Τα βιβλία που μας κρατούν συντροφιά τώρα

Με ένα καλό βιβλίο δεν βαριέσαι ποτέ...

Elle 16 Νοε. 18
Τα βιβλία που μας κρατούν συντροφιά τώρα

Ορλάντο, Μια Βιογραφία
της Virginia Woolf (εκδ. Gutenberg)
Θεωρείται ίσως το πιο δυνατό έργο της Woolf, ένα ερωτικό γράμμα λογοτεχνίας όπου το αρσενικό και το θηλυκό αλληλοαπορροφώνται. Aφιερωμένο στη φίλη και ερωμένη της Vita Sackville-West, μιλά για την πορεία του ανδρόγυνου Ορλάντο από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού. Πολύ μπροστά για την εποχή της, η Woolf υπήρξε υπέρμαχος του φεμινισμού που σήμερα είναι ξανά μεγάλο θέμα συζήτησης. Μεταξύ άλλων έργων της που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι:
Στο Φάρο (εκδ. Ύψιλον): Μια εκδρομή σε ένα νησί της Σκοτίας που κάνει μια οικογένεια με φίλους της γίνεται αφορμή για συζητήσεις γύρω από την ίδια τη ζωή.
Ένα Δικό σου Δωμάτιο (εκδ. Οδυσσέας). Η γυναικεία χειραφέτηση πρωταγωνιστεί σε αυτό το έργο που εξετάζει τις γυναίκες στην πεζογραφία.
Τα Κύματα (εκδ. Ύψιλον): Παρακολουθούμε μια παρέα 6 ανθρώπων σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους, από την παιδική ηλικία μέχρι τη βαθιά ωρίμανση.

Περιφερειακό
του Ουίλιαμ Γκίμπσον (εκδ. Αίολος)
Αμερικανικός Νότος, 2030. Ο Μπάρτον δουλεύει στην ασφάλεια ενός διαδικτυακού παιχνιδιού και ζητά από την αδερφή του να τον αντικαταστήσει μια μέρα. Ο κόσμος μοιάζει εικονικός, αλλά αυτό που αντικρίζει η Φλιν δεν μοιάζει με παιχνίδι. Ο Ουίλιαμ Γκίμπσον επιστρέφει με τους κυβερνοπάνκ ήρωές του ασκώντας κοινωνική και πολιτική κριτική.

Μέρες δίχως τέλος
του Sebastian Barry (εκδ. Ίκαρος)
Η Αμερική του 19ου αιώνα, από τις πεδιάδες της αμερικανικής Δύσης μέχρι το Τενεσί και από τους ινδιάνικους πολέμους μέχρι τον εμφύλιο. Πρωταγωνιστές ο 17χρονος Τόμας και ο σύντροφός του Τζον που κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό και μας καλούν να δούμε μέσα από την ιστορία τους όσα έχουν πραγματική σημασία στη ζωή. Το βιβλίο έχει αποσπάσει αρκετές διεθνείς διακρίσεις.

Μπαρόκ
της Αμάντας Μιχαλοπούλου (εκδ. Καστανιώτη)
Μπαρόκ σημαίνει να ζεις αποφασιστικά, να ζεις δραματικά, να τεντώνεσαι στα ξέστρωτα σεντόνια. Σε αυτό το μυθιστόρημα… «ανηλικίωσης», η ηρωίδα μικραίνει αντί να μεγαλώνει, η Ελλάδα ονειρεύεται την Ευρώπη, οι συνταγματάρχες επιστρέφουν. Μια περιπετειώδης αναζήτηση του εαυτού και των αντανακλάσεών του.

Ποτέ πια μόνος
του Caryl Férey (εκδ. Άγρα)
Ένας δικηγόρος που ασχολείται με το προσφυγικό χάνει τη ζωή του σε ένα περίεργο ατύχημα στη θάλασσα. Ο φίλος του Μακ Κας, πρώην αστυνομικός που προσπαθεί να συσφίγξει τη σχέση με την έφηβη κόρη του, θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Αστυπάλαια και ο συγγραφέας θα βρει την καλύτερη αφορμή να περιγράψει μια βαλτωμένη από την κρίση Ελλάδα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: