Follow us

Search

Το ELLE γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης και αγωνίζεται για έναν καλύτερο πλανήτη #WomenForEarth

Οι τελευταίες εβδομάδες εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που τελικά έχουμε ανάγκη είναι να ζούμε σε έναν υγιή πλανήτη, να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση και με όσους αγαπάμε. Στο ELLE ενώνουμε τις δυνάμεις μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου, καλώντας μας όλους να αλλάξουμε συνήθειες για ένα καλύτερο κόσμο.

Το ELLE γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης και αγωνίζεται για έναν καλύτερο πλανήτη #WomenForEarth

Περισσότερες από 30 εκδόσεις ELLE ανά τον κόσμο και 7 ELLE Decoration, αφιέρωσαν τα τεύχη Απριλίου ή Μαΐου στο περιβάλλον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου που φέτος γιορτάζεται για 50η χρονιά, ανοίγοντας έναν παγκόσμιο διάλογο για την ενημέρωση και την αφύπνιση του κοινού για την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση που βιώνουμε ειδικά τώρα μας κρούει τον κώδωνα πως είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να παραδώσουμε έναν υγιή πλανήτη στις επόμενες γενιές.

Το ελληνικό Green Issue ELLE Απριλίου που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα, εκτός από πληροφορίες και συµβουλές για µια πιο «πράσινη» καθηµερινότητα, είναι γεµάτο δυνατές φωνές που μάχονται για το περιβάλλον. Aπό τον Matt Damon, την Pamela Anderson και τους άλλους σταρ του Χόλιγουντ που συµµετέχουν ενεργά στη διάσωση του πλανήτη, µέχρι τον δυναµικό ακτιβιστή Mike Hudema που δεν διστάζει να τα βάλει µε µεγάλες πολυεθνικές, αλλά και τους Έλληνες ακτιβιστές που παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, για όλους το µήνυµα είναι κοινό: ο αγώνας συνεχίζεται µέχρι ο πλανήτης µας να γίνει και πάλι «πράσινος», µέχρι να γίνει και πάλι βιώσιµος για εµάς και τις επερχόµενες γενιές.

Παράλληλα, αναδεικνύει την πράσινη βιομηχανία της μόδας μέσα από eco-friendly fashion brands που αξιοποιούν οργανικά και ανακυκλωμένα υλικά, beauty brands που σέβονται την φύση και την επιδερμίδα μας, οδηγούς για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και τον τρόπο που καταναλώνουμε. «Αυτή η παγκόσμια ενέργεια είναι πιστή στην υπόσχεση του ELLE τα τελευταία 75 χρόνια να παραμένει αφοσιωμένο στις αξίες και το DNA του,  να υποστηρίζει τις γυναίκες καθώς μεταβάλλονται οι κοινωνίες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χάρη στη δύναμη του δικτύου μας, αποστολή μας είναι να υποστηρίζουμε  την επείγουσα ανάγκη για την προστασία του κλίματος με καλή διάθεση και πίστη», σχολιάζει η Constance Benqué, CEO, ELLE International.

Εμείς ετοιμάσαμε το δικό μας αλφαβητάρι με όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις που έχει στον πλανήτη και την καθημερινότητά μας, αλλά και τις δράσεις που οφείλουμε να αναλάβουμε για ένα καλύτερο μέλλον, πιο κοντά στη φύση, τις αληθινές αξίες και σε όλα όσα έχουν τελικά νόημα στη ζωή μας.

Ακολουθήστε τα hashtags #standforearth, #womenforearth, #ELLEgreenissue, #ELLEwomeningreen, #earthday.

 

όπως αγάπη…
…για το περιβάλλον σηµαίνει ότι ενηµερωνόµαστε διαρκώς και υιοθετούµε «πράσινες» συνήθειες στην καθηµερινότητά µας. Το Α στο αλφαβητάρι ενός καταναλωτή µε οικολογική συνείδηση είναι σίγουρα η ανακύκλωση, η οποία δεν περιορίζεται µόνο στα χαρτιά, τις αλουµινένιες και γυάλινες συσκευασίες. Για παράδειγµα, το µαγειρικό λάδι µπορείτε να µην το πετάξετε, αλλά να το δώσετε σε κάποιο σηµείο διαλογής σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει βιοκαύσιµο που είναι λιγότερο ρυπογόνο. Info: revive.gr, τηλ.: 210 2116524. Ενώ το 95% των ρούχων που πετάµε µπορεί να ανακυκλωθεί. Με τη µειωµένη κατανάλωση ρούχων ελαττώνονται η εκποµπή CΟ2, απορριµµάτων και νερού. Εναλλακτικά, ανακυκλώστε τα στους πορτοκαλί κάδους. Αυτά δίνονται σε οργανώσεις ή µεταποιούνται. Info: recycom.gr Όλοι οι τρόποι ανακύκλωσης και οι δοµές που δέχονται έπιπλα, συσκευές, σαπούνια κ.ά.: eoan.gr

όπως βιώσιµη ανάπτυξη
Αποτελεί έναν από τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ ζητώντας από όλες τις χώρες να υιοθετήσουν στρατηγικές (φωτό) -πιο καθαρές µορφές ενέργειας, υπεύθυνη κατανάλωση πόρων κ.ά.- που αναπτύσσουν την οικονοµία και προστατεύουν το περιβάλλον. Ένα από τα πιο πετυχηµένα πλάνα στη µακρινή Γουατεµάλα έδωσε τη δυνατότητα σε κατοίκους µιας προστατευόµενης περιοχής, βόρεια του Αµαζονίου, να ζουν από το δάσος ως µικροπαραγωγοί, εφόσον σέβονται τους κανόνες βιώσιµης ανάπτυξης. Μέσα σε λίγα χρόνια, η αποψίλωση του δάσους µειώθηκε στο 0,4%, τη στιγµή που σε γειτονική περιοχή παρέµεινε στο 30%. Στο fairtrade.gr θα βρείτε προϊόντα διατροφής στηρίζοντας µικροκαλλιεργητές στον κόσµο.

όπως Γενιά Ζ
Είναι οργισµένη, δραστήρια και η πιο συνειδητοποιηµένη σε θέµατα περιβάλλοντος. Από αυτή τη γενιά νέων ηλικίας 8 έως 25 ετών «ξεπήδησε» και η 17χρονη Greta Thunberg, το κορίτσι που έβγαλε χιλιάδες µαθητές στους δρόµους να διαδηλώσουν για λήψη µέτρων κατά της κλιµατικής αλλαγής. Αξίζει να στηρίξουµε την ενέργεια και την περιβαλλοντική εκπαίδευσή τους. Η πρόκληση: Επισκεφτείτε µε φίλους ή τα παιδιά σας το Κέντρο Γαία (gnhm.gr) στην Κηφισιά, το µουσείο Περιβάλλοντος Στυµφαλίας κ.ά.

όπως ∆άση
Η αναδάσωση καθυστερεί τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, όµως, πρέπει να φυτέψουµε 2.223 εκατ. στρέµµατα δέντρων για να απορροφήσουν τα 2/3 των εκποµπών CΟ2 που εκλύονται. Ενδεικτικά, στην Αθήνα, η ιδανική αναλογία πρασίνου είναι 9 m2 ανά κάτοικο, ενώ διαθέτει µόνο 0.96 m2. Και ο συγκεκριµένος δήµος δεν είναι καθόλου φιλικός µε τις εναλλακτικές µορφές ενέργειας.

όπως Εφαρµογές
Κατεβάστε έξυπνα apps και υιοθετήστε µια πιο πράσινη ζωή. Το Good on You έχει έναν κατάλογο µε ηθικά fashion brands. Το My Little Plastic Footprint µας βοηθά να µειώσουµε τη χρήση πλαστικών προτείνοντας πρακτικές λύσεις στην καθηµερινότητά µας. Το hackAIR δείχνει την ατµοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή µας σε πραγµατικό χρόνο. Το Scan4Chem την τοξικότητα ενός προϊόντος που αγοράσαµε. Η πρόκληση: Βοηθήστε στη χαρτογράφηση πρασίνου στην περιοχή σας στο Greenspaces και κάντε τις προτάσεις σας.

όπως Ζωή χωρίς πλαστικό
Κάθε µέρα 1 δις πλαστικά καλαµάκια πετάγονται στον κόσµο. Η αποσύνθεσή τους απαιτεί πάνω από 100 χρόνια και τα καλαµάκια αντιστοιχούν στο 4% όλων των απορριµµάτων που βρίσκουµε στη θάλασσα, µολύνοντας ακτές και απειλώντας τη θαλάσσια ζωή. Τα χρειάζεστε; Η πρόκληση: Προτιµήστε τις καφετέριες που προσφέρουν έκπτωση αν χρησιµοποιήσετε δικό σας ποτήρι αντί για πλαστικό µίας χρήσης. stopotirimou.gr

όπως Ηλιακή ενέργεια
Τη φετινή σχολική χρονιά, διάφορα σχολεία στην Αθήνα, την Κέρκυρα, τα Χανιά και αλλού βρέθηκαν χωρίς θέρµανση για λόγους γραφειοκρατικούς (οικονοµικά προβλήµατα του δήµου κ.ά.). Την ίδια στιγµή, το 18ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης καλύπτει χάρη σε φωτοβολταϊκό στην οροφή του το κόστος του ρεύµατος που καταναλώνεται στον ξενώνα κακοποιηµένων γυναικών του δήµου. Ωστόσο, οι περισσότεροι δήµοι είναι πίσω. Η πρόκληση: Μάθετε πόσο… ηλιακός είναι ο δικός σας δήµος στο iliemou-iliesou.gr της Greenpeace και κάντε τις προτάσεις σας.

όπως Θάλασσα
Η παραλία που θεωρείτε… παρθένα, στην πραγµατικότητα δεν είναι. Μελέτες δείχνουν ότι και στην πιο αποµακρυσµένη ακτή της Ελλάδας υπάρχουν ίχνη µικροπλαστικών, αφού το κύµα και οι βροχές φροντίζουν γι’ αυτό. Σεβασµός στη θάλασσα, λοιπόν, είναι η απουσία µέσων ρύπανσης, η µη χρήση πλαστικών κ.ά. Όµως, σεβασµός στη θάλασσα σηµαίνει και ότι αποφεύγω να κάνω αισθητή την παρουσία µου (π.χ. µε έντονη µουσική) σε προστατευόµενες περιοχές. Η πρόκληση: ∆ιοργανώστε ή συµµετέχετε σε µια πρωτοβουλία καθαρισµού ακτής. Περάστε κάποιες µέρες εθελοντικά µε τη Mom στην Αλόννησο και µάθετε από κοντά για τη µεσογειακή φώκια ή επισκεφτείτε το κέντρο ενηµέρωσης της Αρχέλων (archelon.gr) στη Γλυφάδα.

όπως Ιταλία
Η γειτονική µας χώρα θα γίνει η πρώτη στον κόσµο που θα κάνει υποχρεωτικό το µάθηµα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλα τα δηµόσια σχολεία. Η νέα γενιά θα είναι πιο ευαισθητοποιηµένη για τη βιώσιµη ανάπτυξη. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο µπορεί να γίνει στο πλαίσιο της θεµατικής εβδοµάδας στο γυµνάσιο ή χάρη σε ευαισθητοποιηµένους εκπαιδευτικούς που εντάσσουν στην ώρα του µαθήµατος ύλη για την ανακύκλωση, την προστασία της φύσης κ.ά. (εκπαιδευτικό υλικό διανέµουν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η ΜΚΟ Μπορούµε, οι Πράκτορες του Πλανήτη, η Medasset κ.ά.).

όπως Κ -beauty
Τα προϊόντα οµορφιάς από την Κορέα είναι τάση και σε αυτήν τα star συστατικά είναι τα φυσικά, όπως µπαµπού, λωτός, τζίνσενγκ, ρόδι, πράσινο τσάι. Κάνουν καλό στο δέρµα, σέβονται τον πλανήτη, ενώ οι συνθέσεις δεν περιέχουν χηµικές ουσίες. Στην Ελλάδα θα βρείτε αρκετά brands που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

όπως Λιπαντικά
Το 100% από την ποσότητα λιπαντικών που συγκεντρώνουν τα πρατήρια, τα συνεργεία και οι βιοµηχανίες ανακυκλώνεται, δηλαδή αναβαθµίζεται και χρησιµοποιείται ξανά. Μάλιστα, έχουµε σε αυτό τον τοµέα θετική πρωτιά στην ΕΕ. Στο µέλλον, βέβαια, στόχος είναι να κινούµαστε µε πιο καθαρά αυτοκίνητα (π.χ. ηλιακά).

όπως Μηδέν απόβλητα 
και απορρίµµατα
Οι καλές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουµε: Η πάνινη τσάντα για τις αγορές µας, η χρήση κοµποστοποιητή για τα τρόφιµα (ειδικά σε ξενοδοχεία και εστιατόρια), η ανακύκλωση και η χρήση εναλλακτικών µορφών ενέργειας. Πληροφορίες για την αυτοπαραγωγή ρεύµατος στο σπίτι σας θα βρείτε στο site greenpeace.org/greece.

όπως Νέφος
Σύµφωνα µε έρευνες, χάνουµε 3 χρόνια ζωής εξαιτίας της ρύπανσης, καθώς οι επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύµονες είναι αισθητές. Αποτελέσµατα της έρευνας Cardiovascular Research, 2019 δείχνουν πως αν η ρύπανση µειωθεί, το µέσο προσδόκιµο ζωής παγκοσµίως θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον έναν χρόνο.

όπως Ξηρασία
Αν πάτε στις πανέµορφες Πρέσπες και µιλήσετε µε τους ντόπιους, θα αντιληφθείτε τις επιπτώσεις που έχει η άνοδος της θερµοκρασίας. Τα περίφηµα φασόλια Πρεσπών έχουν εχθρό την κλιµατική αλλαγή, ενώ η στάθµη της λίµνης στην οποία θα περιηγηθείτε έχει κατέβει µερικά µέτρα τις τελευταίες δεκαετίες. Όµως, η ζωή στη λίµνη επηρεάζει τη ζωή στη στεριά που στηρίζεται στα ψάρια και τα φασόλια! Οι επιστήµονες προβλέπουν ερηµοποίηση κατά 30% στην Ελλάδα (ανατολική Πελοπόννησος, ανατολική Στερεά κ.α.) τα επόµενα χρόνια. Στόχος, λοιπόν, να κρατήσουµε την αύξηση της θερµοκρασίας όσο πιο κοντά στον 1,5° C γίνεται. Με τα σηµερινά δεδοµένα, οδηγούµαστε σε αύξηση άνω των 4° C. Η πρόκληση: Χρησιµοποιείτε µέσα µαζικής µεταφοράς για τις µετακινήσεις σας.

όπως Οικοτουρισµός
Τι κάνει το Μπουτάν και είναι η µοναδική χώρα στον κόσµο µε αρνητικό ενεργειακό αποτύπωµα; Το 60% της γης πρέπει να είναι δάσος και αυτό κατοχυρώνεται στο Σύνταγµα της χώρας. Όσοι θέλουν να βιώσουν τον οικοτουρισµό στην καλύτερη µορφή του, εδώ θα ανακαλύψουν πώς ο άνθρωπος συνυπάρχει µε τη φύση. Όπως αναφέρουν οι Richard Hammond και Jeremy Smith, συγγραφείς του βιβλίου Clean Breaks, Ένας Οδηγός για πιο Οικολογικά Ταξίδια, «ο οικοτουρισµός έχει να κάνει µε το πώς θα µειώσουµε το περιβαλλοντικό µας αποτύπωµα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και στον τόπο διαµονής µας, µε έξυπνες επιλογές για τη µετακίνησή µας και τον τόπο που θα µείνουµε». Οι προκλήσεις: 1. Περάστε ένα σ/κ σε µια οικοτουριστική µονάδα ή ένα κατάλυµα µε πιστοποίηση εξοικονόµησης πόρων (eepf.gr). 2. Υπολογίστε πόσο ρυπογόνο θα είναι το επόµενο ταξίδι σας στο gff.global και βρείτε πιο φιλικούς τρόπους µετακίνησης.

όπως «Πράσινο» σπίτι

Τρεις µικρές αλλαγές που θα κάνουν πιο οικολογικό το σπίτι σας: 1. Αντικαταστήστε τα πλαστικά σκεύη φαγητού µε γυάλινα. 2. Χρησιµοποιείτε οδοντόβουρτσα χωρίς πλαστικό και καλλυντικά µε πιο φυσικές συνθέσεις και γυάλινες συσκευασίες ή refill. 3. Αποφύγετε συνθετικά υλικά και για τη διακόσµηση του χώρου σας επιλέξτε φυσικά, π.χ. βιώσιµα έπιπλα ξύλου µε πιστοποιήσεις PEFC και FSC που εγγυώνται ότι δεν υλοτοµείται περισσότερη ξυλεία από όση µπορεί να αναπληρώσει το ίδιο το δάσος. Η πρόκληση: Υπολογίστε το ενεργειακό αποτύπωµα στο σπίτι σας και συζητήστε µε έναν ενεργειακό σύµβουλο για το πώς θα αναβαθµιστεί ενεργειακά. wwf.gr/footprint/

όπως Ρούχα

Η τάση την οποία πέρυσι ασπάστηκαν και τα H&M είναι τα ρούχα µε δέρµα από ίνες φύλλων ανανά και άλλα βιοδιασπώµενα υλικά. Αναζητήστε κοµµάτια vegan (π.χ. από κάνναβη) και θα εκπλαγείτε από την αντοχή τους. Ακόµη, αξιοποιήστε τα ρούχα από δεύτερο χέρι που προωθούν ένα είδος ανακύκλωσης.

όπως Συνειδητοποιηµένος καταναλωτής

Για να γίνουµε κι εµείς, κάνουµε επιλογές λιγότερο ρυπογόνες για το περιβάλλον, αγοράζουµε προϊόντα µε το λιγότερο δυνατόν αποτύπωµα στη φύση (π.χ. χωρίς συσκευασίες), από τον τόπο µας (π.χ. φρέσκα φρούτα και λαχανικά), κοιτάζουµε τις ετικέτες για τυχόν βλαβερά συστατικά κ.ά.

 

όπως Τρόφιµα

Περίπου το 14% της τροφής παγκοσµίως πετιέται. Η οργάνωση «Μπορούµε» καλεί πολίτες, εταιρείες, εστιατόρια, παραγωγούς να φυλάξουµε και να συντηρήσουµε το φαγητό που περίσσεψε από µια εκδήλωση (εταιρική, γιορτή κ.ά.) και να τους ενηµερώσουµε. Αυτοί θα βρουν σε ποια κοινωνική δοµή θα το δώσουν. boroume.gr, τηλ.: 210 3237805.

όπως Υποστηρίξτε…. καλούς σκοπούς!

Ο Αµερικανός youtuber MrBeast ξεκινά το πρότζεκτ #teamtrees µε στόχο να φυτευτούν 20 εκατ. δέντρα. Με 1 δολάριο, ένα νέο δέντρο γεννιέται κάπου στον κόσµο. Μέχρι τώρα έχουν φυτευτεί πάνω από 21 εκατοµµύρια. Info: teamtrees.org. Ακόµα, υπάρχουν µηχανές αναζήτησης που δίνουν µέρος των εσόδων τους σε περιβαλλοντικούς σκοπούς, όπως η Ecosia ή η Lilo.

όπως Φύλαξη

Μια σειρά από οργανώσεις στην Ελλάδα κινήθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ κατά της αδειοδότησης για εγκατάσταση αιολικών σταθµών σε προστατευόµενες περιοχές. Ο λόγος που υπάρχουν αυτές οι ζώνες είναι η φύλαξη της βιοποικιλότητας από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η σηµασία τέτοιων προστατευόµενων περιοχών είναι τεράστια. Ενδεικτικά, η Ολλανδία έχει χτίσει 5 τεχνητά νησιά για να βοηθήσει στην προστασία της άγριας ζωής. Χάρη σε αυτή την κίνηση, τα τελευταία δύο χρόνια 30.000 πουλιά και 100 ποικιλίες φυτών έχουν εισαχθεί πάλι στο οικοσύστηµα.

όπως Χαµηλή τοξικότητα

Η Αυστραλή ακτιβίστρια Alexx Stuart ξεκίνησε το εγχείρηµα Low Tox Life το 2010. Μέσα από πληροφορίες, µας βοηθά να επιλέγουµε σωστά προϊόντα για το σώµα, το σπίτι, αλλά και τρόφιµα. Όλη αυτή η ενηµέρωση που παρέχει στο site της, σε podcasts και στο οµώνυµο βιβλίο της µας βοηθά να γίνουµε συνειδητοποιηµένοι και να αναζητάµε εναλλακτικές. Η πρόκληση: Κατεβάστε την εφαρµογή Map your Meal και δείτε πόσο πράσινο και ηθικό είναι το προϊόν που έχετε στα χέρια σας.

όπως Ψάρια

Στη Μεσόγειο το 85% των ψαριών υπεραλιεύεται, ανάµεσά τους η ζαργάνα, ο κολιός, η τσιπούρα και το σκουµπρί. Για να µη µειώνονται τα είδη, επιλέγουµε ψάρια την κατάλληλη εποχή για καθένα από αυτά. Πληροφορίες στην εκστρατεία της Greenpeace ∆ίκαιη Ψαριά: diktyosou.gr/fish-and-tips/ και 
στο archipelago.gr

όπως Ωκεανοί

Η ΜΚΟ Ocean Conservatory προσπαθεί να βρει συµµάχους µεγάλες εταιρείες (ανάµεσά τους οι H&M, Kering Group, Gap) που δεν χρησιµοποιούν για τις µεταφορές των προϊόντων τους τον Αρκτικό Ωκεανό, όπου λιώνουν οι πάγοι. Βρείτε εταιρείες µε ηθική συνείδηση για τα ρούχα, τα καλλυντικά, τα προϊόντα που χρησιµοποιείτε.

To ELLE Απριλίου The Green Issue κυκλοφορεί στα περίπτερα.

MORE FROM

ELLE GREEN