Έρευνα: Η κλασική λογοτεχνία μάς κάνει πιο έξυπνους

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, έργα σπουδαίων συγγραφέων και ποιητών, όπως ο Σαίξπηρ και ο Έλιοτ, ακονίζουν το μυαλό μας, αφού έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Elle 21 Ιαν. 13
Έρευνα: Η κλασική λογοτεχνία μάς κάνει πιο έξυπνους
Ένα καλό βιβλίο σίγουρα προσφέρει πολλά: γνώσεις, εικόνες, ενώ μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ίδια τη ζωή. Αυτό το γνωρίζαμε. Ωστόσο, τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο για να εντάξουμε το διάβασμα στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ στη Βρετανία, η κλασική λογοτεχνία και η ποίηση μπορούν να… γυμνάσουν το μυαλό μας, να βελτιώσουν τη μνήμη, αλλά και να μας κάνουν πιο έξυπνους. Πώς γίνεται αυτό;

Οι ειδικοί υπέβαλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία μια ομάδα εθελοντών την ώρα που διάβαζαν αποσπάσματα από ορισμένα εμβληματικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (ανάμεσά τους και θεατρικά του Σαίξπηρ). Στη συνέχεια τους έδωσαν τα ίδια κείμενα σε σύγχρονη απόδοση και κατέγραψαν πάλι την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Αυτό που παρατήρησαν είναι ενδεικτικό: η απαιτητική πρόζα και ο περίτεχνος, συχνά περίπλοκος ποιητικός λόγος, επιτάχυναν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη, ωστόσο, με την πιο απλοϊκή μοντέρνα γλώσσα. Οι επιστήμονες, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που οι αναγνώστες συναντούσαν στο κείμενο μια λιγότερο συνηθισμένη λέξη, μια πρωτότυπη έκφραση, καθώς και κάποια πιο δύσκολα σημεία σε επίπεδο πλοκής, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους ανέπτυσσαν μεγάλη κινητικότητα. 
 

Στην περίπτωση της ποίησης, δε, παρατηρήθηκε ακόμα πιο έντονη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο, περιοχή που σχετίζεται με τη λεγόμενη αυτοβιογραφική μνήμη. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο αναγνώστης ανακαλεί μνήμες που αφορούν προσωπικά βιώματα με αφορμή όσα διαβάζει. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα βιβλία μπορεί τελικά να είναι πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι τα αντίστοιχα εγχειρίδια αυτοβοήθειας. Όπως εξηγεί ο ερευνητής Φίλιπ Ντέιβις, «η παρούσα μελέτη δείχνει πως τα αριστουργηματικά λογοτεχνικά έργα μπορούν να γεννήσουν συλλογισμούς, να διαμορφώσουν τον τρόπο σκέψης και να δημιουργήσουν συνδέσμους ανάμεσα σε βιώματα και εμπειρίες, σε άτομα όλων των ηλικιών».
 
 
 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: