Menu

Δημιουργήστε ένα ντόμινο θετικών αλλαγών στη ζωή σας

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ακόμη και μια μικρή διαφοροποίηση στον τρόπο ζωής μας, αν, για παράδειγμα, περιορίσουμε το χρόνο που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση, είναι ικανή να οδηγήσει σε πολλές θετικές αλλαγές.

Μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να ανατρέψει τη διαδεδομένη άποψη σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν πως, εκτός από τη μεγάλη ικανότητα προσαρμογής μας, η εγκατάλειψη ακόμα και μίας μόνο κακής συνήθειας αρκεί για να προκαλέσει ντόμινο θετικών αλλαγών στη ζωή μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν ανέφεραν πως η ελάττωση του χρόνου που καθόμαστε κολλημένοι στον καναπέ παρακολουθώντας τηλεόραση μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και κορεσμένων λιπαρών. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση των περιττών κιλών (σε περίπτωση που διαθέτουμε) και κατ' επέκταση σε βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής μας υγείας. Το παραπάνω συμβαίνει ακριβώς επειδή πολλές από τις συμπεριφορές και τις συνήθειές μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι ειδικοί επέλεξαν 204 ενήλικες (από 21 έως και 60 ετών) που ακολουθούσαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Τους ζητήθηκε λοιπόν να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τη φυσική δραστηριότητα, καθώς και να μειώσουν τις ώρες που περνούσαν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή την τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που διήρκεσε η πρώτη φάση της μελέτης, οι συμμετέχοντας έστελναν ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα σε ένα σύστημα που επιτελούσε τη λειτουργία ενός ψηφιακού προπονητή. Όσοι ολοκλήρωναν την αποστολή τους με απόλυτη επιτυχία κέρδιζαν 175 δολάρια το μήνα. Αργότερα τους ζητήθηκε να συνεχίσουν να παρέχουν αντίστοιχες πληροφορίες για το επόμενο εξάμηνο, όχι όμως σε καθημερινή βάση. Για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λάμβαναν από 30 έως και 80 δολάρια το μήνα. Έπειτα ήταν ελεύθεροι να πράξουν κατά βούληση.

«Τους ευχηθήκαμε να διατηρήσουν αυτές τις υγιεινές συνήθειες, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, αφού δεν θα πληρώνονταν πλέον» ανέφερε η δρ Μπόνι Σπρινγκ, υπεύθυνη της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και μη αναμενόμενα: οι εθελοντές, παρότι δεν είχαν οικονομικό κίνητρο, εξακολούθησαν να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, να γυμνάζονται τακτικά και να μην περνούν αρκετές ώρες στον καναπέ του σπιτιού τους. Πολλοί από αυτούς, δε, προχώρησαν σε ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές, αφού οι προηγούμενες τους είχαν χαρίσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. «Διαπιστώσαμε πως οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλα βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα να διατηρούν αυτό που έχουν καταφέρει μέχρι τότε» παρατηρεί η δρ Σπρινγκ.
Μια αλλαγή, λοιπόν, ακόμα και μικρή, ακολουθείται από μια άλλη μεγαλύτερη. Το μόνο που χρειάζεται βέβαια είναι να γίνει  η αρχή!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ