Menu

Διαβάστε τη συνέντευξη της ηθοποιού Ειρήνη Φαναριώτη στο ELLE.gr

Κέρδισε την προσοχή μας με την ερμηνεία της στο έργο Το κορίτσι του λύκου που παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο οποίο μάλιστα υπογράφει και την σκηνοθεσία. Μιλήσαμε μαζί της για τη γοητεία της νεανικής ελαφρότητας που διέπει την ηρωίδα της, την Αθήνα και την ελευθερία. 

Στην παράσταση, η Ειρήνη μεταμορφώνεται στην Λουσί,την ηρωίδα του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κριστιάν Μπομπέν. Πρόκειται για την αφήγηση της ιστορίας της ζωής μιας γυναίκας που από το κατώφλι της ενηλικίωσης αφήνεται να παρασυρθεί σε μια τρελή πορεία προς τον έρωτα, τα όνειρα και την ίδια τη ζωή. Στόχος; Τι άλλο πέρα από την ελεύθερη βούληση. Άραγε τη αναζητά η ίδια η ερμηνεύτρια; 

Μεταφορικά τι συμβολίζει το τσίρκο στο έργο;
Το τσίρκο συμβολίζει την οικογένεια,τις εικόνες που φέρει ένα παιδί μέσα απ' το "σπίτι"που μεγάλωσε, μέχρι την ενηλικίωση και τα βαθειά γεράματά του.Την πολυμελή οικογένεια..Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια οικογένεια με πολλούς μπαμπάδες και πολλές μαμάδες,τους οποίους εναλλάσσει η ηρωίδα ανάλογα με τις ανάγκες της."Σταματούσαμε σε κάθε περιοχή το πολύ δύο-τρεις ημέρες,οπότε δεν υπήρχε χρόνος να παρακολουθήσουμε κάποιο μάθημα στο σχολείο.Η διδασκαλία ήταν η μεγάλη μας οικογένεια.Ο κλόουν είχε αναλάβει την κατήχηση.."λέει χαρακτηριστικά η ηρωίδα.

Η ελευθερία σήμερα ως αξία έχει υποτιμηθεί; Είναι άπιαστη; Ουτοπία;
Η ελευθερία σήμερα ως λέξη έχει ευτελιστεί, η χρήση της τις περισσότερες φορές δεν εμπεριέχει κάποιο ουσιαστικό νόημα.Ως αξία δεν ωφελεί να παρατηρούμε την ύπαρξή της εν γένει,αλλά κυρίως να την μετράμε σε στιγμές.Υπάρχουν στιγμές που μπορεί κάποιος να αισθανθεί ελεύθερος.Η ύπαρξη τέτοιων στιγμών είναι εφικτή.

Για εσας ελευθερία τι είναι;
Να μπορώ να εκφράζομαι χωρίς το φόβο της κριτικής.Να μην κάνω εκπτώσεις σ'αυτά που θέλω να επικοινωνήσω από φόβο πως κάποιος θα τρομάξει και θα φύγει ή θα με κρίνει.Να μπορώ να παίρνω χώρο και χρόνο για τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου με την στήριξη και την κατανόηση των ανθρώπων που αγαπώ και μ'αγαπούν πραγματικά. Ζητάω πολλά;

Η ηρωίδα λειτουργεί υπό τη γοητεία της νεανικής ελαφρότητα της. Είναι πολυτέλεια αυτό σήμερα; 
Πιστεύω απλώς ότι υπάρχει μια διάθεση φίμωσης της έκφρασης της νεανικής ελαφρότητας που μπορεί κάποιος  να θέλει να διατηρήσει για τον εαυτό του. Και μοιάζει πως πρέπει  να παλέψει κάποιος πολύ γι'αυτή.Δεν ξέρω καν αν ισχύει κάτι τέτοιο για τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα, μέσα στην υπερπληροφόρηση και την τεχνολογία.Φοβάμαι πως πολύ γρήγορα την χάνουν ή ακόμη χειρότερα δε θα τη νιώσουν ποτέ.

Αν ηρωίδα σας έγραφε ένα σύνθημα σε ένα τοίχο ποιο θα ήταν αυτό;
Είναι ένα σύνθημα που διάβασα πριν ενάμιση  χρόνο σε έναν τοίχο στην Ερμούπολη πηγαίνοντας στα Βαπόρια.Έλεγε "Τίποτα δεν τέλειωσε.Όλα τώρα αρχίζουν".

Ποιο τραγούδι να ακούσει κανείς μετά την παράσταση;
'Oh Carol' Paul Anka

Τι λατρεύετε στην Αθήνα σήμερα και τι μισείτε;
Λατρεύω τις ηλιόλουστες βόλτες στο Μετς. Μισώ την αγένεια κάποιων οδηγών στους δρόμους του κέντρου.

Ένα cafe στην Αθήνα για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο
Odeon (Μαρκ. Μουσούρου 19, Μετς)

Ποια σειρά σας κράτησε ξάγνυπνη;
Το Girls.

Σε ποια ταινία δίνετε εσείς το όσκαρ ταινίας για φέτος;
Paterson του Jim Jarmusch

Info: Η παράσταση Το κορίτσι του λύκου παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου). Έως 11 Απριλίου (nkt.gr). Επίσης, η Ειρήνη Φαναριώτη συμμετέχει και στην παράσταση «Η μεγάλη χίμαιρα», του Μ. Καραγάτση. Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στο θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5), μέχρι 12 Ιουνίου.