναποτίθενται σε μια επιφάνεια διαφάνειας με διαρκώς αυξάνουσα σημασία.

Η δουλειά μου εστιάζει στις έννοιες της θηλυκότητας και της μητρότητας και στο πώς αυτές μπορούν να συνυπάρξουν στη καθημερινότητα μιας γυναίκας. Διαλέγοντας υλικά, όπως νήματα και κλωστές, και τεχνικές σαν το κέντημα, διατηρώ στοιχεία που παραπέμπουν στη θηλυκή ταυτότητα. Τελευταία, επιλέγω να κεντάω πάνω σε μεταλλικό πλέγμα, ένα εύπλαστο υλικό που θυμίζει ύφασμα, αλλά επίσημα έχει προστατευτική χρήση ως οικοδομικό υλικό. Συνδυάζοντας έτσι εύθραυστα με ανθεκτικά υλικά, η δουλειά μου διερευνά την εξέλιξη της γυναίκας και το πώς αντιλαμβανόμαστε την παράδοση σε ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο. Οι γυναίκες στον σύγχρονο δυτικό κόσμο μπορούν πλέον να παίζουν πρωταρχικό ρόλο τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ιδιωτικό χώρο.

Η αισθητή διαφάνεια που υπάρχει στα πιο πρόσφατα έργα μου σχηματίζει έναν καμβά που προσκαλεί τον θεατή να συνεχίσει τη δική του, νοερή διαδρομή. Αφήνει ένα περιθώριο για την ελεύθερη ερμηνεία της θηλυκής υπόστασης. Με το νέο έτος, θα ήθελα να συνεχιστούν οι προσπάθειες που ήδη γίνονται τα τελευταία χρόνια για την εναρμόνιση του ανθρώπου με τη φύση. Ως μητέρα θεωρώ σημαντικό να υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση των γυναικών με στόχο τη συμφιλίωση των διαφόρων ρόλων που υιοθετούν καθημερινά».

Info: Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μια νέα σειρά έργων της θα εκτεθεί στο Frieze Los Angeles 2022 με την Baert Gallery. Στην Ελλάδα, συνεργάζεται με την γκαλερί Δύο Χωριά.

iliodoramargellos.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: