Seaspiracy : Ένα ντοκιμαντέρ που θα πρέπει να δεις αν αγαπάς τη θάλασσα

Η ταινία Seaspiracy έκανε πρεμιέρα στο Netflix μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και μπήκε ήδη στις 10 κορυφαίες πιο προβεβλημένες ταινίες της πλατφόρμας. Πάμε να δούμε γιατί.

Σοφία Δρούγκα 02 Απρ. 21
Seaspiracy : Ένα ντοκιμαντέρ που θα πρέπει να δεις αν αγαπάς τη θάλασσα
Photo Credit Youtube

Πολλές φορές βλέπουμε τη λέξη ντοκιμαντέρ και κάπως μας ξενίζει. Σαν να μας φαίνεται περισσότερο βαρετό παρά ενδιαφέρον. Προτιμούμε να ζούμε στον κόσμο του sci-fi, με περισσότερη φαντασία ή ακόμη και των horror ταινιών που μας κρατούν στις επάλξεις. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί παραμένουμε στη φαντασία και κάπως διστάζουμε να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα; Πάντοτε αναρωτιόμουν αλλά βλέποντας το ντοκιμαντέρ Seaspiracy κατάλαβα. Γιατί η αλήθεια είναι πιο οδυνηρή από κάθε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Το Seaspiracy είναι ένα ντοκιμαντέρ, ανεπανάληπτο. Και χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη όχι όπως τη χρησιμοποιούμε συνήθως, αλλά με την κανονική της σημασία. Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι αντίστοιχο, σαν και αυτό το εγχείρημα του Ali Tabrizi, που ξεκίνησε από την αγάπη του για τη θάλασσα και κατέληξε να “ξεσκεπάσει” μια από τις πιο τρομακτικές συνωμοσίες και αλήθειες που συνειδητοποιούμε τα τελευταία χρόνια για την αλιεία και τον τρόπο που η βιομηχανία αυτή χρησιμοποιεί και μεταχειρίζεται τα ψάρια.

seaspiracy

Photo credit Instagram account@seaspiracy

Το Seaspiracy, δημιουργήθηκε από την ομάδα της βραβευμένης ταινίας Cowspiracy του 2014. Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη υποστηριχθεί απο αστέρες του Hollywood, όπως ο Leonardo DiCaprio και δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την ιδέα της βιώσιμης αλιείας, φωτίζει το προσκήνιο της βιομηχανίας υδατοκαλλιέργειας και αγγίζει με φόβο και θάρρος ένα μέρος της βιομηχανίας αλιείας που βγάζει τα κέρδη της με δουλεμπόριο και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με μια κάμερα στο χέρι και τη σύντροφό του, o Ali Tabrizi ταξιδεύει τη γη από άκρη σε άκρη προσπαθώντας να πάρει απαντήσεις και ένα προς ένα τα ευρήματά του είναι όλο και πιο αποκαρδιωτικά. Μεταξύ των πολλών στατιστικών στοιχείων που παραθέτει, αυτά που μου έκαναν εντύπωση είναι τα παρακάτω. Αρχικά, θεωρούσαμε πως το πλαστικό είναι το μεγαλύτερο “δηλητήριο” για τη θαλάσσια ζωή, όμως τα πλαστικά που πετιούνται στη θάλασσα από αστικές περιοχές είναι μόνο το 0,3% του προβλήματος. Κάθε μέρα, πετιούνται στη θάλασσα δίχτυα με συνολικό μήκος που μπορεί να καλύψει 500 φορές την περίμετρο της γης. Κάθε μέρα! Επίσης υποστηρίζει πως αν ο ρυθμός της βιομηχανίας αλιείας συνεχίσει να αυξάνεται όπως τα τελευταία χρόνια, έως το 2048, δε θα υπάρχουν πλέον ψάρια.

https://www.instagram.com/p/CMzYQN7Jz21/

Ενώ κυκλοφόρησε μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ταινία των 90 λεπτών είναι ήδη η 4η δημοφιλέστερη και στην Ελλάδα στην πλατφόρμα του Netflix ενώ κέρδισε ήδη μια θέση στις 10 κορυφαίες ταινίες και προγράμματα με τις περισσότερες προβολές.

Ο Chris Froome, ο Βρετανός ποδηλάτης που κέρδισε 7 φορές το Grand Tour, έγραψε στο Twitter «My mind is blown», δηλαδή πως δεν χωράει το μυαλό του αυτό που παρακολούθησε. Ο George Monbiot, περιβαλλοντολόγος και αρθρογράφος Guardian, που εμφανίζεται σε αυτό, το περιέγραψε επίσης στο Twitter ως «μια λαμπρή έκθεση της μεγαλύτερης απειλής για τη θαλάσσια ζωή: το ίδιο ψάρεμα».

https://www.instagram.com/p/CM0DomvpvKA/

Η αλήθεια είναι πως το ντοκιμαντέρ Seaspiracy είναι αφυπνιστικό. Περιέχει γραφικό περιεχόμενο, αλλά κάθε δευτερόλεπτο σε φέρνει πιο κοντά στο να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω σου που ως τώρα αγνοούσες. Έχει λάβει ήδη και τις αρνητικές κριτικές του και σίγουρα θα λάβει και πολλά περισσότερα σχόλια. Το μόνο που μένει είναι να το δεις για να διαμορφώσεις κι εσύ τη δική σου άποψη.

Κλείνοντας, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί η φράση της πολυβραβευμένης βιολόγου, ηθοποιού και συγγραφέως Sylvia Earle που συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ και λέει χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τους ανθρώπους και τη φροντίδα του μοναδικού σπιτιού μας σε αυτό το σύμπαν, του πλανήτη μας. Να σεβαστούμε ό,τι έχουμε, να προστατεύσουμε ο, τι απέμεινε. Κάθε τι θετικό αλλά και αρνητικό στοιχείο που φέρνει αλλαγές στον ανθρώπινο πολιτισμό  ξεκινάει από κάποιον. Ένας μόνος του όμως δε μπορεί να κάνει τα πάντα. Ο καθένας από μας όμως μπορεί να κάνει κάτι και μερικές φορές, οι μεγάλες ιδέες είναι αυτές που φέρνουν και τη μεγάλη αλλαγή. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό μπορείς να κάνεις τώρα. Κοιτάξου στον καθρέφτη και βρες τη λύση.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT