Τσάρλεστον για υπέροχα πόδια!

Ο χορός που δεν έλειψε από τα μεγαλύτερα πάρτι του περασμένου αιώνα απελευθερώνει το σώμα και υπόσχεται να μας απογειώσει! Οι Athens Lindy Hop μάς δείχνουν τα βήματά του. 

Elle 17 Μαΐ. 13
Τσάρλεστον για υπέροχα πόδια!

Πάρτι, άφθονο ποτό να ρέει σε πείσμα της ποτοαπαγόρευσης και έκφραση κατά του συντηρητισμού με ένα χορό! Μέσα από τον Υπέροχο Γκάτσμπι, αλλά και διάφορα events που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια, θα πάρετε μια γεύση για τον παλμό των '20s. Πολύτιμη οδηγός μου στα πρώτα μου βήματα τσάρλεστον ήταν η Μαριάντζελα Σαλίχου, δασκάλα χορού, μέλος της ομάδας Athens Lindy Hop (με τη Μαρία-Νεφέλη Αμπατζή).

«Τι ιδιαίτερο έχει το τσάρλεστον;» τη ρώτησα για να μπω στη φιλοσοφία του προτού ξεκινήσουμε το μάθημα. «Τη δεκαετία του '20 είχαμε τις γυναίκες flappers: άρχισαν να απελευθερώνονται σεξουαλικά, να καπνίζουν, να πίνουν, να βγαίνουν έξω μόνες τους, να ζουν το τώρα. Κόντυναν τα φορέματα και χόρευαν τρελά. Το τσάρλεστον αντανακλά αυτή την τρέλα, την απελευθέρωση και τη χαρά της μουσικής που τότε ήταν η τζαζ. Ήταν προκλητικός για την εποχή του» μου διηγείται η Μαριάντζελα, η οποία μυήθηκε στα βήματά του στα φοιτητικά της χρόνια στο Λονδίνο. Άραγε, θα μπορούσα κι εγώ να νιώσω flapper σε ένα μάθημα;

Φόρεσα το μικρό μαύρο φόρεμα με κρόσσια, σήμα κατατεθέν των πάρτι της εποχής του 1920, και ένα κολιέ με πέρλες. Η ίδια, μια πλισέ φούστα και ένα ναυτικό μπλουζάκι. Και το μάθημα ξεκίνησε! «Bounce, bounce, bounce!» έλεγε γλυκά η Μαριάντζελα δίνοντάς μου το ρυθμό για το βασικό βήμα μετρώντας μέχρι το 8: ένα μπρος, ένα πίσω, με διάφορες παραλλαγές, όπως κλοτσιά στον αέρα (kick), πάτημα στο έδαφος (touch) και χέρια που ακολουθούν την κατεύθυνση των ποδιών. Μέσα σε μιάμιση ώρα μπορεί κάποιος να διδαχτεί τις βασικές κινήσεις και στη συνέχεια να αρχίσει να προσθέτει φιγούρες. Η καλύτερή μου ήταν το bees knees, μια παιχνιδιάρικη κίνηση όπου σταυρώνεις τα χέρια στα λυγισμένα γόνατα, τα οποία ανοιγοκλείνεις. Και φυσικά η στροφή όπου σπας με περισσή θηλυκότητα τη μέση και κουνάς τον κορμό τσαχπίνικα. Σε όλη τη διάρκεια ένιωσα τους τετρακέφαλους και φυσικά τις γάμπες να γυμνάζονται.

Αν κάνετε κι εσείς ένα μάθημα, θα καταλάβετε γιατί ένας χορός των '20s αναβιώνει το 2013. Μας κάνει να περνάμε καλά! «Είναι στυλάτος, χαρούμενος, ρυθμικός, έχει αυτοσχεδιασμό και σε απελευθερώνει. Δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να εκφραστεί στυλιστικά και να αποδράσει σε μιαν άλλη ατμόσφαιρα. Βέβαια, είναι σημαντικό να του αρέσει η μουσική αυτή ή να θέλει να την ανακαλύψει» εξηγεί η Μαριάντζελα.

Για να μπείτε κι εσείς στο mood, δείτε κλιπ της εποχής στο youtube, επισκεφτείτε μπαρ με σουίνγκ και τσάρλεστον, όπως το Drunk Sinatra, και φυσικά πάρτε μέρος σε κάποιο πάρτι!

Info: Το μάθημα τσάρλεστον εντάσσεται συχνά στο σουίνγκ και το κόστος για 1 ώρα κυμαίνεται στα € 12 (ομαδικό τμήμα). Η ομάδα Athens Lindy Hop προγραμματίζει το επόμενο πάρτι την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Lost n' Found, Κεραμεικού 53, Μεταξουργείο. Πληροφορίες: www.athenslindyhop.com

 
Απολαύστε τους Athens Lindy Hop να χορεύουν τσάρλεστον:
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT