Έρευνα: Η τεχνολογία επιβαρύνει την ψυχολογία μας;

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα, τουλάχιστον δύο στους τρεις υπαλλήλους εξακολουθούν να εργάζονται και στο σπίτι μετά τη δουλειά ή και κατά τη διαδρομή της επιστροφής σε αυτό. Χρησιμοποιούν, λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό laptops, smartphones και tablets. Οι συσκευές αυτές μπορεί να διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή τους, αλλά η αλόγιστη χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία.

Elle 21 Ιουν. 12
Έρευνα: Η τεχνολογία επιβαρύνει την ψυχολογία μας;

Τα άλματα της τεχνολογίας έχουν συμβάλει κατά πολύ στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, ωστόσο πίσω από αυτά συχνά κρύβονται παγίδες που βάζουν τρικλοποδιά στην ψυχική μας διάθεση αλλά και τη σωματική μας υγεία. Τη σημερινή εποχή, η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει laptop, smartophone ή tablet. Εκτός όμως από τις διασκεδαστικές εφαρμογές, οι παραπάνω συσκευές συχνά χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία εργασίας. Από εδώ ακριβώς ξεκινά το πρόβλημα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που διεξήγαγε η Εταιρεία Φυσικοθεραπείας (CSP) της Βρετανίας, οι υπάλληλοι γραφείου έχουν γίνει πλέον «σκλάβοι της οθόνης», ενώ συχνά δουλεύουν στη διαδρομή προς το σπίτι τους ή και ακόμα και όταν φτάσουν σε αυτό.
Τα συμπεράσματα των ειδικών προέκυψαν από τις απαντήσεις περισσοτέρων από 2.000 εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν οι δύο στους τρεις δήλωσαν ότι δουλεύουν τουλάχιστον δύο ώρες μπροστά σε μία οθόνη, εκτός του συμβατικού ωραρίου εργασίας τους. Οι πιο πολλοί υποστήριξαν ότι κάνουν κάτι τέτοιο λόγω εργασιακού φόρτου, ενώ κάποιοι ανέφεραν πως με αυτό τον τρόπο καταπολεμούν το στρες. Όπως φάνηκε επίσης, η διαρκής ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή υπερέβαινε κατά μέσο όρο τις έξι ώρες την ημέρα.

Η CSP τόνισε πως η υπερβολική χρήση του PC και -ακόμη περισσότερο- των φορητών συσκευών έχει συχνά αποτέλεσμα την κακή στάση του σώματος. Είναι επίσης η κύρια αιτία για την ύπαρξη πόνων στη μέση ή τον αυχένα. Όσοι λοιπόν συνηθίζουν να πληκτρολογούν στο smartphone, στο tablet ή στο notebook ενώ μετακινούνται με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, είναι πιθανότερο να κάθονται με λάθος τρόπο και να εμφανίζουν αντίστοιχες ενοχλήσεις.

«Τα ευρήματα είναι πολύ ανησυχητικά, αφού ως φυσικοθεραπευτές διαπιστώνουμε καθημερινά τις συνέπειες που έχει η κακή στάση του σώματος και οι λανθασμένες πρακτικές κατά την εργασία» δήλωσε η επικεφαλής της CSP δρ Ελένα Τζόνσον και συνέχισε: «Αν και δεν είναι κακή ιδέα να παίρνει κάποιος λίγη δουλειά στο σπίτι, όταν κάτι τέτοιο μετατρέπεται σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, π.χ. στον αυχένα ή τη μέση, αλλά και σε νοσήματα που σχετίζονται με το στρες».

Τι προτείνουν, λοιπόν, οι ειδικοί; Να φροντίζουμε να βρίσκουμε πάντα χρόνο για να χαλαρώνουμε, να μη σκύβουμε την ώρα που γράφουμε, να προτιμούμε τα ανατομικά καθίσματα, να περιοριζόμαστε στη στοιχειώδη χρήση των φορητών συσκευών, τις οποίες δεν πρέπει να μετατρέπουμε σε εργαλεία εργασίας, και τέλος να αποφεύγουμε τη δουλειά στο σπίτι.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT