Menu

Δεντρολίβανο: Κρύβει το μυστικό για καλή μνήμη;

 Νέα βρετανική μελέτη έδειξε πως μια ουσία στο άρωμα του δεντρολίβανου ίσως επηρεάζει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες, βοηθώντας μας να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
 

 Κάθε πρωί ξυπνάτε κουρασμένοι και δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Στη μέση της ημέρας ξαφνικά αισθάνεστε το μυαλό σας να θολώνει; Δεν έχετε τη δύναμη να πάρετε μια απόφαση; Τι θα λέγατε να μυρίσετε λίγο δεντρολίβανο; Νέα έρευνα σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας έδειξε πως ένα συστατικό που περιέχει το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να μας βοηθήσει τόσο σε πνευματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Therapeutic Advances in Pharmacology.

Με τη βοήθεια της φύσης
Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμη περισσότερα έχουν ειπωθεί για την ευεργετική δράση του αρώματος του δεντρολίβανου: Κάποιοι ισχυρίζονται πως λειτουργεί ως τέλειο απωθητικό για γάτες (!), ενώ άλλοι λένε πως λίγες σταγόνες σε νερό που βράζει κάνουν θαύματα σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, αλλά και σε διάφορες μορφές κυκλοφορικής συμφόρησης. Από την άλλη, η σχέση ανάμεσα στο δεντρολίβανο και τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών έχει διαπιστωθεί με κλινικές μελέτες εδώ και καιρό.
Ο θεραπευτικός κήπος της φύσης φαίνεται πως προσφέρει στους ειδικούς αμέτρητες επιλογές, αλλά και δύσκολους γρίφους. Ο δρ. Μαρκ Μος, διδάκτωρ στο Κέντρο Ερευνών Εγκεφάλου, Απόδοσης και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια στο Νιούκαστλ της Αγγλίας εξετάζει τις ιδιότητες των αρωμάτων διαφόρων βοτάνων εδώ και δέκα χρόνια. Ο επικεφαλής της νέας έρευνας ανακάλυψε πως, μετά την έκθεση μιας ομάδας ατόμων στο άρωμα του συγκεκριμένου βοτάνου, εντοπίστηκε στο αίμα τους η 1,8-κινεόλη. Πρόκειται για ουσία που υπάρχει στο έλαιο δεντρολίβανου και φαίνεται πως ενισχύει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες, βελτιώνοντας τη μνήμη και την ικανότητα προσοχής και εγρήγορσης.

Τι έδειξαν τα πειράματα
Στις δοκιμές έλαβαν μέρος είκοσι εθελοντές, οι οποίοι εκτέθηκαν από 4 έως 10΄ στο ευχάριστο άρωμα του δεντρολίβανου. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μια σειρά τεστ αξιολόγησης των γνωστικών τους ικανοτήτων και της διάθεσής τους. Οι εθελοντές είδαν τις νοητικές τους ικανότητες να βελτιώνονται, ενώ η ψυχολογία τους άλλαξε προς το καλύτερο. Ωστόσο, η έκπληξη για τους επιστήμονες ήρθε όταν πήραν στα χέρια τους τα αποτελέσματα ανάλυσης του αίματος των εθελοντών και είδαν ότι το συγκεκριμένο συστατικό του δεντρολίβανου πέρασε μέσω της μύτης στο πλάσμα του αίματος. Όπως εξήγησε ο δρ. Μος, «γνωρίζαμε ότι η 1,8-κινεόλη περιέχεται στο δεντρολίβανο, αλλά δεν είχε αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι μπορεί να εισχωρήσει με τόση δύναμη στον οργανισμό. Πιστεύουμε πως το άρωμά του μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικό φάρμακο, αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να βρούμε τον ακριβή μηχανισμό δράσης του». Ο ίδιος και η ομάδα του θέλουν να δουν αν η ουσία αυτή μπορεί μέσω της τροφής να εισέλθει στο γαστρεντερικό σύστημα και να περάσει στο αίμα, οδηγώντας σε παρόμοια θεαματικά αποτελέσματα.
Για τον Άγγλο ειδικό, «τα φυτά είναι πολυσύνθετοι οργανισμοί και περιέχουν πολλά διαφορετικά ενεργά συστατικά, τα οποία διαφέρουν σε συγκέντρωση από φυτό σε φυτό. Οι γνώσεις μας σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των αρωμάτων και των εκχυλισμάτων των φυτών θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων». Ίσως μάλιστα τα σχετικά ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας σύγχρονης μάστιγας: Όπως αναφέρει σχετικά ο δρ. Ικάι Ορχάν από το Τμήμα Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, «η ένωση 1,8-κινεόλη υπάρχει σε πολλά αιθέρια έλαια και, όπως έχει αποδειχθεί, έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη δράση της ακετυλοχολινεστεράσης, ενζύμου που παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της νόσου  Αλτσχάιμερ». Όπως και να 'χει, ο χρόνος θα δείξει. Απ' ό,τι φαίνεται η φύση έχει πολλά καλά κρυμμένα μυστικά, που ακόμη ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ