Βαγγέλης Γιαννίσης: Θέλει να γίνει ο Έλληνας Jo Nesbo;

Το ELLE συνάντησε τον νεαρό συγγραφέα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Η Σκιά (εκδόσεις Διόπτρα), η τέταρτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, για να μας αποκαλύψει λίγα από τα μυστήρια με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ίδιος και ο ήρωάς του.

Elle 25 Μαΐ. 18
Βαγγέλης Γιαννίσης: Θέλει να γίνει ο Έλληνας Jo Nesbo;

Δώσε μας με τρεις προτάσεις την πλοκή του νέου σας βιβλίου.
Πτώμα βίαια και τελετουργικά δολοφονημένο ανακαλύπτεται σε δάσος, κοντά στο Έρεμπρο στη Σουηδία. Ο Άντερς και οι νέοι του συνεργάτες καταδύονται σε έναν άγνωστο κόσμο παγανιστικών δοξασιών και black metal μουσικής, στοιχειωμένοι από μια μυστηριώδη φιγούρα.
 

Στον πόλεμο μεταξύ πραγματικότητας και μεταφυσικού, τι είναι αυτό που νικάει συνήθως στις ιστορίες σας;
Η λογική. Χάρη σε αυτήν ο άνθρωπος μπορεί να ξορκίσει το μεταφυσικό και να δει τα σκληρά γεγονότα της πραγματικότητας.
 

Αν δύο προτάσεις από το βιβλίο σας γίνονταν viral, ποιες θα θέλατε να είναι;
«Συνήθως δεν επαναλαμβάνουμε τα λάθη των γονιών μας». «Συνήθως το κάνουμε. Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς έτσι» και «Οι μύθοι έχουν διττή χρησιμότητα: αφενός φοβίζουν τους ανθρώπους αρκετά, ώστε να τους κρατήσουν μακριά από κάποιο μέρος ή από μια συνήθεια, αφετέρου τους δίνουν την ψευδή αίσθηση ασφάλειας και ανακούφισης, πως το τέρας είναι φανταστικό, δεν έχει ανθρώπινη μορφή, δεν κυκλοφορεί στους ίδιους δρόμους με εκείνους, φορώντας συνηθισμένα ρούχα και ένα ψεύτικο χαμόγελο, έτοιμο να τους αρπάξει με την πρώτη ευκαιρία».

Εσείς τι διαβάζετε αυτό τον καιρό; 
Μόλις τελείωσα το People Who Eat Darkness του Richarl Lloyd Parry και μόλις ξεκίνησα το The Stranger Beside Me της Ann Rule.

Ποιο ταξίδι σάς έχει εμπνεύσει περισσότερο;
Το ταξίδι με το τρένο μέχρι το Abisko της Σουηδίας και η διαδρομή με τα πόδια στο Kungsleden στα νότια της χώρας, μια διαδρομή απαράμιλλης και ανεπανάληπτης ομορφιάς.

Ποια γειτονιά της Αθήνας έχει την τέλεια ατμόσφαιρα για ένα noir μυθιστόρημα;
Θα ήθελα να δω ένα αστυνομικό που διαδραματίζεται στα Πετράλωνα, για να πω την αλήθεια. Είναι μία περιοχή με αέρα παλιάς Αθήνας, μαζεύει αρκετό κόσμο, είναι κοντά στο κέντρο και έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια σκοτεινή ιστορία.

Πώς ζει ένας συγγραφέας στην Ελλάδα σήμερα; 
Όμορφα και δημιουργικά. Πέρα από τη συγγραφή, δουλεύω full time ως μεταφραστής, κάτι που θεωρώ ότι με έχει βοηθήσει να εξελιχθώ και να βελτιώσω τη γραφή μου. Παράλληλα, μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου πηγαίνει στην έρευνα, κάτι που φυσικά απολαμβάνω. Είναι το πιο ευχάριστο -κι ενδιαφέρον- κομμάτι στη διαδικασία της συγγραφής. Και, φυσικά, προσπαθώ να διαβάζω όσο περισσότερο μπορώ. Δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι αν δεν διαβάσουμε.

Ποιον λογοτεχνικό ήρωα θα θέλατε να είχατε γεννήσει;
Μέχρι πρόσφατα θα έλεγα μόνο τον Προσκυνητή, τον ήρωα που δημιούργησε ο Terry Hayes, και ομολογώ ότι έχω δεθεί υπερβολικά μαζί του. Ωστόσο, πρόσφατα ανακάλυψα τον Fabian Risk του Stefan Ahnhem και εντυπωσιάστηκα. Είναι πραγματικά ένας ωραίος τύπος και, φυσικά, δεν πρόκειται να παραδεχθώ ποτέ στον Άντερς, τον δικό μου ήρωα, ότι ζηλεύω!

Τι μας σκοτώνει ως χώρα;
Μακάρι να ήξερα και μακάρι να ήταν τόσο απλό, που να μπορούσε να απαντηθεί σε μερικές αράδες. Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι τόσο πολύπλοκα και αλλάζουν συνεχώς μέρα με τη μέρα, σαν ιός που μεταλλάσσεται.

Το μυαλό ενός serial killer ή το μυαλό ενός σφόδρα ερωτευμένου πιστεύετε έχει πιο ενδιαφέρον; 
Και οι δύο παρακινούνται από μια εσωτερική δύναμη, την οποία δεν κατανοούν, ούτε μπορούν να ελέγξουν. Και αυτό, αν το δούμε ψυχρά, είναι τρομακτικό. Αλλά, εξαιτίας της επαγγελματικής περιέργειας, θα έλεγα ότι το μυαλό ενός serial killer έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο true crime της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων χρόνων;
Η εξαφάνιση του Άλεξ στη Βέροια, το 2006. Τρομερά ανατριχιαστική υπόθεση, η οποία θα μπορούσε να γίνει μια δυνατή σειρά ντοκιμαντέρ, όπως το The Κeepers ή το Shadow of Τruth. Το τι πραγματικά συνέβη, το γιατί δολοφόνησαν το αγόρι και πού εξαφάνισαν το σώμα του είναι ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί πλήρως μέχρι σήμερα από τους δράστες.

Πώς νιώθει πραγματικά ένας συγγραφέας στην Ελλάδα σήμερα;
Αισθάνομαι αισιόδοξος. Βλέπω να δημιουργείται ένα πιο εξωστρεφές λογοτεχνικό κύμα, το οποίο δεν μένει γαντζωμένο στα θέματα της μικρασιατικής καταστροφής και του εμφυλίου (και ελπίζω η κρίση να μη γίνει μόνιμο λογοτεχνικό θέμα στο μέλλον, όπως έγιναν τα δύο προηγούμενα στο παρελθόν) και αρκετοί συγγραφείς προσπαθούν να εξελιχθούν ως storytellers, χωρίς να περιορίζονται σε λεκτικούς ακκισμούς στα κείμενά τους. Αισθάνομαι όμορφα που ο κόσμος διαβάζει, συζητάει για τα βιβλία σε λέσχες ανάγνωσης και στα social media. Σίγουρα θα ήταν καλύτερο να διάβαζαν περισσότεροι, αλλά είπαμε, είμαι αισιόδοξος πως μια μέρα το αναγνωστικό κοινό θα γίνει μεγαλύτερο.

Μήπως θέλετε να γίνετε ο Έλληνας Jo Nesbo; 
Αν με ρωτούσε κάποιος πριν από μερικά χρόνια, θα απαντούσα αμέσως ναι, μιας και ο τίτλος είναι ιδιαίτερα κολακευτικός. Σήμερα θα έλεγα ότι θα ήθελα να δημιουργήσω τη δική μου ταυτότητα και να εξελιχθώ με βάση αυτήν, όχι μέσα από σύγκριση με κάποιον άλλο συγγραφέα.

Ποιος ηθοποιό θα θέλατε να ενσαρκώσει τον κεντρικό ήρωά σας; 
Όταν άρχισα να γράφω το πρώτο βιβλίο είχα στο μυαλό μου τον Adrien Brody. Έπειτα από το τρίτο βιβλίο, ωστόσο, πιστεύω ότι ο Eric Bana θα ταίριαζε γάντι στον ρόλο του Άντερς.

Τι άλλο ετοιμάζετε αυτό τον καιρό;
Την πέμπτη ιστορία του Άντερς, φυσικά! Την ώρα που γράφω αυτές τις αράδες μπροστά μου κρυφοκοιτάω τον πίνακα στον οποίο απλώνεται η πλοκή της νέας ιστορίας και μπορώ να υποσχεθώ από τώρα περισσότερες ανατριχίλες και έναν γερό γρίφο.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: