Έρευνα: Γιατί το πρωινό ξύπνημα μας κάνει ευτυχισμένους;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, όσοι σηκώνονται από το κρεβάτι πριν το μεσημέρι είναι πιο χαρούμενοι, αφού προσαρμόζονται πιο εύκολα και μένουν συνεπείς στο καθημερινό τους χρονοδιάγραμμα. Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια για τους βραδινούς τύπους.

Elle 18 Ιουν. 12
Έρευνα: Γιατί το πρωινό ξύπνημα μας κάνει ευτυχισμένους;

Πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή, πιο ευτυχισμένοι και σε γενικές γραμμές πιο υγιείς είναι οι άνθρωποι που εντάσσονται στην κατηγορία του κορυδαλλού και όχι της κουκουβάγιας. Αυτοί δηλαδή που όχι μόνο ξυπνούν νωρίς το πρωί, αλλά επίσης λειτουργούν καλύτερα με το φως της ημέρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, οι πρωινοί τύποι μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Επιπλέον, είναι πιο αποδοτικοί, πάντα σε ετοιμότητα αλλά και ήρεμοι, ενώ είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα νυχτοπούλια, δηλαδή όλοι όσοι σηκώνονται από το κρεβάτι τους μετά τις έντεκα και επιθυμούν να δουλεύουν από το απόγευμα και έπειτα. Αυτοί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο επιρρεπείς στο λεγόμενο κοινωνικό τζετ λαγκ, καθώς το βιολογικό τους ρολόι συχνά δεν συγχρονίζεται με τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Το παραπάνω προέκυψε έπειτα από τις απαντήσεις που έδωσαν 735 εθελοντές. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ακόμη πως όσο πιο νωρίς ξυπνά κάποιος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνει θετικές σκέψεις, να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη ζωή, καθώς επίσης και να επιτυγχάνει τους στόχους του. Ακόμη και αν οι περισσότεροι έφηβοι εντάσσονται στην κατηγορία της κουκουβάγιας, αυτό φαίνεται πως αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια, τονίζουν οι ερευνητές.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως η φράση «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» είναι πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT