Κίμων Κουρής: Όλοι μας ψάχνουμε μια αφορμή για να τολμήσουμε

Ο γοητευτικός πρωταγωνιστής της βραβευμένης ταινίας της Ρηνιώς Δραγασάκη Cosmic Candy μιλά στο ELLE για το ρόλο του, τη μοναξιά και το φανταστικό κόσμο της ηρωίδας που υποδύεται η Μαρία Κίτσου στον πρώτο κινηματογραφικό πρωταγωνιστικό της ρόλο.

Elle 03 Φεβ. 20
Κίμων Κουρής:  Όλοι μας ψάχνουμε μια αφορμή για να τολμήσουμε

Το φιλμ μάς διηγείται την ιστορία μιας μοναχικής και ιδιόρρυθμης ταμίας σουπερμάρκετ που αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται την πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο για πρώτη φορά στη ζωή της. Πάντα όμως πιπιλάει στο στόμα της μια Cosmic Candy της καραμέλας που σκάει στο στόμα και αλλάζει την πραγματικότητα μετατρέποντας την σε φαντασία και όνειρο.

Το Cosmic Candy έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Fantastic Fest του Τέξας και διακρίθηκε στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στη Ρηνιώ Δραγασάκη και το Βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television).

Τι είναι στην πραγματικότητα το Cosmic Candy;
Είναι η ανάγκη μας να απεγκλωβιστούμε από το παρελθόν και να ονειρευτούμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Όλοι μας ψάχνουμε μια αφορμή, ένα κίνητρο για να τολμήσουμε να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Στο δελτίο τύπου λέει «καραμέλες που έσκαγαν στο στόμα αλλά με τα χρόνια έγιναν τερηδόνα». Όλα τα γλυκά κάποτε μας καταστρέφουν; Τα πικρά τι μας κάνουν;
Δε θα καταλάβαινες το γλυκό αν δεν είχες φάει πικρό και δεν θα καταλάβαινες το πικρό αν δεν είχες γευτεί το γλυκό. Ενδιαφέρον είναι να μπορείς να περνάς από το ένα στο άλλο χωρίς ενοχές.

Εσείς υποδύεστε τον άνετο Παντελή. Πώς επηρεάζει αυτή η ελαφράδα του, την ιστορία;
Ο Παντελής δουλεύει στο ίδιο σούπερ μάρκετ με την Άννα. Είναι ανέμελος τύπος, χαβαλετζής και δεν απασχολεί το μυαλό του με πολύπλοκες σκέψεις. Δεν έχει περιττά άγχη , ζει το παρόν και του αρέσει αφού δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον εαυτό του και τους άλλους.

Πώς επηρεάζετε την ιστορία;
Ο Παντελής είναι, νομίζω, ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο έχει επαφή η Άννα. Είναι δίπλα της και πρόθυμος να την εξυπηρετήσει οποιαδήποτε στιγμή. Μέσα στην άγνοια του βοηθάει την Άννα να ξεπεράσει τους φόβους της για την ενηλικίωση της.

Γιατί θα αγαπήσει κάποιος την ταινία;
Η μίξη της cult αισθητικής με τον φανταστικό κόσμο της Ρηνιώς δημιουργούν έναν πολύ ιδιαίτερο κόσμο στον οποίο μπορείς να μπεις και να χαθείς.

Στο πυρήνα της ποιο είναι το συναίσθημα που χτυπά δυνατά;
Η μοναχικότητα της ηρωίδας συνδέεται πολύ με την μοναχικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Οι συνθήκες μας οδηγούν στο να είμαστε απαισιόδοξοι και κλειστοί. Πιστεύω όμως ότι αν ανοιχτούμε ο ένας στον άλλο και δείξουμε αλληλεγγύη, θα καταφέρουμε να ευτυχήσουμε ιδιωτικά αλλά και κοινωνικά.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας: 

Το Cosmic Candy παίζεται αυτές τις ημέρες στον κινηματογράφο Άστορ στην Αθήνα και στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: