Menu

Μπορώ να βρω ένα σωστό σύντροφο στο διαδίκτυο;

 Καιρός να κλείσουμε το laptop και να βγούμε έξω... Νέα μελέτη έδειξε πως οι υπηρεσίες των online ραντεβού σπάνια οδηγούν σε μια επιτυχημένη σχέση.
 

 Η κολλητή σας ερωτεύτηκε το σύντροφό της βλέποντας τη φωτογραφία του σε ιστοσελίδα online συναντήσεων, ενώ ο αδερφός σας ετοιμάζεται να παντρευτεί την κοπέλα που γνώρισε μέσω ενός site κοινωνικής δικτύωσης. Το νέο μοντέλο γνωριμιών είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σήμερα, αφού πλέον μία στις πέντε σχέσεις γεννιέται μέσω online ραντεβού. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων θέλησε να μάθει κατά πόσο αυτό το… σπορ μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένα, ρομαντικά ειδύλλια. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες εβδομάδες στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science in the Public Interest και μάλλον ήταν απογοητευτικά για όσους πιστεύουν πως τα βέλη του φτερωτού θεού Έρωτα μπορούν να βρουν το στόχο τους στον ηλεκτρονικό κόσμο του Ίντερνετ.

Online dating
Είναι ένας εύκολος τρόπος να γνωρίζουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους από τον καναπέ μας, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και -κυρίως- της νύχτας. «Με το online dating μπορώ να γνωρίζω πολύ κόσμο, πράγμα που δεν μου προσφέρει ο παραδοσιακός τρόπος. Με πόσα αγόρια μπορώ να πιάσω κουβέντα μέσα σε ένα βράδυ στο μπαρ;» αναρωτιέται η 25χρονη Δήμητρα. Κάτι τέτοιες ατάκες οδήγησαν τους ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη να διερευνήσουν το ρόλο του online dating στις σύγχρονες σχέσεις.
Οι ειδικοί συμβουλεύτηκαν πάνω από τετρακόσιες μελέτες σχετικά με το αντικείμενο, βασιζόμενοι σε στοιχεία δημοφιλών sites, που μετρούν εκατομμύρια μέλη (και τεράστια έσοδα): www.eharmony.com, www.perfectmatch.com και www.chemistry.com. Στο σύνολό της η έρευνα έδειξε πως αυτή «η βιομηχανία των πολλών δισ. δολαρίων» είναι αναμφισβήτητα μια επιτυχημένη και δημοφιλής επιχείρηση, με εγγυημένα αποτελέσματα. Στο σχετικό κείμενο τονίζεται η τεράστια απήχηση τέτοιων sites: Αν και το 2005 μόνο το 3% των Αμερικανών πολιτών δήλωνε πως γνώρισε το ταίρι του με τη βοήθεια του διαδικτύου, το 2009 το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 22%! Ωστόσο, ο Χάρι Ράις, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, αναφέρει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως το online dating εγγυάται την τέλεια σχέση. Μπορεί στο μέλλον να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των σχετικών sites, αλλά ακόμη τίποτε δεν υπόσχεται στο χρήστη πως συμπληρώνοντας μία φόρμα με τα ενδιαφέροντα και τα γούστα του θα βρει το άλλο του μισό». Και συνεχίζει: «Τα στοιχεία κάθε ατόμου βρίσκονται εκεί, στην οθόνη του υπολογιστή, και κάποιες φορές συνοδεύονται από ένα ολιγόλεπτο βίντεο. Δεν υπάρχει μυστήριο, τίποτε να ανακαλύψεις. Τα πάντα δίνονται στο πιάτο. Με αυτόν τον τρόπο χάνεται η μαγεία των πρώτων ραντεβού, η διαδικασία που ο ένας γνωρίζει τον άλλο μέσα από ρομαντικά δείπνα και συζητήσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Από την άλλη, ένα ξερό προφίλ στη λευκή οθόνη του υπολογιστή δεν σημαίνει τίποτα και δεν μπορεί να ασκήσει καμία γοητεία πάνω στον άλλον. Το γεγονός πως δύο άνθρωποι αγαπούν το τένις ή τους άρεσε Το Κορίτσι με το Τατουάζ δεν σημαίνει πως θα τα βρουν και στα ερωτικά. Αναμφισβήτητα, η επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο είναι ο ιδανικός τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος αν υπάρχει ερωτική χημεία. Το να επιλέγεις ερωτικό σύντροφο δεν είναι το ίδιο με το να αγοράζεις ένα καινούριο τζην».
 

Κι αν πετύχει;
Σίγουρα, ο έρωτας δεν έχει καμία σχέση με τη μανία να εντοπίσεις τον «κύριο Τέλειο», ούτε με την αγωνία πως πρέπει απαραίτητα να βρεις σύντροφο, επειδή είσαι το μόνο κορίτσι της παρέας χωρίς φίλο. Η αγάπη έρχεται φυσικά, με το χρόνο, μέσα από την εξερεύνηση και την οικειότητα, λένε οι ψυχολόγοι. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει πως το διαδίκτυο προσφέρει απίστευτες δυνατότητες επιλογής σε γυναίκες που δεν έχουν μεγάλο κοινωνικό κύκλο, δεν διαθέτουν αρκετό ελεύθερο χρόνο ή την οικονομική άνεση να βγαίνουν συχνά και να γνωρίζουν κόσμο. Όπως όλα σε αυτήν τη ζωή, έτσι και οι υπηρεσίες των online ραντεβού μπορούν να έχουν τη θετική και την αρνητική τους όψη. Για άλλη μια φορά το μπαλάκι βρίσκεται στον τρόπο που ο καθένας μας χειρίζεται την τεχνολογία. Ρωτήστε και τη Δώρα, που γνώρισε τον Γιάννη μέσα από ιστοσελίδες online συναντήσεων και ήδη κάνει πρόβα νυφικού…