Ντον Κάρλo: Η μαγεία της όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Με μια μεγαλοπρεπή παραγωγή με θαυμάσια σκηνικά και κοστούμια, αλλά και με ερμηνείες που κόβουν την ανάσα, αποχαιρετά το 2019 η Εθνική Λυρική Σκηνή και μας προετοιμάζει για όσα υπέροχα έπονται το 2020.

Elle 11 Δεκ. 19
Ντον Κάρλo: Η μαγεία της όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Ισπανία του 16ου αιώνα, με τη βία και τον τρόμο της Ιεράς Εξέτασης, τις πολιτικές ίντριγκες μεταξύ εκκλησίας και κοσμικής εξουσίας, με τον έκπαγλο πλούτο από τις ισπανικές αποικίες στο Νέο Κόσμο, με τη μάχη μεταξύ καθολικισμού και προτεσταντισμού, αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο στην όπερα Ντον Κάρλο του Βέρντι που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια αριστουργηματική παραγωγή. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης της όπερας, του θεάτρου και του κινηματογράφου Σερ Νίκολας Χάιτνερ δημιούργησε έναν αληθινό καμβά με πλούσια σκηνικά, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, που καθήλωνε τον θεατή και τον έκανε να νιώθει ότι λαμβάνει μέρος σε μια θεία μυσταγωγία, σαν να βλέπει έναν πίνακα του Ντιέγο Βελάθκεθ να ζωντανεύει μπροστά του. Η εντυπωσιακή παράσταση παρουσιάστηκε με αυτή τη σκηνοθεσία το 2008 στο Λονδίνο και ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, της Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης και της Εθνικής Νορβηγικής Όπερας. Η ΕΛΣ εξασφάλισε αυτή την παραγωγή για το ελληνικό κοινό με ένα πλούσιο, διεθνές καστ με σπουδαίους ερμηνευτές, χάρη στη σημαντική συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η όπερα του Βέρντι μας μεταφέρει στο 1559 μ.Χ., όταν ο πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας λήγει με τη συνθήκη του Cateau-Cambrésis. O αυτοκράτορας της Ισπανίας Κάρολος Ε’ παραιτείται υπέρ του γιου του Φιλίππου Β’ και αποσύρεται στο μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου όπου πεθαίνει. Ο νέος βασιλιάς παντρεύεται τη Γαλλίδα Ελισάβετ των Βαλουά, νύφη που προοριζόταν για τον γιο του, Ντον Κάρλο, σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντος Καρόλου Ε’. Ο απεγνωσμένος έρωτας του Ντον Κάρλο για τη μητριά του, η θλίψη της Ελισάβετ που έχασε την πρώτη της αγάπη, αλλά και η τραγική μοίρα του βασιλιά Φιλίππου Β’ που συνειδητοποιεί τα αισθήματα της γυναίκας του για τον γιο του, δημιουργούν μια οπερετική τραγωδία με υψηλές μουσικές στιγμές.

Το κείμενο του έργου, που βασίζεται στο θεατρικό ποίημα «Δον Κάρλος: Ινφάντης της Ισπανίας» του Φρήντριχ Σίλλερ, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα Ρομαντισμού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μπομπ Κρώλεϋ, καθώς και οι φωτισμοί του Μαρκ Χέντερσον ενισχύουν τον ρομαντικό χαρακτήρα του έργου, υπογραμμίζουν το μεταφυσικό στοιχείο και την αντίθεση της σοφής λιτότητας και αρμονίας της φύσης με τη δραματικότητα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, που βοηθούσε την Καθολική Εκκλησία να προκαλεί το δέος των πιστών στο πλαίσιο της Αντιμεταρρύθμισης. Ο Τζουζέπε Βέρντι παραποιεί τα πραγματικά δεδομένα υπέρ της μυθοπλασίας για να τονίσει το τραγικό στοιχείο του έργου. Ιστορικά δεν υφίσταται ο έρωτας του Ντον Κάρλο με την Ελισάβετ. Οι δύο έφηβοι θα παντρεύονταν όντως στο πλαίσιο ειρήνης μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, αλλά η ασταθής προβληματική συμπεριφορά του νεαρού Ντον Κάρλο ανάγκασαν για πολιτικούς λόγους τον πατέρα του Φίλιππο Β’ να αποκαταστήσει ο ίδιος την τιμή της Γαλλίας και της Ελισάβετ.


Πέρα από την έξοχη σκηνοθεσία και σκηνογραφία της παραγωγής, ο Ντον Κάρλο που παρακολούθησα στην πρεμιέρα την Κυριακή 08/12 θα μου μείνει αξέχαστος και για τις σπουδαίες ερμηνείες: ο ανερχόμενος Αργεντίνος τενόρος Μαρσέλο Πουέντε ήταν υποδειγματικός ως Ντον Κάρλο. Η φωνή του ηχούσε στο τεράστιο θέατρο της Λυρικής καθηλώνοντας τους θεατές για 4,5 ολόκληρες ώρες και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στο τέλος αποθεώθηκε από το κοινό. Εξαιρετικοί ήταν και οι συμπρωταγωνιστές του: η Ιταλίδα υψίφωνος Μπάρμπαρα Φρίττολι στον ρόλο της Ελισάβετ των Βαλουά, ο βαθύφωνος Αλεξάντερ Βινογκράντοφ που υποδυόταν τον Φίλιππο Β΄, η μεσόφωνος Εκατερίνα Γκουμπάνοβα στον ρόλο της ιντριγκαδόρισσας Έμπολι, ενώ ο δικός μας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος που ερμήνευσε τον Ροντρίγκο ήταν συγκινητικός.

ΥΓ. Βιαστείτε να βρείτε εισιτήρια, μην χάσετε αυτή την παραγωγή, είναι από τα ωραιότερα πράγματα που έχω δει ποτέ στην όπερα! Θα βγείτε από το θέατρο μαγεμένοι σε έναν υπέροχα στολισμένο χώρο. Αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε το συντριβάνι της τεχνητής λίμνης έξω από το κτίριο της Λυρικής να χορεύει στους ρυθμούς των ABBA.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΙNFO: nationalopera.gr

Ντον Κάρλο
Τζουζέππε Βέρντι
Κύκλος Ιταλική Όπερα
8, 13, 15, 19, 21, 28 Δεκεμβρίου 2019 & 2, 5 Ιανουαρίου 2020
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης 19.00 (Κυριακές 18.30)

Συμπαραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης και της Εθνικής Όπερας της Νορβηγίας, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν το 2008.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ωγκέν (Φιλοξενούμενος καλλιτέχνης 2019/20)
Σκηνοθεσία: Σερ Νίκολας Χάιτνερ
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ντάνιελ Ντούνερ
Σκηνικά, κοστούμια: Μπομπ Κρώλεϋ
Κινησιολογία: Σκάρλετ Μακμίν
Κινησιολογία ξιφομαχιών: Τέρρυ Κινγκ
Φωτισμοί: Μαρκ Χέντερσον
Επιμέλεια φωτισμών: Σάιμον Μπέννισον
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

ΔΙΑΝΟΜΗ
Φίλιππος Β΄: Αλεξάντερ Βινογκράντοφ
Ντον Κάρλο: Μαρσέλο Πουέντε
Ροντρίγκο: Τάσης Χριστογιαννόπουλος (8, 15, 21, 28/12), Δημήτρης Πλατανιάς (13, 19/12 & 2, 5/1)
Ο Μέγας Ιεροεξεταστής: Ράφαλ Σίβεκ
Μοναχός: Πέτρος Μαγουλάς (8, 13, 15, 19/12 & 5/1), Δημήτρης Κασιούμης (21, 28/12 & 2/1)
Ελισάβετ των Βαλουά: Μπάρμπαρα Φρίττολι (8, 13, 15, 19, 21/12), Τσέλια Κοστέα (28/12 & 2, 5/1)
Πριγκίπισσα Έμπολι: Εκατερίνα Γκουμπάνοβα (8, 13, 15, 19, 21/12), Έλενα Ζίντκοβα (28/12 & 2, 5/1)
Kόμης της Λέρμας: Γιάννης Κάβουρας
Τεμπάλντο: Μιράντα Μακρυνιώτη
Φωνή από τον ουρανό: Νίκη Χαζιράκη
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
€15, €20, €35, €40, €50, €55, €60, €90
Φοιτητικό, παιδικό: €15
Περιορισμένης ορατότητας: €10

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Καθημερινά 09.00-21.00. Τηλ.: 2130885700. Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742
Καταστήματα PUBLIC: tickets.public.gr
ticketservices.gr
Εκδοτήρια Ticket Services: Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου

Φωτογραφίες: 1,6 Βαλέρια Ισάεβα, 2,3,4, 5, Ανδρέας Σιμόπουλος

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: