Τζένη Ιωάννου: «Τα απορρίμματα είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται» #WomenForEarth

H Communications Manager της Healthy Seas και υπεύθυνη για την επικοινωνία του οργανισμού στην Ελλάδα και διεθνώς μιλάει στο ELLE για τα «δίχτυα φαντάσματα» που κρύβονται στους βυθούς των θαλασσών μας.

Elle 22 Απρ. 20
Τζένη Ιωάννου: «Τα απορρίμματα είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται» #WomenForEarth

Ποιος είναι ο σκοπός της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Healthy Seas;

Περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικά εργαλεία χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς κάθε χρόνο, αιχμαλωτίζοντας και σκοτώνοντας εκατομμύρια ζώα. Η Healthy Seas απομακρύνει αυτά τα «δίχτυα φαντάσματα» από το βυθό προκειμένου να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα δίχτυα αποκτούν μια δεύτερη ζωή, αφού μετατρέπονται σε νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, που αποτελεί τη βάση για βιώσιμα προϊόντα όπως μαγιό, αθλητικά είδη, χαλιά, κάλτσες κ.ά.

Οι απλοί πολίτες πως μπορούμε να βοηθήσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες;

Η Healthy Seas αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία που υπογραμμίζει ότι «τα απορρίμματα είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται». Επιλέγοντας προϊόντα που έχουν παραχθεί αξιοποιώντας βιώσιμες πρώτες ύλες, όπως το νήμα ECONYL®, οι καταναλωτές μπορούν να στηρίξουν τη Healthy Seaς και με αυτόν τον τρόπο να διοργανώσουμε περισσότερους θαλάσσιους καθαρισμούς. Επιπλέον, στις μέρες της κοινωνικής δικτύωσης, όλοι μας έχουμε λίγο ως πολύ τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τους γύρω μας και είναι πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε πληροφορίες που βοηθούν ώστε κατανοήσουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα που πλήττουν τον πλανήτη.

Η κυκλική οικονομία, κατά την οποία τα απορρίμματα αποτελούν πόρους για νέες παραγωγικές διαδικασίες μπορεί να γίνει το μυστικό για έναν καλύτερο και πιο καθαρό πλανήτη;

Περίπου 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από το 1950. Από αυτά, μόνο το 9% έχει ανακυκλωθεί και το 12% έχει αποτεφρωθεί. Τα υπόλοιπα έχουν καταλήξει σε χωματερές και στο φυσικό περιβάλλον. Η κυκλική οικονομία ως πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης στηρίζεται στην ιδέα ότι αντί να σπαταλούνται μη ανανεώσιμοι πόροι, μπορούν να αξιοποιούνται τα απορρίμματα.
Τα νέα προϊόντα πρέπει να σχεδιάζονται έχοντας ως αρχή, το τέλος τους. Δηλαδή να έχουν δημιουργηθεί για να επιδιορθώνονται, να επαναχρησιμοποιούνται, να αναπαλαιώνονται ή να ανακυκλώνονται και όχι για να καταλήγουν στα σκουπίδια όταν πλέον δεν είναι χρήσιμα.
Το τρίπτυχο που θα μας οδηγήσει, μέσω της κυκλικής οικονομίας, σε έναν υγιή και καθαρό πλανήτη είναι: Πολιτική- εκπαίδευση- οικολογικό design.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που θα μας ευαισθητοποιήσει όσον αφορά τα “δίχτυα φαντάσματα”;

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, όπως ανέφερα και παραπάνω. Οι εικόνες των ζώων που βρίσκονται μπλεγμένα στα δίχτυα, επίσης. Το έργο της «ευαισθητοποίησης» είναι πολύπλοκο. Υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο, τα ζώα, τον πλανήτη. Υπάρχουν άλλοι που χρειάζεται να συμβεί κάτι στους ίδιους για να ενδιαφερθούν και να ευαισθητοποιηθούν. Πρόσφατες έρευνες παρουσίασαν ότι τα πλαστικά απορρίμματα που βρίσκονται στη θάλασσα αποτελούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό από αλιευτικά εργαλεία. Το πλαστικό δεν εξαφανίζεται, παρά μόνο διασπάται σε μικρά κομματάκια- τα λεγόμενα μικροπλαστικά- που μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στο στομάχι μας.

Τι θα ευχόσασταν για το μέλλον του πλανήτη;

Η ευχή όλων μας νομίζω είναι ένας βιώσιμος πλανήτης που θα συνεχίσει να συντηρεί εμάς και τις υπόλοιπες μορφές ζωής, με ευημερία.

Θα τα καταφέρουμε;

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί άμεση υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα και τη βιοποικιλότητα. Είναι πολλοί οι λόγοι που έχουμε φτάσει ως εδώ, αλλά είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε με τους ίδιους ρυθμούς και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το πώς έχει παραχθεί ένα προϊόν, από τι και τo πού θα καταλήξει (καθώς επίσης και από ποιον). Έχουμε όλα τα μέσα πλέον για να είμαστε ενημερωμένοι και υπεύθυνοι καταναλωτές. Ας τα αξιοποιήσουμε.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT