Menu

Δισκοκριτική: Το soundtrack της ταινίας Django Unchained

Το τελευταίο φιλμ του Κουέντιν Ταραντίνο, υποψήφιο για πέντε Όσκαρ, διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον σάουντρακ, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα του Αμερικανού σκηνοθέτη. To cd μας ταξιδεύει στην Άγρια Δύση μέσα από τις κλασικές συνθέσεις του Ένιο Μορικόνε και μας επαναφέρει στο παρόν με τους ραπ στίχους του RZA.

Η μουσική έπαιζε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στα φιλμ του Ταραντίνο, ίσως το σημαντικότερο. Κάποια μάλιστα από τα τραγούδια που ακούγονται σε διάφορες σκηνές έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες και έχουν ταυτιστεί απόλυτα με αυτές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το You Never Can Tell, το οποίο χόρεψαν οι Ούμα Θέρμαν και Τζον Τραβόλτα στο Pulp Fiction, αλλά και το Bang Bang, που σημάδεψε το Kill Bill.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το σάουντρακ της τελευταίας του ταινίας, του γουέστερν Django Unchained, όπου πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο Τζέιμι Φοξ και ο Κριστόφ Βαλτς. Οι μουσικές που έχει επιλέξει εδώ ο Ταραντίνο είναι ανάλογες του θέματος και μας ταξιδεύουν στα ερημικά τοπία της Άγριας Δύσης.

Οι επιλογές του είναι πολλές, διαφορετικές και ιδιαίτερες. Από το σύνολο των 23 τραγουδιών (συν 1 iTunes bonus track) ξεχωρίζουν σίγουρα το Django του Αργεντινού συνθέτη Λουί Μπακαλόβ, ο οποίος συμμετέχει με δύο ακόμα κομμάτια. Φυσικά δεν νοείται γουέστερν χωρίς τη μουσική του μεγάλου Ιταλού συνθέτη Ένιο Μορικόνε. Στο συγκεκριμένο φιλμ ακούγονται μεταξύ άλλων οι μελωδίες από τις δημιουργίες του Τhe Braying Mule και Sister Sara's Theme. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως για πρώτη φορά ο σκηνοθέτης συμπεριέλαβε στην track list και τραγούδια που γράφτηκαν αποκλειστικά για την ταινία.

Ένα από αυτά ήταν και το Ancora Qui του Μορικόνε. Στο σάουντρακ συμμετέχουν επίσης οι Τζον Λέτζεντ και Τζέιμι Φοξ με τα Who Did That To You? και 100 Black Coffins αντίστοιχα. Δικά μας αγαπημένα, από το πρώτο ακόμα τρέιλερ της ταινίας, είναι το ρεμίξ Unchained του Τζέιμς Μπράουν από τον 2Pac, αλλά και το Freedom του Άντονι Χάμιλτον. Το πιο σύγχρονο άκουσμα της συλλογής είναι το Ode To Django του RZA, που κατά έναν παράδοξο τρόπο μοιάζει απόλυτα ταιριαστό με το συνολικό ύφος.

Όσον αφορά τα πιο κλασικά κομμάτια, ο σκηνοθέτης δήλωσε πως προέρχονται από την προσωπική του συλλογή, δηλαδή από τα δικά του βινύλια σε ψηφιοποιημένη εκδοχή. Όπως άλλωστε ανέφερε ο ίδιος, ήθελε το αποτέλεσμα να είναι αυθεντικό και να διαθέτει κάτι από τη vintage γοητεία παλαιότερων εποχών, πράγμα που δεν θα ήταν δυνατό με τον τέλειο ψηφιακό ήχο των MP3s.

Track List: 

1. Winged
2. Django (Main Theme) – Luis Bacalov, Rocky Roberts
3. The Braying Mule – Ennio Morricone
4. In That Case, Django, After You…
5. Lo Chiamavano King (His Name Is King) – Luis Bacalov, Edda Dell'orso
6. Freedom – Anthony Hamilton
7. Five-Thousand-Dollar Nigga's And Gummy Mouth Bitches
8. La Corsa (2nd Version) – Luis Bacalov
9. Sneaky Schultz and the Demise of Sharp
10. I Got a Name – Jim Croce
11. I Giorni Dell'ira – Riz Ortolani
12. 100 Black Coffins – Rick Ross (Pr. Jamie Foxx)
13. Nicaragua – Jerry Goldsmith featuring Pat Metheny
14. Hildi's Hot Box
15. Sister Sara's Theme – Ennio Morricone
16. Ancora Qui – Ennio Morricone and Elsa
17. Unchained (The Payback/Untouchable) – James Brown and 2Pac
18. Who Did That To You? – John Legend
19. Too Old to Die Young – Brother Edge
20. Stephen The Poker Player
21. Un Monumento – Ennio Morricone
22. Six Shots Two Guns
23. Trinity (Titoli) – Annibale E i Cantori Moderni
24. RZA – Ode To Django (iTunes bonus track)
 
Ακούστε εδώ το Django (Main Theme) – Luis Bacalov, Rocky Roberts:

Ακούστε εδώ το The Braying Mule – Ennio Morricone:

Ακούστε εδώ το Freedom – Anthony Hamilton:

Ακούστε εδώ το Ode To Django – RZA: