Νύχτες Πρεμιέρας: Ο οδηγός επιβίωσης του ELLE

Από τις 2/10 – 14/10 το αγαπημένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει γιορτάζοντας τα τριάντα του χρόνια με ένα φροντισμένο, πολυσυλλεκτικό, πολιτικό και μελετημένο πρόγραμμα, αντάξιο της ιστορίας και της επίδρασης του.

Φωτεινή Σίμου 27 Σεπ. 24
Νύχτες Πρεμιέρας: Ο οδηγός επιβίωσης του ELLE

Οι Νύχτες Πρεμιέρας φέτος γιορτάζουν τα 30 τους χρόνια με ένα πρόγραμμα που αρμόζει στην ιστορία του, αλλά και στην ιστορία της ίδιας της πόλης, της Αθήνας. Γιατί οι Νύχτες Πρεμιέρας μπορεί να ξεκίνησαν ως ένα φεστιβάλ ενός κινηματογραφικού περιοδικού, του ΣΙΝΕΜΑ, αλλά εξελίχθηκε σε ένα γλυκό σύνορο ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ένα κινηματογραφικό ραντεβού έξω από τα σινεμά του κέντρου-κάποια από τα οποία σήμερα έχουν κλειστές τις πόρτες τους ή καμένους τοίχους-, σε μια αφορμή να φορεθούν τα πρώτα καλσόν, να ευχαριστηθούμε τις πρώτες, πραγματικά δροσερές ημέρες του Σεπτέμβρη, αλλά κυρίως εξελίχθηκε σε έναν θεσμό που μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε κινηματογραφικούς έρωτες που κρατάνε μέχρι σήμερα. Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι οι ιστορίες στη μεγάλη οθόνη, αλλά και αυτές που λέγονται γύρω από τους κινηματογράφους της πόλης. Είναι μια συνάντηση. Ακολουθούν οι ταινίες και τα αφιερώματα που ανυπομονούμε:

Ταινία Έναρξης
Η επετειακή έκδοση των Νυχτών Πρεμιέρας θα ανοίξει με την προβολή της νέας ταινίας του Sean Baker (The Florida Project, Tangerine). To Anora φτάνει στην Αθήνα έχοντας ήδη αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών. Ένας αθυρόστομος συνδυασμός του παραμυθιού της Σταχτοπούτας και του Pretty Woman. Ο αμερικανός σκηνοθέτης επιλέγει ιστορίες που μας ενδιαφέρουν και θέλουμε να βλέπουμε ακόμη και αν πολλές φορές αισθητικοποιεί και “ομορφαίνει” όλα όσα θέλει να καταδείξει περισσότερο από όσο εκείνα χρειάζονται. Στο Anora μια σεξεργάτρια γνωρίζει ενα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που με τα πολλά λεφτά του μπαμπά του θέλει να παρτάρει ασύστολα. H ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 24/10.

Νύχτες Πρεμιέρας

Anora

Τέσσερις σπουδαίες ταινίες με γυναικεία υπογραφή
Το Bird της Andrea Arnold (Fish Tank, Ανεμοδαρμένα Ύψη, The Cow, Red Road) είναι η επιστροφή της αγαπημένης μας σκηνοθέτριας. Θα ακολουθήσουμε τη 12χρονη Μπέιλι που πασχίζει να επιβιώσει στο ναρκοπέδιο της δυσλειτουργικής της οικογένειας, διχασμένη ανάμεσα σε έναν ανώριμο πατέρα που ετοιμάζεται να παντρευτεί τη νέα του φιλενάδα και μια μητέρα που ζει υπό τις μόνιμες απειλές ενός κακοποιητικού συντρόφου. Αντιμέτωπη με μια δύσκολη εφηβεία, θα βρει ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο ενός μυστηριώδους ξένου.

Νύχτες Πρεμιέρας

Bird

H Déa Kulumbegashvili είναι αυτή τη στιγμή μια από τις πιο πολυσυζητημένες σκηνοθέτριες της Ευρώπης. Το April της, η δεύτερη της ταινία μετά το Beginning -το οποίο επίσης θα προβληθεί στο φεστιβάλ- τιμήθηκε για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναικολόγου σε επαρχιακό νοσοκομείο, η δουλειά της οποίας απειλείται όταν οι γονείς ενός βρέφους που πεθαίνει στη γέννα την κατηγορούν για αμέλεια. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ωστόσο, και υπάρχει κίνδυνος να ανακαλύψουν, είναι πως η Νίνα πραγματοποιεί παράνομες εκτρώσεις σε φτωχικά χωριά, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται εξακολουθητικά ως υποχείρια. Όσοι το έχουν δει μιλάνε για ένα τολμηρό, διαισθητικό, αργό φιλμ που όταν χρειάζεται γίνεται και υπαρξιακό με όλες τις απαραίτητες οδύνες. Και οι οδύνες έχουν μέσο τα σώματα. Τα γυναικεία σώματα συγκεκριμένα.

Νύχτες Πρεμιέρας

Το θρίλερ The Substance προηγείται της φήμης του. Το φιλμ της Coralie Fargeat έκανε το κοινό να τσιρίζει από τρόμο και ενθουσιασμό στις Κάννες και τους κριτικούς στον Τύπο να κάνουν λόγο για ένα εξωφρενικά απολαυστικό έργο σωματικού τρόμου. Οι Demi Moore, και Margaret Qualley στα ερμηνευτικά καλύτερα τους.

Νύχτες Πρεμιέρας

Επίσης, εμείς θα κλείσουμε εισιτήριο για το Good One της India Donaldson, ένα coming of age διακριτικό φιλμ από αυτά που το φεστιβάλ αγαπά και αγαπάμε και εμείς. Το ντεμπούτο της Donaldson παρουσιάστηκε στο Sundance και στις Κάννες. Η 17χρονη Σαμ περνά ένα σαββατοκύριακο κάνοντας κάμπινγκ μαζί με δύο χωρισμένους μεσήλικους -τον πατέρα της και τον καλύτερο φίλο του-παρατηρώντας και ακούγοντας τους κερδίζει λίγο περισσότερο κόσμο γύρω της.

Νύχτες Πρεμιέρας

Πολιτική και μεγάλοι δημιουργοί
Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς είναι μια πολιτική αντικαθεστωτική ταινία που φέρει την υπογραφή του ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ. Φιλμ που κέρδισε επάξια το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά γεγονότα του 2024. Ο δημιουργός της έχοντας υποστεί μακροχρόνιες διώξεις και παρενοχλήσεις, απέδρασε τον περασμένο Μάιο από το Ιράν ζώντας σήμερα ελεύθερος στη Γερμανία. Αν δεν είχε βρει τρόπο να φύγει κακήν κακώς από τη χώρα του, ο σκηνοθέτης θα είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και βασανισμών, θεωρούμενος ως εχθρός του θεοκρατικού καθεστώτος της πατρίδας του.

Νύχτες Πρεμιέρας

Είμαι Ακόμα Εδώ

Το Είμαι Ακόμα Εδώ του Walter Salles (Hμερολόγια Μοτοσικλέτας) είναι βασισμένο σε πολύκροτη αληθινή ιστορία μιας μητέρας πέντε παιδιών στη Βραζιλία των 70s να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της, όταν ο πρώην βουλευτής σύζυγός της συλλαμβάνεται από το δικτατορικό καθεστώς της χώρας της και κατόπιν εξαφανίζεται. Την ακολουθούμε για 25 χρόνια σε ένα ταξίδι που δεν έχει να κάνει μόνο με την αγάπη και τη δικαίωση, αλλά και τη μνήμη την ατομική, αλλά και τη συλλογική.

Στο ντοκιμαντέρ Καμιά Άλλη Γη θα παρακολουθήσουμε τον μεθοδικό ξεριζωμό των Αράβων κατοίκων από τους 19 οικισμούς της Μασαφέρ Γιάτα, μιας περιοχής στα όρια της Δυτικής Όχθης. Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών στέκεται ως μνημείο τολμηρής ερευνητικής δημοσιογραφίας και αποδεικνύει πως η αντικειμενικότητα δεν κρύβεται στο να μην επιλέγεις πλευρά, αλλά στην ιστορική αλήθεια.

Τα αφιερώματα
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πάντα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε μεγάλες ταινίες. Φέτος, δεν μπορεί κανείς να μη προσέξει την πολύτιμη ρετροσπεκτίβα Ακίρα Κουροσάβα στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν 13 ταινίες. Επίσης, θα πιάσουμε θέση για το καλομαγειρεμένο αφιέρωμα στα βρετανικά ‘80s. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν ταινίες γεννημένες από τη αντιδραστική, κινηματογραφική μήτρα της θατσερικής Αγγλία όπως τα: Η Ρίτα, η Σου και ο Μπομπ Μαζί του Alan Clarke, το Ωραίο Μου Πλυντήριο του Stephen Frears με ένα υπέροχο Daniel Day-Lewis, Η Δύναμη της Σάρκας του Νίκολας Ρεγκ και το Ο Φίλος Μου Κι Εγώ του Μπρους Ρόμπινσον. Όσον αφορά τα αφιερώματα, προσθέστε και το αγαπημένο After Hours τμήμα που επέστρεψε φέτος…πιο κεφάτο, τρομακτικό και σέξι από ποτέ!

Νύχτες Πρεμιέρας

Rashomon

Μη χάσετε!!
Φαβορί για αρκετές υποψηφιότητες στα επερχόμενα Όσκαρ, η καινούργια ταινία του ήδη βραβευμένου με χρυσό αγαλματίδιο σκηνοθέτη Edward Berger (Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο), το Κονκλάβιο είναι ένα θρίλερ συνομωσίας και ένα πρώτης τάξης παράδειγμα ψυχαγωγικού σινεμά. Μπαίνουμε στο Βατικανό για να παρακολουθήσουμε τις μυστικές διαδικασίες εκλογής Πάπα, όταν ο προηγούμενος πεθαίνει αιφνίδια. Τις διαδικασίες αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ο Καρδινάλιος Λόρενς, σκαλίζοντας άθελά του μυστικά που πρέπει να αποφασίσει αν θα αφήσει για πάντα στο σκοτάδι ή θα φέρει στο φως. Δεξιοτεχνική σκηνοθεσία, σενάριο που επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις, ένας επιβλητικός Ρέιφ Φάινς πρωταγωνιστεί και ένα «αιρετικό» φινάλε που θα συζητηθεί.

Νύχτες Πρεμιέρας

Brutalist

Από τις πιο φιλόδοξες ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από αμερικανικό στούντιο τις τελευταίες δεκαετίες, το Brutalist αποτελεί ένα από τα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς. Στο ρόλο που θα σφραγίσει την καριέρα του, ο Έντριαν Μπρόντι υποδύεται έναν Ούγγρο αρχιτέκτονα, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος φτάνει στις ΗΠΑ λίγο μετά το τέλος του 2ου ΠΠ αναζητώντας το Αμερικανικό Όνειρο. Από φτωχός εργάτης γίνεται προστατευόμενος ενός εκκεντρικού πολυεκατομμυριούχου και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας για λογαριασμό του την κατασκευή ενός μνημειώδους κτίσματος. Αλληγορία για τη μεταναστευτική εμπειρία, την Αμερική ως απατηλή Γη της Επαγγελίας, την αρπακτική φύση του πλουτισμού, αλλά και μια ταινία για την Τέχνη ως την μόνη ικανή να νικά τον χρόνο και να υπερβαίνει τα ανθρώπινα δράματα. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Νύχτες Πρεμιέρας

Αληθινός Πόνος

Με το Αληθινός Πόνος, ο Jesse Eisenberg φτιάχνει ένα συγκινητικό road movie στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με τον Kieran Culkin. Δυο ξαδέρφια πετώντας για την Πολωνία μετά τον θάνατο της γιαγιάς τους αρχίζουν να αναζητούν τις ρίζες τους και να εξερευνούν το διαγενεακό τραύμα τους. Το φίλμ έχει αποσπάσει το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Νύχτες Πρεμιέρας

Emilia Pérez

Ο Jacques Audiard γαλαζοαίματος του γαλλικού σινεμά, γιος του Micheal Audiard ξέρει πως να μας προκαλεί το ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά, το κάνει με το Emilia Pérez μια εξωφρενική, ριψοκίνδυνη, ηλεκτρισμένη, παθιασμένη, ευφορική ταινία στην οποία μια δικηγόρος επιστρατεύεται από διαβόητο Μεξικανό βαρόνο των καρτέλ προκειμένου να οργανώσει κάτω από άκρα μυστικότητα τη φυλομετάβασή του και στη συνέχεια να την βοηθήσει να αποσυρθεί από τον υπόκοσμο. Ένα φιλμ που παντρεύει θαρραλέα το μιούζικαλ, το βίαιο γκανγκστερικό θρίλερ, το ακραίο μελόδραμα, το ιλιγγιώδες ρομάντζο, την αλμοδοβαρική υπερβολή και ένα γυναικείο καστ-δυναμίτη (που σύσσωμο απέσπασε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών), για να αφηγηθεί μια ιστορία για τη δύναμη να αφήνεις πίσω σου το παρελθόν και να ξαναγεννιέσαι από τις στάχτες σου.

Νύχτες Πρεμιέρας
Από τα πιο σημαντικά που θα συμβούν σε αυτό το φεστιβάλ είναι το γεγονός ότι θα προβληθεί το Megalopolis, το πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο magnum opus του Francis Ford Coppola, Megalopolis. Μια sci-fi αλληγορία με ήρωα έναν πρωτοποριακό αρχιτέκτονα και επιστήμονα που έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τον χρόνο και τον χώρο, ο οποίος βασίζει σε ένα θαυματουργό κατασκευαστικό υλικό το όνειρό του για μια ουτοπική μητρόπολη του μέλλοντος. Μικρή σημασία έχουν όλα. Αρκεί το: η νέα ταινία του Francis Ford Coppola.

Νύχτες Πρεμιέρας

Ino

Ο Brian Eno και ο Martin Scorsese σε ντοκιμαντέρ
Αν είστε φαν του μουσικού Brian Eno τότε θα ξέρετε ήδη ότι στο πρόγραμμα των Νυχτών θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Ino, ένα κινηματογραφικό ψηφιδωτό που δημιουργήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ και θα πάψει να υφίσταται μετά το τέλος της προβολής. Δεν πρόκειται για κάποια συμβατική βιογραφία, αλλά για ένα φιλμ που αναδημιουργείται σε κάθε προβολή του. Μη χάσετε, το Made in England: The Films of Powell and Pressburger στο οποίο ο Martin Scorsese μιλάει με τον γνωστό του ενθουσιασμό για το σινεμά των Powell και Pressburger, που έχουν υπογράψει μερικές από τις καλύτερες ταινίες του βρετανικού σινεμά, όπως τα ο Μαύρος Νάρκισσος, Τα Κόκκινα Παπούτσια και το Ζήτημα Ζωής και Θανάτου.

Τελετή λήξης:
Στο Διπλανό Δωμάτιο, που έχει ήδη κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, ο Pedro Almodovar εξακολουθεί να πλέκει το εγκώμιο της γυναικείας φύσης μέσα από την ιστορία δύο φίλων (ερμηνευμένες μοναδικά από την Julianne Moore και την Tilda Swinton) που σμίγουν ξανά έπειτα από χρόνια. Αυτή θα είναι και η ταινία λήξης του φεστιβάλ.

Νύχτες Πρεμιέρας

Διπλανό Δωμάτιο

Θυμίζουμε ότι το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 14 Οκτωβρίου στις αίθουσες Δαναός, Cinobo Opera, Άστορ και Άστυ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.aiff.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
MHT