Menu

Yπερθέαμα

Μία βίλα στην Ίμπιζα με μεγάλα γυάλινα ανοίγματα που προσφέρουν απεριόριστη θέα στο δάσος και τη θάλασσα αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο ακόμα και για τις χειμερινές διακοπές. 

Ένα κομμάτι γης είναι για τον αρχιτέκτονα ό,τι και η λευκή σελίδα για το συγγραφέα: αληθινή πρόκληση για να δημιουργήσει από το μηδέν έναν υπέροχο, μαγικό μικρόκοσμο. Αυτή ήταν η πρόθεση του γραφείου Bruno Erpicum, το οποίο ανέλαβε τη μελέτη και δημιουργία του συγκεκριμένου σπιτιού στην Ίμπιζα. Οι αρχιτέκτονες συζήτησαν αρκετά με τους ιδιοκτήτες για το πώς ένα μεγάλο οικοδόμημα θα εντασσόταν στο κατάφυτο περιβάλλον. Η ιδέα που επικράτησε ήταν ότι η κατοικία έπρεπε να ακολουθεί την κλίση του εδάφους τμηματικά, σαν μια λευκή σκάλα που ανεβαίνει την πλαγιά. «Από εκεί ψηλά το ίδιο το κτίριο αποκαλύπτει το μεγαλείο της φύσης», λένε οι υπεύθυνοι του γραφείου. Η ανταλλαγή ιδεών είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κτίσματος απόλυτα διαφανούς. Ενός σκελετού από μπετόν, βαμμένο λευκό, με γυάλινα μεγάλα ανοίγματα που επιτρέπουν στη φύση να εισβάλλει στο χώρο. Αν κοιτάξει κανείς από ψηλά την κατοικία, βλέπει τα κλαδιά των δέντρων να αντικατοπτρίζονται στις κρυστάλλινες επιφάνειές της. Κι όταν το βράδυ αυτή φωτίζεται, μοιάζει με ένα εντυπωσιακό αμφιθέατρο μέσα στο πράσινο. 
Το οίκημα χαρακτηρίζεται από οριζόντιες γραμμές και διαφανή επίπεδα τα οποία διακόπτονται από κάθετες γραμμές αλουμινίου. Το κατώτερο τμήμα φιλοξενεί τρεις ξενώνες που διαθέτουν δικό τους μπάνιο, καθώς και μία μεγάλη σουίτα με ένα εντυπωσιακό λουτρό και μία γκαρνταρόμπα. Όλα τα δωμάτια, αντί για τοίχους, έχουν μεγάλα παράθυρα με μοναδική θέα.
Όμως την καλύτερη θέα στη Μεσόγειο απολαμβάνει κανείς στο ψηλότερο επίπεδο, όπου βρίσκεται το σαλόνι, η κουζίνα και η τραπεζαρία. Πρόκειται για ένα υπέροχο παρατηρητήριο που χαρίζει στους επισκέπτες μια πανοραμική άποψη του ανοιχτού ορίζοντα.
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, «από ψηλά η ομορφιά του κόσμου αποκαλύπτεται χωρίς κανένα εμπόδιο: ανατολικά το πευκοδάσος, νότια η θάλασσα, δυτικά η πόλη της Ίμπιζα, από την οποία μας χωρίζουν δύο διαδοχικά υδάτινα “σύνορα”: σε πρώτο πλάνο η πισίνα και σε δεύτερο το λιμάνι».
Αυτό εξηγεί και την επιλογή των ιδιοκτητών να διακοσμήσουν απολύτως λιτά την κατοικία τους, ώστε τίποτα να μην αποσπά την προσοχή από το τοπίο. Έτσι, τα έπιπλα, όλα εκλεκτά κομμάτια μοντέρνου σχεδιασμού, είναι στην πλειονότητά τους λευκά εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως οι γκρι καρέκλες της τραπεζαρίας.
Στους εξωτερικούς χώρους όλες οι βεράντες έχουν γυάλινα στηθαία προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα, ενώ η πλάκα της οροφής δεν προεκτείνεται πάνω από τη βεράντα για να δημιουργήσει ένα στέγαστρο. Αυτό έγινε σκοπίμως έτσι ώστε ο επισκέπτης να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα γυάλινο κύβο που ίπταται μέσα στα σύννεφα. Μία υπέροχη ψευδαίσθηση που ενισχύεται και από τους αντικατοπτρισμούς του ουρανού στο νερό της πισίνας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Search