Menu

Lilly Bloom: Τα glamorous κορίτσια έχουν το δικό τους αγαπημένο brand

Το στυλ θέλει φαντασία, χιούμορ ακόμα και υπερβολή, για να έχει αυτό το unique χαρακτήρα που θέλουμε. Το ελληνικό brand Lilly Bloom, αναβιώνει τα 80's, εμπνέεται από τα κορίτσια που ξέρουν να τραβούν τα βλέμματα και συνθέτει την συνταγή του retro glam look. Συναντήσαμε την σχεδιάστρια Κατερίνα Στεφανίδη, υποψήφια στην κατηγορία Womenswear Designer των ELLE Fashion Young Talents Awards και ανακαλύψαμε πως για να είσαι μοναδική πρέπει και να τολμήσεις.

Στη μόδα δεν υπάρχουν κανόνες, αρκεί να βρεις το στυλ που θα εκφράζει την προσωπικότητά σου. Αυτή τη διαδρομή ακολούθησε στη ζωή της και η σχεδιάστρια Κατερίνα Στεφανίδη, που άφησε την καριέρα της ως νομικός σύμβουλος για να ασχοληθεί με το πάθος της, το σχέδιο μόδας. Έτσι προέκυψε το brand της Lilly Bloom που παίζει με πολυτελείς υφές, λαμπερές παγιέτες, βελούδο, υφάσματα που αγκαλιάζουν το σώμα και θεατρικά στοιχεία. Εμείς μιλήσαμε μαζί της για την υποψηφιότητά της στην κατηγορία Womenswear Designer των ELLE Fashion Young Talents Awards και για όλα όσα την εμπνέουν για να συνεχίζει το ταξίδι της στη μόδα.

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που κάνει το brand σας να ξεχωρίζει;

Η Lilly Bloom δίνει έμφαση στο χρώμα και τη σιλουέτα, επιδιώκοντας να δημιουργεί κόσμους με τους οποίους το κοινό μπορεί να ταυτιστεί και να διαβάσει σε πολλά επίπεδα, αντανακλώντας έτσι τα συναισθήματά του. Η δημιουργική έκφραση, η μοναδικότητα και η συνεχής εξέλιξη, είναι από τις βασικές αξίες που πρεσβεύει η Lilly Bloom.

Μοιραστείτε μαζί μας την πηγή της έμπνευσής σας πίσω από την δημιουργία της τελευταίας κολεξιόν του brand σας.

Η φετινή μου συλλογή ονομάζεται «Ombre et Lumière » που στα γαλλικά σημαίνει «Σκιά και Φως». Η αντίθεση σκιάς και φωτός είναι η βασική μου έμπνευση για τη συλλογή αυτή. Το φως και οι σκιές παίζουν ενεργό ρολό στην αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, καθώς το απαλό ανάγλυφο και οι όγκοι των γλυπτών, αναδεικνύονται με το φως και τις σκιές που δημιουργούν άλλοτε απαλούς τόνους και άλλοτε έντονες αντιθέσεις. Στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το χορό δημιουργείται δραματική ένταση και η αντίθεση φωτός –σκιάς χρησιμοποιείται για να αιχμαλωτίσει την προσοχή του θεατή. Τέλος, η αντίθεση σκιάς-φωτός απασχολεί κάθε ζωγράφο που θέλει να αναπαραστήσει τον κόσμο που βλέπει. Οι μορφές αντανακλούν το φως, μετατρέπονται οι ίδιες σε φωτεινές πήγες, μοιάζουν σαν να εξαϋλώνονται και να αποκτούν ανώτερη δύναμη. Έτσι, με την επιλογή ανάγλυφων υφασμάτων και διαφορετικών υφών, φωτεινότερων και πιο σκούρων χρωμάτων, πτυχώσεων και όγκων, θέλω να αποδώσω την αντίθεση αυτή.

Τα key-pieces της τελευταίας κολεξιόν που πρέπει να προσθέσουμε στην γκαρνταρόμπα μας;
 

Το σακάκι-statement του brand που συνδυάζει τουΐντ, μπροκάρ ή ζακάρ με γούνα συνθετική σε διάφορα χρώματα και υφές, τα φορέματα σε στυλ 80s με μανίκι boule σε ανοιχτά κυρίως χρώματα, τα φορέματα και σακάκια με έντονα κουμπιά, τα oversized πανωφόρια σε vintage αισθητική είναι ιδιαίτερα κομμάτια που απευθύνονται σε κάθε γυναίκα που θέλει να ξεχωρίσει.

Ποιες τάσεις της μόδας ή καλλιτεχνικά κινήματα σας έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα;

Η δυναμική δεκαετία των 80s με τα έντονα χρώματα, τις εντυπωσιακές βάτες, τα πολλά και βαριά κοσμήματα, τα στρας και τις παγιέτες, με έχει επηρεάσει ιδιαίτερα ως σχεδιάστρια, κάτι το όποιο αποπνέει και η φετινή μου collection. Από την άλλη πλευρά το baroque, look συνώνυμο με τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την πολυτέλεια, πάντα με γοήτευε και με επηρέαζε κατά περιόδους. Κεντήματα, πολυτελή υφάσματα, δαντέλες γκιπούρ, λεπτομέρειες από γούνες και σατέν, ογκώδη κοσμήματα, είναι από τα στοιχειά που έχω αγαπήσει και εντάξει στις δημιουργίες μου.

Με ποια υλικά επιλέγετε να δουλεύετε περισσότερο στις συλλογές σας και γιατί;

Μου αρέσει ιδιαίτερα να δουλεύω με σταθερά υφάσματα, χωρίς κάποιον περιορισμό ως προς το είδος. Το κάθε ύφασμα έχει δική του προσωπικότητα και δυναμική και επιτελεί διαφορετικό ρολό. Κασμίρ, μπροκάρ, ζακάρ, μπουκλέ, τουΐντ, γούνα-πάντα συνθετική, τούλι, μουσελίνα, βελούδο, παγιέτα, κεντημένη δαντέλα, είναι από τα υφάσματα που αγαπώ ιδιαίτερα και δουλεύω πολύ. Τα παραπάνω υφάσματα δίνουν την αίσθηση της πολυτέλειας, της σαγήνης, και κάνουν τη γυναίκα να μοιάζει με ρομαντική φιγούρα μιας άλλης εποχής. Θα ήθελα ιδιαίτερα στο μέλλον να ασχοληθώ με τον τομέα του Textile Design, και να πειραματιστώ με τη βαφή υφασμάτων με φυσικά υλικά και την υφαντική τέχνη.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος δημιουργός στο χώρο της ελληνικής μόδας;
 

Στην Ελλάδα του 2020, οι νέοι Έλληνες σχεδιαστές έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές δυσκολίες ως προς το κομμάτι της διαδικασίας παράγωγης, και αυτό αφορά κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Η εγχώρια ποικιλία υφασμάτων είναι περιορισμένη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην επανάληψη τους στην αγορά, από διαφορετικούς σχεδιαστές, την ιδία σεζόν. Από την άλλη, η εύρεση καλών συνεργειών για ραφή , είναι από μονή της μια διαδικασία χρονοβόρα και σύνθετη. Οι σπουδές πάνω στο σχέδιο μόδας είναι πολύ βασικό προσόν για κάποιον που επιθυμεί να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία. Είναι όμως απαραίτητη και η περαιτέρω ενασχόληση με το αντικείμενο, η διαρκής ενημέρωση και εκμάθηση και φυσικά μεγάλο ρολό παίζει η ιδιαίτερη προσωπικότητα του καθενός.

Μπορείτε να θυμηθείτε την πιο σημαντική στιγμή στη διάρκεια της πορείας σας, που σας έδωσε ακόμα περισσότερη δύναμη να συνεχίσετε;

Η εσωτερική μου ανάγκη για δημιουργία και έκφραση της προσωπικότητάς μου είναι εκείνη που μου δίνει καθημερινά την ώθηση και τη δύναμη να συνεχίζω. Προέρχομαι από ένα τελείως διαφορετικό-ακαδημαϊκά-περιβάλλον, δεδομένου ότι είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία πάνω στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας με εξειδίκευση στο Δίκαιο της Μόδας, σπουδές για τις οποίες αφιέρωσα πολύ χρόνο και κόπο. Η εσωτερική μου όμως ανάγκη για δημιουργία και έκφραση της προσωπικότητάς μου δεν μπορούσε να καλυφτεί από τη Νομική Επιστήμη. Αντίθετα, η συνεχής ερευνά και δημιουργική διαδικασία είναι κάτι που με φέρνει συνεχώς αντιμέτωπη με τον εαυτό μου και προκαλεί μια διαρκή σύγκρουση ιδεών και συναισθημάτων, η σύζευξη των οποίων καταλήγει σε δημιουργία, κάτι το όποιο με συναρπάζει και με παρακινεί. Η πιο καθοριστική στιγμή λοιπόν μέχρι τώρα για μένα, ήταν η επιλογή μου να αφήσω τη θέση Νομικού Σύμβουλου που είχα σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία και να ασχοληθώ αποκλειστικά και επαγγελματικά με τη δημιουργία στο χώρο της μόδας, αντικείμενο το οποίο έχω σπουδάσει παράλληλα με τη Νομική, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καθημερινά λοιπόν επιλέγω τη δημιουργία και αυτό είναι το βασικό στοιχειό που μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω.

Πώς θέλετε να νιώθει μια γυναίκα/ ένας άντρας που φορά τις δημιουργίες σας;

Μια γυναίκα που επιλέγει τις δημιουργίες μου θέλω να νιώθει εντυπωσιακή, ξεχωριστή, δυναμική και έντονα θηλυκή.

5 χαρακτηριστικά που περιγράφουν την αισθητική του brand σας;

Εκλεπτυσμένη αισθητική, θηλυκότητα, υψηλή ποιότητα, έμφαση στις λεπτομέρειες, ιδιαίτεροι συνδυασμοί χρωμάτων και υφών.

Ακολουθείτε τα trends ή προτιμάτε μια πιο διαχρονική προσέγγιση μέσα από τις συλλογές σας;

Η μόδα έχει πάντα ως αφορμή την εποχή που ζούμε, ακόμα και όταν έχει αναφορές από κάποια άλλη εποχή. Οι τάσεις τις μόδας δεν είναι ποτέ τυχαίες, αντίθετα διαγράφουν τις αξίες και τη δυναμική της κοινωνίας μια δεδομένη χρονική στιγμή. Στις συλλογές μου είναι έντονο το θεατρικό-δραματικό στοιχειό, με vintage επιρροές προσαρμοσμένες στη σύγχρονη εποχή. Επιδιώκω λοιπόν έναν συνδυασμό των εκάστοτε fashion trends με διαχρονικά στοιχειά.

Αν πρέπει να αποκτήσουμε ένα μόνο κομμάτι από την τελευταία σας συλλογή, ποιο μας προτείνετε;

Εάν έπρεπε να προτείνω ένα κομμάτι από τη φετινή μου συλλογή θα ήταν το γαλάζιο μακρύ φόρεμα, με βολάν στο τελείωμα και άνοιγμα μπροστά, ντεκολτέ σε V, μανίκια boulle με βάτες και 20 μικρά κουμπάκια με στρας στο κέντρο εμπρός. Είναι ένα φόρεμα που αποπνέει θηλυκότητα, πολυτέλεια και vintage αισθητική και είναι κατάλληλο τόσο για ειδικές περιστάσεις όσο και για βραδινές εξόδους.

Που μπορούμε να βρούμε το brand σας;

Τις συλλογές μου μπορείτε να βρείτε στο Instagram: lillybloom.collection και στο Facebook: LILLY BLOOM Collection καθώς και στο Showroom, κατόπιν συνεννόησης και ραντεβού, ενώ είναι υπό κατασκευή και η ιστοσελίδα.

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας στυλ με λίγα λόγια;

Όσον αφορά στο προσωπικό μου στυλ, αποφεύγω τα κλασικά ντυσίματα και επιλέγω είτε κάποιο λιτό και ανάλαφρο look, είτε κάποιο εντυπωσιακό κομμάτι, ανάλογα με την περίσταση και τη διάθεσή μου, πάντοτε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μου. Το styling παίζει πολύ σημαντικό ρολό για μένα, καθώς προσθέτοντας ή αφαιρώντας αξεσουάρ, δημιουργώ την εικόνα μιας κινούμενης παράστασης, με θεματολογία και vintage στοιχεία.

Ακολουθήστε την Lilly Bloom στο www.instagram.com/lillybloom.collection/ για περισσότερη έμπνευση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ