Menu

Οι Υπερέξι

Αναμιγνύοντας τις ευαισθησίες της Disney με το σουπερ-ηρωικό modus operandi της Marvel και τις manga επιρροές από το καρτούν που τους ενέπνευσε, οι «Υπερέξι» ξεκινούν τις περιπέτειές τους (σίγουρο το νέο φραντσάιζ αν έρθει η εμπορική επιτυχία) με ένα origin story έξυπνο, αστείο, όμορφα σχεδιασμένο, γεμάτο δράση και θέαμα, και πάνω από όλα τρυφερό και συγκινητικό.

Ο 14χρονος Χίρο έχει προ πολλού ξεπεράσει κατά πολύ τους συνομήλικούς του: ιδιοφυής εφευρέτης και επιστήμονας, ο μικρός πειραματίζεται με κατασκευές ρομπότ και (παράνομες) ρομπο-μαχίες, μέχρι που ο μεγαλύτερος αδερφός του τον πείθει να δηλώσει υποψηφιότητα για το πανεπιστημιακό εργαστήρι στο οποίο εργάζεται.

Εκεί, ο Χίρο θα «γνωρίσει» το πρότζεκτ του αδερφού του, τον νοσοκόμο-ρομπότ Μπέιμαξ, του οποίου ο σκοπός ύπαρξης είναι η διάγνωση παθήσεων ή τραυματισμών και η φροντίδα τους.

Όταν ένα ατύχημα στερήσει από τον Χίρο τον αδερφό του, ο Μπέιμαξ, ό,τι κοντινότερο έχει πια ο Χίρο στον αδερφό του, θα γίνει ο αναπάντεχος σύμμαχός του στην προσπάθεια να βρει τον υπαίτιο και να τον τιμωρήσει. Αυτό, βέβαια, δεν θα είναι καθόλου απλό, αφού ο αντίπαλός του διαθέτει μία προηγμένη τεχνολογία που τον κάνει σχεδόν ανίκητο – μια τεχνολογία που δημιούργησε ο ίδιος ο Χίρο…

Ναι, ο κινητήριος μοχλός της πλοκής είναι τα γνωστά -και αναμενόμενα- μαθήματα για την αξία της φιλίας, της οικογενειακής αγάπης και της πίστης στις ικανότητές σου και στον πραγματικό σου εαυτό.

Όμως, όταν αυτά τα μαθήματα περνούν μέσα από μία ιστορία που ξεχειλίζει ιδέες και κέφι στην εκτέλεσή τους, εντυπωσιακές εικόνες, όπως και μία ζηλευτή αίσθηση του χιούμορ, μοιάζουν φρέσκα και ταιριαστά, αφού η προθυμία της ταινίας να μην μείνει μακριά από τις σκοτεινές πτυχές της ιστορίας δίνει μια γεύση αλήθειας και στις πιο εξωπραγματικές σκηνές.

Και το κυριότερο: τα μαθήματα αυτά έχουν ως πρωταγωνιστή τον πέρα για πέρα αξιαγάπητο Μπέιμαξ, ο οποίος, όταν δεν σε διασκεδάζει με τις γκάφες του και την προσπάθειά του να προσαρμοστεί στις καθημερινές κουβέντες και τις σύγχρονες πτυχές ενός κόσμου που τρέχει με τα φρένα σπασμένα, σε συγκινεί με την παρουσία του σε μια υποπλοκή-υποδειγματική αλληγορία για την διαδικασία αντιμετώπισης της απώλειας και της επώδυνης, λυτρωτικής ωρίμανσης που προκύπτει από αυτήν.

Δεν είναι όλοι οι δεύτεροι χαρακτήρες τρισδιάστατοι, δεν είναι όλες οι εξελίξεις μη αναμενόμενες, δεν αποφεύγονται όλες οι ευκολίες. Για την κωμική τους φλέβα, όμως, (που δεν διστάζει να δώσει σε οπτικά ή λεκτικά γκαγκ τον χρόνο που τους χρειάζεται για να αναπνεύσουν) και την μεγάλη τους καρδιά, οι «Υπερέξι» είναι μία καλοδεχούμενη προσθήκη στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων και το μέλλον της παιδικής διασκέδασης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ