Menu

Έρευνα: Μη σκέφτεστε θετικά μόνο, πράξτε

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αισιοδοξία από μόνη της δεν είναι ικανή να μας κάνει επιτυχημένους. Αντίθετα, εκείνο που θα μας προσφέρει ευτυχία και υψηλή απόδοση είναι ο συνδυασμός των θετικών συναισθημάτων με τα αντίστοιχα έργα.

Στα περισσότερα εγχειρίδια αυτοβελτίωσης, οι ειδικοί συνηθίζουν να εστιάζουν στη θετική σκέψη. Αυτή, υποστηρίζουν, θα μας οδηγήσει σε μια ζωή γεμάτη επιτυχίες, θα συμβάλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, αλλά και της απόδοσής μας. Μια νέα έρευνα ωστόσο έρχεται να ανατρέψει έως ένα βαθμό όλα τα παραπάνω, καθώς αναφέρει πως μόνο με τη σκέψη δεν θα πετύχουμε και πολλά. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να βάλουμε και τρικλοποδιά στο μέλλον μας.

Πιο συγκεκριμένα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την παραπάνω εικασία, διεξήγαγαν ένα πείραμα: ζήτησαν από φοιτητές να περνούν λίγα λεπτά την ημέρα αναλογιζόμενοι πως θα πάρουν καλό βαθμό στο επικείμενο διαγώνισμα. Όσοι το έκαναν, παρ΄ ότι δεν αναλώθηκαν πολλές ώρες στην παραπάνω σκέψη, δεν διάβασαν όσο θα έπρεπε, με συνέπεια να πάρουν χαμηλή βαθμολογία.

Σε ένα άλλο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, απόφοιτοι ρωτήθηκαν πόσο συχνά σκέφτονται πως θα βρουν την ιδανική δουλειά μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οι εθελοντές που δήλωσαν πως το κάνουν συχνά ήταν εκείνοι που δέχτηκαν τις λιγότερες προτάσεις για εργασία και που κατέληξαν να έχουν σημαντικά χαμηλούς μισθούς.
Μια εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί για όλα τα παραπάνω είναι ότι πιθανόν όσοι ονειρεύονται μια όμορφη και άνετη ζωή συχνά καταλήγουν να κάνουν τις περισσότερες υποχωρήσεις, ενώ τις πιο πολλές φορές δεν προσπαθούν αρκετά για να πετύχουν το στόχο τους.

Έπειτα από τα πρόσφατα δεδομένα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον δρα Γουίλιαμ Τζέιμς ήρθε ξανά στην επιφάνεια. Ο ειδικός τότε είχε στρέψει την προσοχή του στη σχέση που υπάρχει μεταξύ του συναισθήματος και της συμπεριφοράς. Παρ΄ ότι η κοινή λογική λέει ότι τα συναισθήματά μας είναι υπεύθυνα για τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε (π.χ. όταν είμαστε χαρούμενοι, γελάμε), για τον δρα Τζέιμς τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Ο ίδιος αντέστρεψε τα παραπάνω θεωρώντας τη συμπεριφορά υπεύθυνη για το συναίσθημα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέπτυξε τη θεωρία As If (αν υποθέσουμε ότι…), σύμφωνα με την οποία παρακινούσε τους συμμετέχοντες στα πειράματά του να πράξουν σαν να ήταν κάτι που στην πραγματικότητα δεν ήταν. Για παράδειγμα, ζητούσε από άτομα 50 χρόνων να συμπεριφέρονται σαν να ήταν 20 ετών. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι με το πέρασμα του καιρού τα έργα τους είχαν μεγάλη επιρροή στη σκέψη, στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, του σώματος, της απόδοσης, της ζωής τους εν γένει.

Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα, λοιπόν, πως αν λειτουργούμε σε καθημερινή βάση σαν να είμαστε κάτι που θέλουμε να γίνουμε, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες πραγματοποίησης των επιθυμιών και επίτευξης των στόχων μας.
Γι' αυτό, λοιπόν, δραστηριοποιηθείτε προς τη θετική κατεύθυνση και όλα τα άλλα θα έρθουν. Όσα βέβαια επιτρέπουν ο καιρός και οι συνθήκες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ