Menu

Όλα όσα θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Η μεγάλη γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού είναι και πάλι εδώ, έτοιμη να κάνει πιο ενδιαφέρουσες τις νύχτες του καλοκαιριού.

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται το 2015 από την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και στη φετινή διοργάνωση -σε πείσμα των καιρών- όλα είναι έτοιμα εγκαίρως. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, από τη σημερινή (Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιώργος Λούκος. Ο επί μία δεκαετία καλλιτεχνικός διευθυντής της κορυφαίας πολιτιστικής διοργάνωσης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών, το οποίο αγκαλιάζει το καινούριο, θίγει το επίκαιρο και σέβεται το κλασικό. 
 
Σ' αυτό το πλούσιο πολιτιστικό ημερολόγιο του καλοκαιριού σημειώστε 36 νέες θεατρικές παραγωγές (και 3 επαναλήψεις), 16 μουσικές και 10 χορευτικές παραστάσεις, αλλά και εκδηλώσεις που δεν θα βρείτε στο υπάρχον πλάνο, αλλά οι οποίες ενδέχεται να προστεθούν, ανάμεσά τους το αφιέρωμα του Ρούφους Γουεϊνράιτ στη Μαρία Κάλλας. 
 
Η αυλαία θα ανοίξει την τελευταία ημέρα της άνοιξης (31/05) με την Πάπισσα Ιωάννα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Πειραιώς 260. 
 
Όπως κάθε σεζόν, έτσι και αυτή δίνεται βήμα σε νέους καλλιτέχνες, γι' αυτό και πέντε σκηνοθέτες συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Ιδιαίτερη θέση έχουν και οι γυναικείες παρουσίες (συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτριες). Επιπλέον σε επίπεδο θεματικής θίγονται φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. 
 
Επίσης, για πρώτη φορά, θα επισκεφτούμε εκτός από τους γνωστούς πλέον χώρους (Πειραιώς 260, Ηρώδειο κ.λπ.) και το Λύκειο του Αριστοτέλη, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την περιπατητική παράσταση Ρήσος του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Δεν θα λείπει, βεβαίως, το αγαπημένο πια Τροχόσπιτο, το οποίο κλείνει και πάλι ραντεβού με τους θεατές σε διάφορα σημεία της πόλης.

Φυσικά  πολλοί θα είναι και οι εκλεκτοί καλεσμένοι. Στην Αθήνα θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι γνωστοί του ελληνικού κοινού Τόμας Οστερμάγερ, Ρομέο Καστελούτσι, αλλά και θίασοι όπως οι She She Pop από το Βερολίνο, Young Jean Lee's Theater από τη Νέα Υόρκη, Baxter από τη Νότια Αφρική. 
 

Ξεχωρίζουν η συνάντηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού με το ιαπωνικό θέατρο No (Νεκυία/Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου), η σύμπραξη του Σταύρου Ξαρχάκου με τη Μαρινέλλα (Η Σονάτα του Σεληνόφωτος/Πειραιώς 260), η απόφαση της Καμεράτα να παρουσιάσει το Kiss me, Kate, ένα από τα πιο δυνατά μιούζικαλ όλων των εποχών, αλλά και το Life in Progress, η παράσταση με την οποία η κορυφαίa χορεύτρια Σιλβί Γκιλέμ θα αποχαιρετήσει το κοινό της. 

Βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ