Τα βιβλία με τα οποία θα υποδεχτούμε το 2022

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε, που θα κάνουμε δώρο στους αγαπημένους μας αυτές τις γιορτές. Κάποια από αυτά είναι τα καλύτερα τής χρονιάς. Θα καταλάβετε ποια είναι!

Elle 28 Δεκ. 21
Τα βιβλία με τα οποία θα υποδεχτούμε το 2022

Άδεια Σπίτια της Μπρέντα Ναβάρο (εκδ. Carnivora)

Γενεαλογικά δέντρα από μητρότητες που ενώνονται. Η μεξικανή Navarro λέει ότι έγραψε για την εξαφάνιση, για το άδειασμα μιας απώλειας και όχι για τη μητρότητα. Αλλά και τη μητρότητα έτσι την αντιμετωπίζει. Σαν μια ενδεχόμενη αφάνιση. Αυτήν την ίδια την αφάνιση αναζητά στο -σώμα, μυαλό και περιβάλλον-σπίτι των ηρωίδων της από το οποίο ανοίγει δύσκολες πόρτες. Ψάχνει σε πολλά δωμάτια. Δεν έχει τα κλειδιά από όλα και ούτε όλα τα πετυχαίνει στην καλύτερή τους κατάσταση. Επισκέπτεται δωμάτια που περνάμε απ’ έξω και μας βολεύει να τα φανταζόμαστε άδεια παρά σκοτεινά, αλλά καμιά φορά είναι και τα δύο. Σπάει πολλές κλειδαριές με εργαλεία που δεν λέγονται, δε βυζαίνονται, δεν ταΐζονται, δεν ξεγεννιούνται, δεν κυοφορούνται και δεν αλλάζουν πάνα συχνά εκεί έξω.

βιβλία

Η εποχή των Τυφώνων της Φερνάντα Μελτσόρ (εκδ. Δώμα)

Μια μάγισσα βρίσκεται νεκρή σε μια πόλη κάπου στο Μεξικό. Μια πόλη χτισμένη από θάνατο, μαύρο αίμα, κόκκινο εμετό, ποτάμια με βυθούς από άθαφτα κόκκαλα, αυτοκινητόδρομους στρωμένους από ιδρωμένη ανθρώπινη άσφαλτο, χώματα που μυρίζουν πτώματα. Μια πόλη με ανθρώπους με ξεχειλωμένες τρύπες, ξεροσκασμένα χείλια, σφικτές γροθιές, νύχια με φρέσκο αίμα, ναρκωμένα μάτια, μέλη σακατεμένα, άσπλαχνα σπλάχνα, αυτιά που ακούνε μόνο άηχα ουρλιαχτά. Μια πόλη με άνδρες, γυναίκες, πλάσματα χωρίς φύλο που δεν ξέρουν τι είναι, παιδιά που γκρεμίστηκαν μέσα από σώματα και όχι από μάνες. Μια πόλη με κατοίκους που δε φιλιούνται, αντ’ αυτού, παίρνουν ο ένας τον άλλο στο στόμα τους ή στο λαιμο τους.

Μια πόλη με κατοίκους σκλαβωμένους και σκαυλωμένους. Βιασμένους και βιαστές. Όλοι θύματα και θύτες δεμένοι με αλυσίδες που καταλήγουν στα κρεβάτια τους, στις τσίγκινες πόρτες των σπιτιών τους, στις μηχανές των εργοστασίων, στα κομπιασμένα νυχτικά των μαμάδων τους, στα σκουριασμένα φερμουάρ των πατεράδων τους. Μια πόλη με κουζίνες αφώτιστες και άδειες, υπόγειες τρομοντίσκο με ηχεία που σπαρταράνε σαν καρδιές έξω από σώματα. Μια πόλη με τυφλό ήλιο που καίει μόνο, δε φωτίζει. Μια πόλη που οι νύχτες δεν ξεκουράζουν. Μια πόλη όπου τα ξόρκια πιάνουν αλλά και δεν πιάνουν αλλά κανείς δεν ξέρει πότε γίνεται το ένα και πότε το άλλο, γιατί δεν έχει διαφορά.

Το κείμενο της Φερνάντα Μελτσόρ έχει σχεδόν μόνο κόμματα. Ίσως γιατί τα κόμματα μοιάζουν με σκουλήκια και η Φερνάντα Μελτσόρ γράφει σαν να βουτάει τις λέξεις της στη σήψη. Στη μπογιά όπου όλα είναι μαύρα, σαπίζουν, πονάνε, λιώνουν, καίγονται, στάζουν, ζέχνουν, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν ζωντανά σε μια γιορτή, αγνής, καταιγιστικής, θαρραλέας απελπισίας που είναι υπαρκτή και απομαγεμένη. Μάλλον, η μάγισσα δεν βρέθηκε νεκρή. Ο θάνατός της την ανέστησε. Ζωντανή βρέθηκε. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί πια για τους τυφώνες.Το βιβλίο ήταν φιναλίστ για το Διεθνές Βραβείο Booker.

βιβλία

Βράδυ στον Παράδεισο της Lucia Berlin (εκδ. Στερέωμα)

Αυτή είναι η δεύτερη συλλογή διηγημάτων που μεταφράζεται στα ελληνικά της Αμερικανίδας συγγραφέως που δεν γνώρισε την αποδοχή όσο ζούσε. Έγραφε με τόλμη, χωρίς να αποζητά τον εντυπωσιασμό, παρατηρώντας τους ανθρώπους και αποτυπώνοντας τα ψεγάδια και τις ανάγκες τους με συγκινητική αμεσότητα.

βιβλία

Χρονοκαταφύγιο του Georgi Gospodinov (εκδ. Ίκαρος)

Σε μια κλινική που φιλοξενεί πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, κάθε όροφος είναι αφιερωμένος σε μια περασμένη δεκαετία, ώστε οι ασθενείς να περιηγούνται σε αυτές βιωματικά και να ξεκλειδώνουν αναμνήσεις. Μελαγχολία για το παρελθόν, το γήρας, τη μνήμη και τις πατρίδες, χωρίς να λείπει το χιούμορ.

βιβλία

Φιλοσοφία για πολυάσχολους ανθρώπους του Alain Stephen (εκδ. Ισόρροπον)

Η φιλοσοφία ανέκαθεν ήθελε να δώσει απαντήσεις σε θεμελιώδη ανθρωπιστικά ερωτήματα. Κατέληγε, όμως, να χρησιμοποιεί λέξεις δύσκολα κατανοητές. Αυτό το βιβλίο μοιάζει με εγχειρίδιο για όρους όπως «ορθολογισμός», «υποκειμενισμός», «ιδεαλισμός», «θετικισμός».

βιβλία

Κάποτε στο Χόλιγουντ του Quentin Tarantino (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)

Η ομώνυμη, βραβευμένη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ταινία του Tarantino έγινε βιβλίο, ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία. Και είναι ό,τι και το φιλμ: αστείο, ακραία βίαιο, συναρπαστικό και λεπτομερές στην αποτύπωση των ‘70s στο Χόλιγουντ.

βιβλία

 

Καχάμπρε του Αρμάντο Ρομέρο (εκδ. Τόπος)

Όλα ξεκινούν μια νύχτα, όταν η Αφροκολομβιανή Ρουπέρτα δολοφονείται. Ο θάνατός της είναι η αφορμή για να έρθουμε κοντά στην πραγματικότητα. Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με φόντο τις ιδιαίτερες πολυπολιτισμικές συνθήκες της κολομβιανής γης που θα σας τυλίξει με την ατμόσφαιρά του.

βιβλία

Επτά άδεια σπίτια της Samanta Schweblin (εκδ. Πατάκη)

Διηγήματα με πρωταγωνιστές που νιώθουν άβολα στα περιβάλλοντα όπου ζουν. Παλεύουν με ό,τι έχουν και ας φοβούνται ότι γεννήθηκαν ήδη νικημένοι. Ωστόσο, αυτή η επιμονή τους είναι η γοητεία τους.

βιβλία

Το παλάτι του φεγγαριού του Paul Auster (Μεταίχμιο)

Αυτές τις ημέρες, τρία μυθιστορήματα του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα, Αόρατος, Το Παλάτι του Φεγγαριού (φωτό δεξιά) και Ημερολόγιο του Χειμώνα, επανακυκλοφόρησαν και αναζητούν όσους δεν έχουν γνωρίσει το σύμπαν του Auster.
βιβλία

Τι Ντροπή της Παουλίνα Φλόρες (εκδ. Κίχλη)

Η Φλόρες είναι από τη Χιλή. Αυτή η πληροφορία είναι απαραίτητη για να διαβάσετε τα διηγήματά της. Τα κείμενά της είναι ποτισμένα από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας της, την ίδια ώρα που με περίσσιο ταλέντο φροντίζει για τους ήρωές της. Το ομώνυμο διήγημα τιμήθηκε με το Βραβείο Ρομπέρτο Μπολάνιο.βιβλία

Ο γιος του αφέντη των ορφανών του Adam Johnson (εκδ. Παπαδόπουλος)

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας; Με αυτό το βιβλίο μπορεί να μην τα καταφέρετε ακριβώς, αλλά θα έχετε στα χέρια σας κάτι που θα σας ταξιδέψει εκεί με καύσιμα τη σάτιρα, τον τρόμο και τον σουρεαλισμό.
βιβλία

Όλα Γίνονται της Elizabeth Strout (εκδ. Άγρα)

Όσοι δεν έχουν διαβάσει Το Όνομά μου Είναι Λούσυ Μπάρτον της συγγραφέως δεν θα μπορέσουν να συνδεθούν με αυτό το βιβλίο. Η Λούσυ παραμένει το συνδετικό νήμα της αφήγησης, καθώς έπειτα από δεκαεπτά χρόνια απουσίας επιστρέφει στη γενέτειρά της, το Άμγκας, και μπλέκεται με τα μυστικά των ντόπιων. Μυστικά που έχουν το ταλέντο να μπαίνουν στο μυαλό του αναγνώστη.

βιβλία

Περί Έρωτος του Αντόν Τσέχοφ (εκδ. Ροές)

Ο Τσέχοφ, με τη χαρακτηριστική του λεπτότητα και με μια θαρραλέα τρυφερότητα, εξερευνά το φόντο της ρωσικής επαρχίας και το μέγα μυστήριο του έρωτα μέσα από διάφορα love stories μοιραία, καταδικασμένα, απρόσμενα, ανεκπλήρωτα. Η παλέτα του μεγάλη. Σίγουρα θα βρείτε κάποια που θα σας θυμίζει κάτι.

βιβλία

Κόκκινα Φύλλα του Ουίλλιαμ Φώκνερ (εκδ. Κίχλη)

Ένα ακόμη αριστούργημα του Φώκνερ. Ένα συμπυκνωμένο, ποιητικό έπος γεμάτο συμβολισμούς, γραμμένο το 1930, που διαχειρίζεται με μαεστρία τη βίαιη μείξη διαφορετικών πολιτισμών στον αμερικάνικο νότο, όπου οι ιθαγενείς, μιμούμενοι τους λευκούς, έχουν στην κατοχή τους μαύρους σκλάβους.

βιβλία

Το Χιόνι του Τζων Μπάνβιλ (εκδ. Καστανιώτη)

Μια ιστορία με φόνο την Ιρλανδία των ‘50s. Ένας ιερέας βρίσκεται νεκρός στο Μπαλιγκλάς Χάουζ, την προγονική έδρα μιας αριστοκρατικής οικογένειας. Δράση αναλαμβάνει ο προτεστάντης επιθεωρητής Στράφορντ ο οποίος, αντί να διαλευκάνει την υπόθεση, έρχεται αντιμέτωπος με πολλά εμπόδια. Ένα από αυτά είναι και το χιόνι που καλύπτει τα πάντα.

βιβλία

Νυχτερινό Πλοίο Για Ταγγέρη του Kevin Barry (εκδ. Gutengerg)

Δύο φίλοι περιμένουν ένα πλοίο από την Ταγγέρη. Σε αυτή την αναμονή μοιράζονται τις ζωές τους, τις αναμνήσεις τους και αναλογίζονται, μεταξύ άλλων, τα λάθη και τους έρωτές τους. Ωστόσο, το πιο ωραίο είναι η υγρή ατμόσφαιρα και η αίσθηση της μοιρασιάς.

βιβλία

Ο Κάκτος της Sarah Haywood (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)

Ένα ντεμπούτο που κέρδισε τις εντυπώσεις. Η δημιουργός του το έχει αφιερώσει σε όλες τις ασυμβίβαστες γυναίκες, τον αγώνα που δίνουν στη ζωή, τη χαρά των ελεύθερων επιλογών, αλλά και του τι σημαίνει να γίνεσαι μητέρα. Από το παζλ δεν λείπει, φυσικά, και η αγάπη. Επιπλέον, η πρόζα της Haywood είναι καλύτερη όταν κάνει χιούμορ.

βιβλία

Έλληνες Συγγραφείς

βιβλία

Ορατή για αόρατη της Ζυράννας Ζατέλη (εκδ. Καστανιώτη)
Είναι πάντα γοητευτικό να διαβάζεις μια ιστορία της Ζυράννας Ζατέλη γιατί δημιουργεί πάντα αυτή την πηχτή, μαγική, παραμυθένια ατμόσφαιρα. Σ’ αυτό το βιλίο υπάρχει και η αίσθηση ότι συνεχώς κάτι δεν αποκαλύπτεται.

Έλγκαρ – Είκοσι τέσσερις παραλλαγές του Αχιλλέα Κυριακίδη (εκδ. Πατάκη)
Είκοσι τέσσερις αλλόκοτες, συμπυκνωμένες ιστορίες που μπερδεύουν το όνειρο με την πραγματικότητα, την αλληγορία με την παραβολή, τα παραμύθια με τον παράλληλο ρεαλισμό. Το αποτέλεσμα είναι ένα διασκεδαστικό, λογοτεχνικό πλέγμα από το οποίο θα κρατήσετε σημειώσεις για να μοιραστείτε αργότερα.

Με χαλασμένο μπούσουλα δεν φτάνεις στην Ιθάκη του Κώστα Αργυράκη (εκδ. Σύγχρονη Εποχή)
Ένας καπετάνιος θυμάται τις δύσκολες βάρδιες, τους άσχημους καιρούς, τις θάλασσες και τις στεριές, τη μοναξιά των λιμανιών και του καταστρώματος, αλλά και τις θυσίες στον βωμό του κέρδους των πλοιοκτητών. Δεν ξεχνά να ζωγραφίζει με λέξεις την ομορφιά και τις χαρές που μόνο οι θάλασσες ξέρουν να φέρνουν στα λιμάνια των ανθρώπων.

Δε θα κοιμηθείς μαζί μου της Μάιρας Ζαρέντη (εκδ. Ελκυστής)
Ένα κορίτσι, κάπου στην Αθήνα, σκέφτεται γύρω από τον τρόπο που ερωτεύεται σε σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον που μεγάλωσε. Και το κάνει με την αθωότητα ενός ανθρώπου που θέλει να μάθει και να ψάξει για να έρθει πιο κοντά όχι απαραίτητα σε αυτό που επιθυμεί ερωτικά, αλλά κυρίως σε αυτό που πραγματικά είναι.
βιβλία

 

Η μελωδία του χρυσόψαρου της Παναγιώτα Σταυρίδης (εκδ. Ζενίθ)

Βρισκόμαστε στο 2062. Η Σελίν είναι μια νεαρή ιδιωτική ντεντέκτιβ και ψυχολόγος από τη Ρωσία. Έρχεται στη Μυτιλήνη για να εντοπίσει την εξαφανισμένη σύζυγο ενός ντόπιου πιανίστα. Θα τα καταφέρει άραγε με όπλο τη διαίσθηση και τα όνειρα της;  Τι γίνεται όμως με τη λογική; Και ποια θα είναι η επιρροή της παρουσίας του συζύγου;

Σασπένς και Τρόμος
βιβλία

Τρεις του Dror Mishani (εκδ. Κείμενα)
Ένα βραδύκαυστο ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο ενώνονται οι ιστορίες τριών γυναικών. Στο background, date apps, ψέματα, προκαταλήψεις, σασπένς και ανατροπές. Κάποιοι αποκαλούν τον Mishani «Simenon του Ισραήλ».

Αργότερα του Stephen King (εκδ. Κλειδάριθμος)
Μπορεί η χαμένη αθωότητα ενός εφήβου να συνδυαστεί με παραψυχολογικό τρόμο; Αν αυτό το έχει αναλάβει ο μετρ του είδους, δεν έχετε να φοβάστε για τίποτα. Διαβάζοντάς το, όμως, θα φοβηθείτε.

Το κουτί των Camilla Lackberg, Henrik Fexeus (εκδ. Μεταίχμιο)
Σπαθιά διαπερνάνε ένα ξύλινο κουτί και το πτώµα µιας γυναίκας βρίσκεται µέσα του. Η αστυνοµία αναρωτιέται: Πρόκειται για ένα αποτυχημένο µαγικό κόλπο ή για ένα έξυπνο έγκλημα; Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της νέας τριλογίας με πρωταγωνίστρια την αστυνομικό Μίνα Νταμπίρι, την οποία οι λάτρεις του είδους θα αγαπήσετε.

For the Kids

βιβλία

Ιστορίες με δυναμικά κορίτσια, συλλογικό (εκδ. Μεταίχμιο)
Πέντε ηρωίδες μικρών παραμυθιών, με θάρρος, τόλμη, δύναμη και ευαισθησία που θα κρατήσουν στα μικρά σας συντροφιά λίγο πριν κοιμηθούν.

Το καπλάνι της βιτρίνας – Graphic Novel (εκδ. Μεταίχμιο)
Το πολυαγαπηµένο µυθιστόρηµα της Άλκης Ζέη διασκευασµένο ως graphic novel από τις δηµιουργούς κόµικς Γεωργία Ζάχαρη και Στέλλα Στεργίου που, σεβόµενες την ατµόσφαιρα και το πνεύµα του πρωτοτύπου, έρχονται να το συστήσουν ξανά στις νεότερες γενιές.

Η λίμνη που εξαφανίζεται της Paddy Donnelly (εκδ. Ίκαρος)
Το φαινόμενο της λίμνης που εξαφανίζεται είναι ένα από πιο αινιγματικά γεωλογικά μυστήρια. Ένα κοριτσάκι θα προσπαθήσει να το λύσει με τη βοήθεια του σοφού παππού της.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: