«Χρειαζόμαστε το γυναικείο βίωμα ειπωμένο από θηλυκότητες». Η ηθοποιός Natalia Swift στο ELLE

Συνομιλούμε με πλάσματα που γράφουν τo ελληνικό «τώρα» με τα χέρια, το μυαλό, την καρδιά, τις ιδέες, το κορμί τους, χρησιμοποιώντας λέξεις, υφάσματα, υλικά και άυλα. Είναι αυτοί, αυτές και everything between που αξίζουν να τους γνωρίσουμε, να τους υποστηρίξουμε και να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν. Όλοι μαζί μπορεί και να κάνουμε αυτό το «τώρα» ένα καλύτερο, δυνατότερο και σοφότερο μέλλον. Ένα τέτοιο πλάσμα είναι η ταλαντούχα νέα ηθοποιός Natalia Swift.

Elle 07 Ιουλ. 21
«Χρειαζόμαστε το γυναικείο βίωμα ειπωμένο από θηλυκότητες». Η ηθοποιός Natalia Swift στο ELLE

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν έχει θυμό για την πανδημία. Ειδικά στην αρχή ένιωθα μεγάλο εκνευρισμό που τα πρώτα μου βήματα σε αυτόν το χώρο συνέπεσαν με αυτή. Σιγά σιγά συμφιλιώνομαι με το γεγονός και νιώθω και τυχερή που κατάφερα να κάνω αυτά τα βήματα μέσα σε μια κατάσταση που έχει πλήξει τον καλλιτεχνικό χώρο και μας έχει αφήσει μετέωρους να περιμένουμε πότε θα πάρουμε ανάσα. Όλο αυτό το διάστημα ήρθα σε επαφή με κάποιες πιο ήσυχες και ήρεμες ποιότητες, κάπως αναγκάστηκα να μάθω να υπάρχω με τον εαυτό μου, χωρίς να είμαι συνέχεια σε εγρήγορση, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν τα έχω καταφέρει ακόμα, είναι μεγάλη διαδικασία, αλλά κάπως πλατσούρισα μέσα σε αυτό.

natalia swift

Credit@ Νίκος Πάστρας

Tο “τώρα” του ελληνικού κινηματογράφου αρχίζει σιγά σιγά και λάμπει. Κυρίως λόγω των νέων δημιουργών. Άνθρωποι που κάνουν ταινίες γιατί έχουν ανάγκη να πουν ιστορίες, να δείξουν αυτό που έχουν μέσα τους, αγνά και ειλικρινά. Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που καταφέρνουν εν τέλει να δημιουργήσουν, ασχέτως των συνθηκών. Γιατί, δυστυχώς, η στήριξη των νέων δημιουργών υπήρξε και παραμένει ανεπαρκής. Και αυτό αποτρέπει πολύ κόσμο από το να ασχοληθεί ενεργά με το ελληνικό σινεμά. Ως θηλυκότητα στον χώρο του κινηματογράφου δεν έχω πέσει θύμα “σεξιστικού μοντάζ”. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μέχρι τώρα κατά κύριο λόγο με ανθρώπους που με αντιμετώπισαν με απόλυτο σεβασμό. Έχει συμβεί να κάνω ερωτικές σκηνές ή σκηνές με γυμνό, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά μπορεί να είναι τραυματικές. Ευτυχώς, δεν έχω βιώσει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, δεν θεωρώ απίθανο να το βιώσω στο μέλλον. Η γυναικεία εμπειρία δεν υπάρχει γραμμένη, ειπωμένη και υλοποιημένη στο ελληνικό σινεμά. Και νομίζω ότι δεν θα είναι ποτέ αρκετή. Την κρατάει η πατριαρχία. Το 2021, σε έναν καλλιτεχνικό χώρο, μας είναι για κάποιο λόγο ακόμα δύσκολο να δεχτούμε μια γυναίκα ως σκηνοθέτη, ως σεναριογράφο, ως δημιουργό. Και αυτό είναι αδιανόητο. Αλλάζει σιγά σιγά, είμαστε σε καλό δρόμο, ναι. Αλλά έχουμε ακόμα απόσταση να διανύσουμε μέχρι να μη χρειάζεται να κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις. Χρειαζόμαστε γυναίκες δημιουργούς. Χρειαζόμαστε το γυναικείο βίωμα ειπωμένο από θηλυκότητες. Χρειαζόμαστε, γενικά».

Info: H Natalia Swift ξεχώρισε στο σίριαλ 42°C της COSMOTE TV, ενώ μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για την ταινία Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT