Νίκος Πουρσανίδης: «Το φως θα νικήσει»

Ο Νίκος Πουρσανίδης διανύει μια περίοδο δημιουργικής...έξαψης στην οποία χωρούν ελληνικά σήριαλ, σενάρια, διεθνείς παραγωγές, η νέα ταινία της Maggie Gyllenhaal, η οποία γυρίστηκε στις Σπέτσες.

Elle 30 Απρ. 21
Νίκος Πουρσανίδης: «Το φως θα νικήσει»

«Αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι πότε θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε. Έχει κρατήσει τόσο πολύ, που δεν γίνεται να μην αδημονείς για το τέλος της πανδημίας. Έχουμε πλέον κοντινούς ανθρώπους που το έχουν περάσει, που έχουν επηρεαστεί οικονομικά και ψυχολογικά. Από τη στιγμή που κλείνω την πόρτα κάθε βράδυ, με ανακουφίζει που μπορώ να είμαι δημιουργικός μέσω της δουλειάς μου και που μπορώ να γυρίζω στην οικογένειά μου, στη γυναίκα μου και το παιδί μου. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ πολύ για το πώς το ζει όλο αυτό ο γιος μου, που πάει στην Ά δημοτικού και έχει βρεθεί μόνο τρεις μήνες σε σχολική τάξη. Είναι στις προτεραιότητές μου να τον κάνω να περνάει δημιουργικά αυτές τις ημέρες. Μαζί του ξεχνιέμαι και εγώ. Αλλά δεν μπορεί να μην σε επηρεάζει ότι η ζωή όλων μας έχει μπει σε stand by. Για τους ανθρώπους που επιστρέφουν σε ένα γεμάτο σπίτι, είναι προνόμιο. Σίγουρα είναι πιο ανακουφιστικό να γυρνάς στον άνθρωπό σου και να το μοιράζεσαι όλο αυτό με κάποιον άλλο. Και αυτό το έχω καταλάβει γιατί, στην αρχή της πανδημίας, εγώ βρισκόμουν αποκλεισμένος στο Ιράν για τα γυρίσματα μιας σειράς εποχής, που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα τέσσερα χρόνια και στην οποία συμμετέχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες από το Ιράν. Ήταν μια δημιουργική Βαβέλ και ταυτόχρονα μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Ο σκηνοθέτης μού ζήτησε να μεταμορφωθώ και να επιστρέψω για μια ακόμη σεζόν στο μέλλον. Τη μεταμόρφωση εγώ την επιζητώ. Αναζητώ τους ρόλους που σε μεταμορφώνουν κυρίως εσωτερικά. Για εμένα αυτό είναι το ζητούμενο. Εκτός δουλειάς, μόνο οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν. Άλλαξα πολύ όταν γνώρισα τη γυναίκα μου, με απελευθέρωσε από πολλά και φυσικά με άλλαξε περισσότερο η γέννηση του γιου μου. Όταν έμαθα ότι θα γίνω πατέρας, άρχισα να γράφω. Πιστεύω πως όταν ξεπερνάς τους φόβους σου απελευθερώνεσαι. Αλλάζεις ενέργεια. Εγώ τις κρατάω αυτές τις στιγμές της αλλαγής και της μεταμόρφωσης. Είναι ιερές. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για αλλαγή, απλώς μας ανακαλύπτουμε. Η Έξαψη ήρθε το καλοκαίρι, όπως της ταιριάζει, και χάρηκα πολύ που θα ήμουν μέρος αυτής της παραγωγής. Όταν έφτασε το σενάριο στα χέρια μου και μου είπαν ότι με ήθελαν για τον ρόλο του Κωστή, τους απάντησα ότι και εγώ αυτόν ήθελα. Ο Κωστής είναι πολύ κοντά σ’ εμένα. Επιθυμούσα αυτή την περίοδο να δείξω κάτι από τον εαυτό μου. Είναι καλλιτέχνης, όπως και εγώ. Έχει περάσει πάρα πολλά και έχει κάτι ηρωικό. Είναι ο ορισμός του ήρωα. Έχει αγνές προθέσεις και έτοιμος να πολεμήσει γι’ αυτές. Αυτό χαρακτηρίζει και εμένα. Ο Κωστής μοιάζει σαν έχει ξεπηδήσει από τον κλασικό ελληνικό κινηματογράφο. Τον πνίγει το δίκιο. Θέλει και χρειάζεται την ησυχία του, αλλά δεν τον αφήνουν. Αλλά η ησυχία χρειάζεται για να γράψει η τρικυμία, όταν αυτή έρχεται.

Νίκος Πουρσανίδης

Η έξαψη με χαρακτηρίζει. Είμαι διαρκώς σε έξαψη δημιουργικότητας με όλες μου τις σχέσεις, με τη γυναίκα μου, τον γιο μου, τους συνεργάτες μου. Θέλω έξαψη και έρωτα στη ζωή μου, με την έννοια του ενθουσιασμού. Την έχω ανάγκη. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω τη λέξη “δύσκολο”. Αντ’ αυτού χρησιμοποιώ την πρόκληση. Ούτε το “βαριέμαι” μπορώ να ξεστομίσω. Έξαψη νιώθω και για όλο αυτό που γίνεται τον τελευταίο καιρό στον χώρο του θεάτρου. Νιώθω ευγνωμοσύνη για όλους όσους μίλησαν τους τελευταίους μήνες και είμαι περήφανος που αυτός ο χώρος, ακόμη και με κλειστά θέατρα, απέδειξε την κοινωνική του υπόσταση. Δεν είναι μια στιγμή που βγαίνει το σκοτάδι. Είναι το φως που νικάει. Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με φωτεινούς ανθρώπους και με αξιοπρέπεια. Μια τέτοια δουλειά ήταν η συνεργασία μου με τη Maggie Gyllenhaal στην ταινία Lost Daughter, στην οποία πρωταγωνιστούν -μεταξύ άλλων- οι Olivia Colman, Dakota Johnson και Ed Harris. Αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα για τον δικό μου ρόλο. Για το μέλλον ξέρω ότι πολλά θα ανατραπούν. Όμως, κάποια στιγμή θα φτάσει σε εσάς η σειρά Εφορία που έχω γράψει. Εκεί, ένας Έλληνας οικονομολόγος γυρνάει από το εξωτερικό για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της οικονομίας μας, να την εξυγιάνει. Είναι ένα σίριαλ γυρισμένο σαν mockumentary (θυμίζει το θρυλικό Οffice) και έχει φοβερό, σαρκοβόρο χιούμορ που δεν έχει ξαναϋπάρξει στην ελληνική τηλεόραση. Κυρίως, όμως, έχει στον πυρήνα του μια θετικότητα απέναντι στα πράγματα. Μπορεί να φαίνεται τρελό, αλλά εγώ ως θεατής θέλω να βλέπω ήρωες που τα καταφέρνουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Οπότε αυτό εύχομαι. Να τα ξεπεράσουμε όλα».

Ο Νίκος Πουρσανίδης πρωταγωνιστεί στην Έξαψη. Το σήριαλ προβάλλεται Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη από το Mega.

 

Credits Φωτό: Μάνος Πρίντζης

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT