Oscars 2021: Δύο γυναίκες σκηνοθέτιδες και εννέα έγχρωμοι ηθοποιοί έλαβαν υποψηφιότητες, αυτή την ιστορική χρονιά!

Τα φετινά Oscars, έχουν μια αύρα προόδου και αλλαγής. Με υποψηφιότητες για δύο γυναίκες σκηνοθέτες και εννέα έγχρωμους ηθοποιούς, η 25η Απριλίου, θα είναι σίγουρα μια μέρα αναγνώρισης τόσο του ταλέντου τους, όσο και της απομάκρυνσης της διοργάνωσης από τα ρατσιστικά και σεξιστικά της στοιχεία, που μας άφηναν μια αίσθηση απογοήτευσης τα προηγούμενα χρόνια.

Σοφία Δρούγκα 18 Μαρ. 21
Oscars 2021: Δύο γυναίκες σκηνοθέτιδες και εννέα έγχρωμοι ηθοποιοί έλαβαν υποψηφιότητες, αυτή την ιστορική χρονιά!

Δύο γυναίκες σκηνοθέτες – η Chloé Zhao και η Emerald Fennell – έχουν λάβει υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στα φετινά Oscars. Είναι η πρώτη φορά στη ιστορία του θεσμού που περισσότερες από μία γυναίκες συναγωνίζονται για το βραβείο αυτό. Μόνο πέντε γυναίκες έχουν πάρει υποψηφιότητα για αυτό το βραβείο και μόνο μια έχει κερδίσει το 2010. Αυτή ήταν η Kathryn Bigelow για την ταινία “The Hurt Locker”. Στην ίδια κατηγορία, αξιοσημείωτη είναι και η υποψηφιότητα που κέρδισε ο Ασιατικής καταγωγής σκηνοθέτης Λι Αϊζακ Τσουνγκ για την ταινία «Minari» που απέσπασε συνολικά 6 υποψηφιότητες για Oscar.

https://www.instagram.com/p/CMcNfiOMpTd/

Πίσω στις φετινές υποψήφιες, με την Βρετανή σκηνοθέτη Emerald Fennell, η οποία είναι γνωστή και για την υποκριτική της καριέρα ενσαρκώνοντας της Camilla Parker Bowles στην πολυσυζητημένη σειρά του Netflix “The Crown”, κέρδισε άξια την υποψηφιότητα για το Oscar σκηνοθεσίας, με την πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε, ονόματι “Promising Young Woman”. Η ταινία αυτή που περίτεχνα αγγίζει το ευαίσθητο θέμα της εκδίκησης του βιασμού, έχει λάβει επίσης υποψηφιότητα για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο, και Καλύτερη ηθοποιό Α’ γυναικείου ρόλου με την πρωταγωνίστρια Carey Mulligan.

https://www.instagram.com/p/CMiYG77l1Ad/

Η δεύτερη γυναίκα είναι η μοναδική Chloe Zhao η οποία έχει ήδη στο ιστορικό της μια Χρυσή Σφαίρα για την εξαιρετική σκηνοθεσία του Nomadland και τώρα διεκδικεί με την ίδια ταινία, τόσο Όσκαρ σκηνοθεσίας, αλλά και Καλύτερης Ταινίας. Θεωρείται φαβορί με την δραματική αυτή ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η μοναδική Frances McDormand, που έχει κατακτήσει πολυάριθμα βραβεία στο παρελθόν, όπως μεταξύ άλλων 2 Oscars και μία Χρυσή σφαίρα και κινηματογραφικά βραβεία στα BAFTA για Α’ γυναικείους ρόλους. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για Όσκαρ σκηνοθεσίας είναι οι Thomas Vinterberg (for Another Round), David Fincher (για το Mank) και ο  Lee Isaac Chung (για το Minari).

https://www.instagram.com/p/CMjQiGSAccd/

Σημαντικό είναι πως για μια ακόμη χρονιά τα Oscars μας εκπλήσσουν, μιας και έχουμε συνολικά εννέα υποψήφιους έγχρωμους ηθοποιούς, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά που είχαμε μόλις έναν! Οι Riz Ahmed (για το Sound of Metal), Steven Yeun (Minari) και Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom) συναντούν τους Oldman και Anthony Hopkins ( the Father) σε έναν από τους καλύτερους “αγώνες” ηθοποιών.

Επίσης είναι η πρώτη χρονιά που δύο ηθοποιοί με Ασιατική καταγωγή έχουν εμφανιστεί στην κορυφαία αυτή κατηγορία για τη διεκδίκιση του Όσκαρ Α’ αντρικού ρόλου. Ο Boseman, ο οποίος συντάραξε το Hollywood, όταν έφυγε από τη ζωή από καρκίνο σε ηλικία 43 ετών τον περασμένο Αύγουστο, είναι ένας από τους επτά ηθοποιούς που έχουν κερδίσει υποψηφιότητες για Όσκαρ μετά το θάνατό τους. Ο Heath Ledger και ο Peter Finch είναι οι μόνοι ηθοποιοί που έχουν κερδίσει Όσκαρ μετά το θάνατό τους μέχρι στιγμής.

https://www.instagram.com/p/CEdLs05FWTn/

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών είχε αποφασίσει από τον Ιούνιο του 2020 πως θα καθυστερήσει όλες τις εκδηλώσεις των Όσκαρ υπό το πρίσμα της πανδημίας του Covid-19. Ο Ντέιβιντ Ρούμπιν, τωρινός πρόεδρος της Ακαδημίας, αποκάλυψε ότι η φετινή τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου στο σταθμό Union του Λος Άντζελες, καθώς και στο θέατρο Dolby. Όπως και με τα Όσκαρ του περασμένου έτους, δεν θα υπάρχει κανένας οικοδεσπότης, αλλά ένας αριθμός παρουσιαστών. Αυτή η ανακοίνωση ακολουθεί τα βραβεία Grammy της περασμένης Κυριακής το βράδυ, τα οποία ξετυλίχθηκαν με σχετικά παραδοσιακό τρόπο, χωρίς τεχνικά προβλήματα,με μια τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο του Λος Άντζελες.

https://www.instagram.com/p/CMaKkcQsZRB/

Με μια μακρά ιστορία έλλειψης διαφορετικότητας και φυλετικής ισότητας στα Όσκαρ, η χρονιά αυτή είναι μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη για όλους. Μπορεί να μην είναι πλέον επαναστατικό αλλά αυτονόητο, παρόλαυτά δεν παύει να μας προκαλεί περηφάνια και ενθουσιασμό, το να βλέπουμε πως κάθε χρόνο απομακρύνεται από μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως, τα Όσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες, ένα μεγάλο κομμάτι τόσο του φυλετικού ρατσισμού, όσο και του σεξισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Oscars 2021: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα 93α βραβεία κινηματογράφου

Grammys 2021: Το «I Can’t Breathe» της H.E.R τραγούδι της χρονιάς, η Beyoncé σαρώνει τα βραβεία και όλοι οι μεγάλοι νικητές

Chloé Zhao: Ποια είναι η πρώτη Ασιάτισσα γυναίκα που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες;

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: