Έρευνα: Γιατί οι άσχημες ειδήσεις επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το γυναικείο φύλο στρεσάρεται πολύ όταν διαβάζει ή ακούει δυσάρεστα νέα, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει στην περίπτωση των αντρών. Η απάντηση στην παραπάνω διαπίστωση έχει τις ρίζες της στο αρχέγονο παρελθόν.

Elle 22 Οκτ. 12
Έρευνα: Γιατί οι άσχημες ειδήσεις επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες;

Τελευταία μας βομβαρδίζουν ειδήσεις σχετικά με σκληρά περιστατικά και άσχημα γεγονότα, που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά, οι γυναίκες φαίνεται πως επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τέτοιου είδους δημοσιεύματα απ' ό,τι οι άντρες.

Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε ύστερα από πείραμα, για τις ανάγκες του οποίου επιστρατεύτηκαν δύο ομάδες ατόμων, οι οποίες απαρτίζονταν τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες. Οι ειδικοί συγκέντρωσαν αποκόμματα εφημερίδων, εκ των οποίων ορισμένα αφορούσαν ουδέτερα περιστατικά, όπως τα εγκαίνια ενός πάρκου ή η πρεμιέρα μιας ταινίας, ενώ τα υπόλοιπα αρνητικές ειδήσεις (π.χ. ατυχήματα, δολοφονίες κ.ά.).

Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν τα δυσοίωνα άρθρα, ενώ στη δεύτερη τα ψυχαγωγικά. Αφού πρώτα τα διάβασαν όλοι, στη συνέχεια συμπλήρωσαν μια σειρά από ερωτηματολόγια αξιολόγησης του στρες. Εκτός αυτού, πριν, κατά τη διάρκεια και έπειτα από την ανάγνωση των ειδήσεων, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις της κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες.

«Παρότι την πρώτη φορά που οι γυναίκες διάβαζαν μια δυσάρεστη ή σκληρή ιστορία, τα επίπεδα του στρες τους δεν φαίνονταν να επηρεάζονται, στις αντίστοιχες ειδήσεις που ακολουθούσαν οι αντιδράσεις τους γίνονταν όλο και πιο έντονες» επισήμανε η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρί-Φρανς Μαρίν, υποψήφια διδάκτωρ νευροεπιστημών, η οποία ανέφερε ότι κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη στην περίπτωση των ψύχραιμων αρσενικών.

Στο δεύτερο στάδιο της δοκιμασίας, ζητήθηκε από τους εθελοντές να φέρουν εις πέρας μερικές εύκολες δοκιμασίες που σχετίζονταν με τη μνήμη και τη νοημοσύνη, ενώ την επόμενη ημέρα συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί για να συζητήσουν σχετικά με όλα όσα είχαν διαβάσει την προηγούμενη.

Από τις παραπάνω διαδικασίες, οι μελετητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που είχαν διαβάσει τα άσχημα δημοσιεύματα εμφάνισαν περισσότερο στρες από αυτές που ξεφύλλισαν τις ουδέτερες ή ευχάριστες ειδήσεις, ενώ κάτι τέτοιο δεν σημειώθηκε μεταξύ των αντρών. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το γυναικείο φύλο όχι μόνο επηρεάζεται τη στιγμή που έρχεται αντιμέτωπο με ένα σκληρό ή δυσοίωνο κείμενο, αλλά το περιεχόμενό του εντυπώνεται στη μνήμη του και μπορεί να το ανασύρει με κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και αν έχουν περάσει αρκετές μέρες.

Πώς εξηγείται όμως το παραπάνω; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εντονότερη αντίδραση των γυναικών αποτελεί έμφυτο χαρακτηριστικό τους. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε προκειμένου οι ίδιες να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τα παιδιά τους από δυνητικούς κινδύνους.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: