O Γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας εξηγεί τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης #WomenForEarth

Παραμένουμε άραγε ακόμα δύσπιστοι οι Έλληνες απέναντι στην αλήθεια της κλιματικής κρίσης; Τι κάνει η πολιτεία για να προστατέψει το περιβάλλον, αλλά και για να ευαισθητοποιήσει τους απλούς πολίτες; Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που θέσαμε στον Γενικό Διευθυντή της WWF Hellas.

Elle 02 Απρ. 20
O Γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας εξηγεί τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης #WomenForEarth

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου που φέτος γιορτάζεται για 50η χρονιά, το ELLE Απριλίου #TheGreenIssue που κυκλοφορεί στα περίπτερα αλλά και on-line στο https://www.readpoint.com/magazines/woman/elle, είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον. Γι’ αυτό και μιλήσαμε με Έλληνες ακτιβιστές που παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας, αλλά και για όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τον πλανήτη μας.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό επιχείρημα της WWF για κάποιον που ακόμα αμφιβάλει για την ανάγκη προστασίας της φύσης;

Η φύση έχει την δική της αυταξία και θα έπρεπε καθαρά για ηθικούς λόγους να αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη προστασίας της. Πέραν αυτού, υπάρχει και μια ίσως πιο πειστική «ωφελιμιστική» διάσταση – η ίδια μας η ύπαρξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση και τις πολύτιμες υπηρεσίες που μας προσφέρει. Προστατεύοντας τη φύση, διασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Οι Έλληνες, παραμένουμε ακόμα δύσπιστοι;

Νομίζω ότι οι Έλληνες ανησυχούμε αρκετά για την κατάσταση του περιβάλλοντος – αυτό προκύπτει και από σχετικές έρευνες. Το ζητούμενο είναι αυτή ανησυχία να μην εκφράζεται από τον καναπέ, να μετατραπεί σε αλλαγή συμπεριφορών, να γίνει δράση και διεκδίκηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το αισιόδοξο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, γινόμαστε και στην Ελλάδα μάρτυρες μιας ιδιαίτερα δυναμικής, ενημερωμένης και ευαισθητοποιημένης νέας γενιάς, που όχι μόνο δεν δείχνει δύσπιστη, αλλά αντιθέτως είναι πολύ αποφασισμένη να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ελλάδα τι κάνει στο ΤΩΡΑ της κλιματικής κρίσης;

Με τις συνέπειές της να είναι όλο και πιο εμφανείς, η κυβέρνηση έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για πλήρη απεξάρτηση της χώρας μας από τον λιγνίτη έως το 2028, θέτοντας παράλληλα πιο φιλόδοξους στόχους για ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μέχρι εδώ καλά. Όμως, η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την εντελώς καταστροφική εμμονή να συνεχίσει η χώρα τα σχεδία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό επιδεινώνει την κρίση και ενέχει σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία μας. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα τώρα κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και την ίδια στιγμή επιμένει σε λάθος πολιτικές. Είναι κρίμα να μην μπορούμε σαν χώρα να έχουμε μια συνολική, συνεκτική αντιμετώπιση του θέματος.

Υπάρχουν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα τις οποίες μπορεί να δει κανείς με τα ίδια του τα μάτια;

Σήμερα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι κατά 1°C πιο υψηλή σε σχέση με περίπου 150 χρόνια πριν, με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί πως αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5°C, στη Μεσόγειο οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%,οι ακραίοι καύσωνες θα αυξηθούν κατά 173%, ενώ οι ραγδαίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον μας. Η χώρα μας δεν μένει έξω από αυτή την κατάσταση, και πέρα από τα επιστημονικά δεδομένα και τις προβλέψεις, νομίζω πως ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση έχει ήδη αλλάξει. Σε μας εδώ συμβαίνει, όχι κάπου αλλού. Η κλιματική κρίση επηρεάζει ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και αγαπάμε. Αλλάζει τις εποχές, επηρεάζει τη διατροφή μας, απειλεί το φυσικό περιβάλλον.

Πόσο σημαντικότερο είναι να κάνουν κάτι οι μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με την ατομική οικολογική συνείδηση του καθενός;

Μην τα συγκρίνουμε, όλοι έχουμε ένα κάποιο μερίδιο ευθύνης. Και στις συνθήκες κρίσης που ζούμε, όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει ομαδική υπόθεση και προτεραιότητα για όλους.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις οφείλουν να μειώσουν δραστικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα – το επιβάλλουν οι συνθήκες, το ζητάει πλέον και ένα πιο ευαισθητοποιημένο καταναλωτικό κοινό. Οι κυβερνήσεις καλούνται να υιοθετήσουν επιτέλους τολμηρές πολιτικές, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση και τέλος, εμείς οι πολίτες να διεκδικήσουμε ενεργά τις πολιτικές αυτές, αλλά και να συμπεριφερθούμε πιο υπεύθυνα στις δικές μας καταναλωτικές επιλογές και στάσεις ζωής. Όλα χρειάζονται και κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω μπροστά στην τεράστια αυτή πρόκληση.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: