Έρευνα: Είμαστε ρατσιστές… εκ γενετής;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι φυλετικές προκαταλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες στο μυαλό μας. Πολλές φορές, μάλιστα, ακόμη και ένας υπέρμαχος της ισότητας καταλήγει να συμπεριφέρεται ρατσιστικά χωρίς καν να το συνειδητοποιεί.

Elle 28 Ιουν. 12
Έρευνα: Είμαστε ρατσιστές… εκ γενετής;

Ερευνητές από τα Τμήματα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Φελπς, διαπίστωσαν ότι οι ρατσιστικές αντιλήψεις, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε φυλετικό επίπεδο, έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο κεφάλι μας. Με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας, της λεπτομερούς απεικονιστικής εξέτασης του νευρικού συστήματος, οι ειδικοί παρατήρησαν ένα δίκτυο περιοχών του εγκεφάλου (αμυγδαλή, ραχιαίος έξω προμετωπιαίος φλοιός και πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ακούσια έκφραση συμπεριφορών που σχετίζονται με θέματα φυλετικών διαφορών.

Η νευροαπεικόνιση έδειξε ότι στην επικοινωνία με ανθρώπους άλλου χρώματος και φυλής, ενεργοποιούνται τα παραπάνω κυκλώματα που συνδέονται με το συναίσθημα, τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν εν αγνοία μας. Οι ερευνητές δήλωσαν μάλιστα πως οι παραπάνω εγκεφαλικές περιοχές από μόνες τους, αλλά και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ένας άνθρωπος, ακόμη και αν σέβεται τη διαφορετικότητα του άλλου, ακόμη και αν είναι υπέρμαχος της ισότητας και της διασφάλισης πάσης φύσεως δικαιωμάτων, ορισμένες φορές μπορεί να λειτουργεί ρατσιστικά. Χωρίς να το θέλει. Χωρίς καν να το καταλαβαίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αυτόνομες περιοχές του εγκεφάλου όπου κυριαρχεί η προκατάληψη ώρες ώρες γίνονται τόσο ισχυρές, που καταλύουν κάθε λογική. Ωστόσο, η παιδεία και η καλλιέργεια- με την ευρεία έννοια των όρων- αποτελούν ισχυρά όπλα κατά του ρατσισμού.

Όπως δήλωσε η δρ Φελπς, μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε να μελετηθεί ο τρόπος που ο εγκέφαλός μας αντιδρά όταν εμείς βλέπουμε ένα άτομο διαφορετικής εθνικότητας. Η Αμερικανίδα νευροεπιστήμων, η οποία ήδη από το 2000 έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της σε αυτό το πεδίο, στη λεγόμενη «νευροεπιστήμη της φυλής» ανέφερε ότι η έρευνα που συνδέει τις λανθάνουσες προτιμήσεις των ανθρώπων με τις επιλογές και τις αποφάσεις τους, μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα της ασυνείδητης επιρροής και έτσι να μειώσει τις ανεπιθύμητες συνέπειες της ρατσιστικής συμπεριφοράς στην κοινωνία.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT