Έρευνα: Γιατί μας παχαίνει το ξυπνητήρι;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το βιολογικό μας ρολόι αντιστέκεται στο αντίστοιχο κοινωνικό, στις αυξημένες υποχρεώσεις δηλαδή που μας κρατούν μακριά από το κρεβάτι μας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να αισθανόμαστε διαρκώς κουρασμένοι, να παίρνουμε βάρος αλλά και να κάνουμε κατάχρηση στο κάπνισμα, την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Όλα τα παραπάνω διαταράσσουν την ψυχική μας υγεία.

Elle 23 Μαΐ. 12
Έρευνα: Γιατί μας παχαίνει το ξυπνητήρι;

Μια πρόσφατη γερμανική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, με επικεφαλής τον βιολόγο Τιλ Ρένεμπεργκ του Πανεπιστημίου του Μονάχου, έρχεται να δικαιώσει όλους όσοι μισούμε το ξυπνητήρι μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι λιγότερες ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση σε σχέση με εκείνες που πράγματι έχει ανάγκη ο οργανισμός μας διαταράσσουν το φυσιολογικό ρυθμό του και ανεβάζουν το δείκτη της ζυγαριάς μας. Παράλληλα, μας χαλούν τη διάθεση.

Το παραπάνω φαινόμενο ονομάζεται «κοινωνικό τζετ λαγκ» και προκύπτει όπως και το τζετ λαγκ. Είναι γνωστό πως το βιολογικό ρολόι μας αποσυντονίζεται έπειτα από υπερατλαντικά ταξίδια. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και όταν μέσα στην εβδομάδα σηκωνόμαστε εσπευσμένα από το κρεβάτι, τα Σαββατοκύριακα ξυπνάμε πιο αργά και τη Δευτέρα επανερχόμαστε στην «τρομοκρατία του ξυπνητηριού».

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, το οποίο «κουρδίζεται» από τον ίδιο του τον οργανισμό. Σε αυτό μας βοηθά η εναλλαγή ημέρας και νύχτας: ξυπνάμε με το φως του ήλιου και κοιμόμαστε με το φεγγάρι να μεσουρανεί. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, που οφείλει να πηγαίνει συγκεκριμένη ώρα στη δουλειά και να κοιμάται όσο και εάν προλαβαίνει.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις του κοινωνικού τζετ λαγκ σε άτομα ηλικίας 16 έως 65 χρόνων. Τα συμπεράσματά τους είναι ενδεικτικά: η έλλειψη ύπνου ενοχοποιείται για αύξηση του βάρους, ιδιαίτερα των ανθρώπων που είχαν ήδη μερικά κιλά παραπάνω, ενώ ακόμα θεωρείται υπεύθυνη για την αύξηση του καπνίσματος, καθώς επίσης και της κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ.

«Αυτό το σύνδρομο, στο οποίο δεν είχε δοθεί μέχρι πρότινος η απαιτούμενη προσοχή, είναι χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι φρενήρεις. Το να χρησιμοποιούμε ξυπνητήρι προκειμένου να σηκωθούμε είναι μια σχετικά πρόσφατη συνήθεια, που αποδεικνύει πως δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά (διαφορετικά θα ξυπνούσαμε από μόνοι μας) και γι΄ αυτό άλλωστε είμαστε διαρκώς κουρασμένοι. Ωστόσο, ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος δεν αποτελεί χάσιμο χρόνου. Αντιθέτως, εγγυάται καλύτερη απόδοση στην εργασία μας και περισσότερη όρεξη να συναντηθούμε με τους φίλους μας και την οικογένειά μας τον ελεύθερο χρόνο μας» τονίζει ο Τιλ Ρένεμπεργκ. Ο ίδιος μάλιστα μας συστήνει να κοιμόμαστε τουλάχιστον έξι ώρες καθημερινά και να μην το παρακάνουμε τα Σαββατοκύριακα. Για μεγαλύτερη ενέργεια, καλύτερη ψυχική διάθεση και για… πιο αδύνατη μέση.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: