Επιστήμη: Πότε το στρες μάς κάνει καλό;

Σύμφωνα με μελέτες, το άγχος έχει συνέπειες στη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι μερικές φορές, όταν το βιώνουμε σε μικρές δόσεις, μπορεί να αποδειχτεί σύμμαχός μας.

Elle 08 Οκτ. 12
Επιστήμη: Πότε το στρες μάς κάνει καλό;

Όλοι ξέρουμε πως το στρες μπορεί να μας βλάψει, να μας οδηγήσει ακόμη και στην κατάθλιψη, ή να μας προκαλέσει παθολογικά προβλήματα. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως και η απόλυτη ψυχραιμία μπορεί να μας κάνει κακό.

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες λοιπόν, οι μικρές δόσεις άγχους έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας, καθώς συμβάλλουν στην υψηλή πνευματική απόδοση και αντοχή, στην επούλωση πληγών, ακόμη και στην ταχύτερη ανάρρωση.

Πώς λειτουργούν όμως οι μηχανισμοί του στρες και ποια από τις εκδοχές του μας κάνει καλό; Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δοκιμασία, όταν καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε κάτι ή θέλουμε πολύ να ξεχωρίσουμε σε κάποιον τομέα, ακόμη και όταν έχουμε κλείσει ραντεβού για μια νέα δουλειά, τότε το σώμα μας πλημμυρίζει με ορμόνες του στρες (νοραδρεναλίνη, αδρεναλίνη, κορτιζόλη). Έτσι, λοιπόν, αυξάνεται η ροή του αίματος, ανεβαίνουν οι σφυγμοί και όλα αυτά γίνονται για να βοηθήσουν τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στο δύσκολο καθήκον. Αν εκείνη τη στιγμή δεν μας καταβάλουν ή δεν μας τρομάξουν όλα τα παραπάνω, το στρες μας είναι παραγωγικό και συνεπώς ωφέλιμο.

Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι το στρες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί ασπίδα κατά των λοιμώξεων. Όταν μάλιστα οι τρεις βασικές ορμόνες του εκρήγνυνται σε μικρές ποσότητες και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή μας.

Ενδεικτικό είναι το πείραμα που έκανε η Κέιτ Χάις, ψυχολόγος από το Τορόντο του Καναδά. Η ίδια ζήτησε από μια ομάδα ατόμων να φανταστεί μια «κλίμακα άγχους», με την πρώτη βαθμίδα να υποδηλώνει την απόλυτη ηρεμία και την τελευταία -τη δέκατη- το υπέρτατο στρες. Έπειτα τους ζήτησε να θυμηθούν μια περίπτωση που σημείωσαν υψηλή απόδοση στο παρελθόν και να αναφέρουν τα επίπεδα του στρες τους εκείνη τη στιγμή. Οι περισσότεροι απάντησαν πως το άγχος τους κυμαινόταν μεταξύ 4 και 6, αποδεικνύοντας πως οι μικρές δόσεις του μπορούν πράγματι να μας βοηθήσουν. Αρκεί βέβαια να μην το παρακάνουμε.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: