Menu

Έρευνα: Η ονειροπόληση ενισχύει τη δημιουργικότητα

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το να αφήνουμε το μυαλό μας ελεύθερο να ταξιδεύει σε πράγματα που μας ευχαριστούν ή που θα μπορούσαν να μας κάνουν ευτυχισμένους δεν βελτιώνει μόνο την ψυχική μας διάθεση αλλά μας βοηθά επίσης να βρίσκουμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.

Οι αυξημένες υποχρεώσεις δεν σας επιτρέπουν να πάρετε ανάσα; Τα deadlines σάς κυνηγούν με αποτέλεσμα να νιώθετε πως έχετε χαθεί κάπου στη… μετάφραση; Αν το μυαλό σας κόλλησε και είναι αδύνατο να ανταποκριθείτε ακόμα και στο πιο απλό καθήκον, αφήστε τα όλα για λίγο στην άκρη και ονειρευτείτε! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η έμπνευση δεν έρχεται με το να κάνουμε απλώς ένα διάλειμμα για να αδειάσουμε το νου μας από τις σκοτούρες. Αντίθετα, φαίνεται πως πυροδοτείται όταν αφήνουμε το περιθώριο στον εαυτό μας να ταξιδέψει με το μυαλό.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, με επικεφαλής τους ψυχολόγους Τζόναθαν Σούλερ και Μπέντζαμιν Μπερντ, ανέθεσαν σε 145 φοιτητές δύο τεστ «ασυνήθιστων χρήσεων», όπως τα χαρακτήρισαν. Οι συμμετέχοντες είχαν 2 λεπτά στη διάθεσή τους προκειμένου να καταγράψουν όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανές χρήσεις καθημερινών αντικειμένων, όπως κρεμάστρες, οδοντογλυφίδες και τούβλα.

Με το πέρας της παραπάνω διαδικασίας και πριν από την έναρξη του επόμενου τεστ, μεσολάβησε ένα διάστημα 12 λεπτών. Κατά τη διάρκειά του κάποιοι φοιτητές ξεκουράστηκαν, άλλοι χρειάστηκε να ανταποκριθούν σε μια δύσκολη δραστηριότητα απομνημόνευσης, τα μέλη μιας τρίτης ομάδας συμμετείχαν σε μια εύκολη, ψυχαγωγική δράση που ενίσχυε την ονειροπόληση, ενώ η τελευταία ομάδα δεν έκανε καν διάλειμμα.

Έπειτα, ακολούθησε ένας δεύτερος γύρος, στο πλαίσιο του οποίου δόθηκαν στους φοιτητές τέσσερα τεστ, από τα οποία τα δύο είχαν εκτελεστεί νωρίτερα. Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: όσοι από τους εθελοντές είχαν προηγουμένως καταπιαστεί με τη διασκεδαστική δραστηριότητα εμφάνισαν κατά 41% καλύτερη επίδοση σε σχέση με την πρώτη δοκιμασία, ενώ οι υπόλοιποι δεν σημείωσαν καμία πρόοδο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως βελτίωση παρατηρήθηκε στα τεστ που επαναλήφθηκαν και όχι σε αυτά που έγιναν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερντ, «τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η ονειροπόληση συνέβαλε μόνο στην επίλυση των προβλημάτων που οι συμμετέχοντες είχαν ήδη επεξεργαστεί νοητικά, ενώ δεν οδήγησε σε γενικότερη ενίσχυση της δημιουργικής ικανότητας για την εξεύρεση λύσεων σε διάφορα ζητήματα».

Η συγκεκριμένη έρευνα, μέρος της οποίας φιλοξενήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Natura -στο σύνολό της θα δημοσιευτεί σύντομα στην επιθεώρηση Psychological Science- μας οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: όσα και αν έχουμε στο μυαλό μας, όσες υποχρεώσεις και αν μας κυνηγούν, η ονειροπόληση μόνο χάσιμο χρόνου δεν είναι. Ας βάλουμε λοιπόν στη σκέψη μας πρώτα όλα τα πράγματα που φαντάζουν ωραία, ιδανικά, και έπειτα ας πέσουμε ξανά με τα μούτρα στη δουλειά.

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ