Το editorial του τεύχους Δεκεμβρίου

Ζει στην άλλη άκρη του πλανήτη, στη Νέα Ζηλανδία. Οι Έλληνες τη γνωρίσαµε τον περασµένο Μάρτιο, όταν 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυµατίστηκαν σε δύο επιθέσεις από έναν 28χρονο ακροδεξιό Αυστραλό σε µουσουλµανικά τεµένη στην πόλη Κράιστσερτς. Το όνοµά της, Τζασίντα Άρντερν. Είναι 39 ετών και πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε […]

Elle 04 Δεκ. 19
Το editorial του τεύχους Δεκεμβρίου

Ζει στην άλλη άκρη του πλανήτη, στη Νέα Ζηλανδία. Οι Έλληνες τη γνωρίσαµε τον περασµένο Μάρτιο, όταν 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυµατίστηκαν σε δύο επιθέσεις από έναν 28χρονο ακροδεξιό Αυστραλό σε µουσουλµανικά τεµένη στην πόλη Κράιστσερτς. Το όνοµά της, Τζασίντα Άρντερν. Είναι 39 ετών και πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της χώρας της.

Της έτυχε ό,τι χειρότερο µπορεί να συµβεί σε ηγέτη: τροµοκρατική επίθεση, δεκάδες νεκροί και τραυµατίες µουσουλµάνοι, χάος, φόβος, οργή, ανασφάλεια. Αυτή η τραγωδία θα είχε καταγραφεί ως αδυναµία της κυβέρνησής της να προστατέψει τους πολίτες, αν η Τζασίντα Άρντερν δεν χειριζόταν την κατάσταση µε υποδειγµατικό τρόπο. Από την πρώτη στιγµή χαρακτήρισε την επίθεση τροµοκρατική ενέργεια και κάλεσε τα ΜΜΕ να µην αναφέρουν ποτέ ξανά το όνοµα του ακροδεξιού δολοφόνου, να του στερήσουν αυτό για το οποίο πήρε τόσες ζωές: τη φήµη. Βρέθηκε αµέσως δίπλα στους συγγενείς των θυµάτων και τους αγκάλιασε κυριολεκτικά και µεταφορικά, αναλαµβάνοντας τα έξοδα των κηδειών, µένοντας µαζί τους, ακούγοντας τον πόνο τους, συµµετέχοντας στον θρήνο τους, φορώντας ως ένδειξη σεβασµού µαύρο χιτζάµπ. Δεσµεύτηκε να απαγορευτεί η κατοχή ηµιαυτόµατων όπλων. Τέλος, απευθύνθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και ζήτησε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να µην προσποιούνται ουδετερότητα επειδή, όπως είπε, δεν είναι «απλά ο ταχυδρόµος», αλλά οι εκδότες, αναφερόµενη στο viral βίντεο του εκτελεστή που παρακολούθησαν χιλιάδες πολίτες, παρά τις εκκλήσεις της αστυνοµίας να µην κοινοποιηθεί. Όλα αυτά την ανέδειξαν πρότυπο ηγέτη παγκοσµίως. Ωστόσο, περισσότερο απ’ όλα, µια µικρή φράση της έγινε φάρος για τον λαό της και τους ανθρώπους όλου του κόσµου: «They are us» (είναι εµείς), είπε απλά για τους νεκρούς, τους τραυµατίες, τις οικογένειές τους. Και ξαφνικά το «οι άλλοι», δηλαδή οι µουσουλµάνοι, το «οι διαφορετικοί από εµάς» έπαψαν να υφίστανται. Στη θέση τους αναδύθηκε το us, εµείς. Εµείς, πολίτες αυτής της χώρας «που αντιπροσωπεύει τη διαφορετικότητα, την καλοσύνη, την κατανόηση, την πατρίδα για όλους όσοι µοιράζονται αυτές τις αξίες, το καταφύγιο για όσους το έχουν ανάγκη», όπως η ίδια είπε. Και ένωσε τους πολίτες της χώρας της όχι απέναντι στους κατατρεγµένους, αλλά απέναντι στην Ακροδεξιά, την ισλαµοφοβία, το µίσος. Όταν τη ρώτησαν αν συµµερίζεται την άποψη του Τραµπ, ότι δεν είναι σε άνοδο η Ακροδεξιά τροµοκρατία, δήλωσε ότι διαφωνεί και ότι το µόνο όπλο που θα πρέπει να υψωθεί απέναντι σε αυτό που συµβαίνει είναι «αγάπη και συµπόνια για τους µουσουλµάνους».

Αγάπη, συµπόνια, ανεκτικότητα για το διαφορετικό, ανοιχτή αγκαλιά, από τη µία πλευρά. Υψωµένα τείχη, συρµατοπλέγµατα, επαναπροώθηση λέµβων, πνιγµοί παιδιών και όχι µόνο, από την άλλη. Τζασίντα Άρντερν: Φως. Τραµπ, Όρµπαν, Σαλβίνι, Μπολσονάρου: Σκοτάδι. Χρειαζόµαστε το φως της Τζασίντα. Και τις πολιτικές της.
Επενδύει δισεκατοµµύρια στην παιδεία, την περίθαλψη, τη δηµιουργία 100.000 σπιτιών για τους άστεγους, στη µείωση της παιδικής φτώχειας, στο κοινωνικό κράτος. Τον Ιούνιο ανακοίνωσε ένα «οικογενειακό πακέτο», όπως το ονόµασε, ύψους 5,5 δις δολαρίων. Θεωρεί ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού καθορίζουν το µέλλον του. Έτσι χορηγεί σε οικογένειες χαµηλού εισοδήµατος επιπλέον 300 δολάρια τον µήνα για κάθε νέο µωρό. Επίσης, δίνει 700 δολάρια τον χρόνο ως επίδοµα θέρµανσης. Τέλος, ανακοίνωσε την παράταση της αµειβόµενης άδειας από 18 σε 26 εβδοµάδες για όλους τους νέους γονείς. Από το πρόγραµµα αυτό θα ωφεληθούν περίπου 650.000 οικογένειες, που σε έναν πληθυσµό 4,6 εκατοµµυρίων είναι υπολογίσιµο νούµερο. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να ανατρέψει πολλές από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρµόστηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια, συχνά και από το ίδιο το κόµµα της, και φτωχοποίησαν ακόµη περισσότερο το ήδη ευάλωτο τµήµα της κοινωνίας.

Το µεγάλο της στοίχηµα όµως είναι το περιβάλλον, και η πρωθυπουργός αυτές τις µέρες κατόρθωσε να πείσει τους πολιτικούς αντιπάλους της να ψηφίσουν σχεδόν καθολικά -191 ψήφοι υπέρ, 1 κατά- τα µέτρα για την κλιµατική κρίση: εξάλειψη της χρήσης άνθρακα µέχρι το 2050, επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και προετοιµασία για την αντιµετώπιση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίµατος. «Σήµερα πήραµε µια απόφαση που θα αφήσει µια µεγάλη κληρονοµιά. Ελπίζω ότι οι µέλλουσες γενιές θα καταλάβουν ότι εµείς στη Νέα Ζηλανδία είµαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η κλιµατική αλλαγή είναι η µεγαλύτερη πρόκληση των καιρών µας». Με αυτή τη δήλωση που έγινε viral, η Τζασίντα Άρντερν συντάσσεται µε τη στρατιά των σπουδαίων γυναικών που πρωτοστατούν στην αντιµετώπιση της τεράστιας αυτής κρίσης και γίνονται ανάχωµα για να αλλάξει ο κόσµος προς κάτι διαφορετικό, καλύτερο και πιο ανθρώπινο. Και, κυρίως, βιώσιµο.
Ενσυναίσθηση, πυγµή, µυαλό και ένα πολιτικό πρόγραµµα που θυµίζει το new green deal είναι τα όπλα της Τζασίντα Άρντερν. Κατά τα άλλα, ζει µια φυσιολογική ζωή όπως εµείς, ψωνίζει µόνη της στο σούπερ µάρκετ, διαλέγει η ίδια και όχι κάποια στυλίστρια τα ρούχα της και µένει σε ένα συνηθισµένο σπίτι µε τον σύντροφο και τη νεογέννητη κόρη τους, που την ονόµασε Neve Te Aroha, προς τιµήν των ιθαγενών Μαορί (στη γλώσσα τους σηµαίνει «αγάπη»). Ποτέ πρωθυπουργός δεν κατάφερε να έρθει τόσο κοντά στους αυτόχθονες, οι οποίοι έχουν υποστεί τόση καταπίεση από τους λευκούς. Μάλιστα, στην πρώτη επίσηµη συνάντησή της µε τη βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε τη χαρακτηριστική κάπα των Μαορί, της φυλής που υπέταξαν οι αποικιοκράτες Βρετανοί και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ζηλανδία. Έτσι φέρονται οι αληθινοί ηγέτες. Η Τζασίντα ενσαρκώνει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, την ηγέτιδα της νέας γενιάς πολιτικών. Επειδή δεν έθαψε την ευαισθησία της στο όνοµα της εξουσίας. Είναι Άνθρωπος, από αυτούς που µπορούν να δώσουν ξανά ένα νόηµα στη λέξη ανθρωπιά. Respect.

Ακολουθήστε την Jacinda Ardern στο Twitter, twitter.com/jacindaardern

Φλώρα Τζημάκα
ftzimaka@alphamag.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT